$
ספורט עולמי

ככה עושק הפוטבול את ארה"ב

קבוצות הליגה העשירה בתבל מקבלות חבילות מימון נדיבות ממשלמי המסים. זה פוגע בעיקר באלו שאין להם ולפעמים בא על חשבון השוטרים

בלומברג 09:4213.01.13

אוקלנד, קליפורניה, שדורגה במקום החמישי ברשימת הערים מוכות הפשע בארה"ב, נאלצה בשנה שעברה להתמודד עם גירעון תקציבי של 32 מיליון דולר. היא הצליחה לצמצם את הגירעון לאחר שפיטרה כ־200 שוטרים, שהיוו רבע מכוח המשטרה. עם זאת היא ממשיכה להקצות 17.3 מיליון דולר, המוקדשים לאירוח עשרה משחקים בעונה של קבוצת הפוטבול אוקלנד ריידרס ולקיום משחקי קבוצת הבייסבול אתלטיקס ב־O.co Coliseum. הכספים מכסים מימון חובות ופעילות, והם מתווספים ל־13.3 מיליון דולר שמספק מחוז אלמיידה שבו נמצאת העיר.

 

 

 

 

 

אוהדי הריידרס. פיטרו 200 שוטרים בשביל לשמור את הקבוצה שלהם באוקלנד, אחת מהערים המסוכנות ביותר בארה"ב אוהדי הריידרס. פיטרו 200 שוטרים בשביל לשמור את הקבוצה שלהם באוקלנד, אחת מהערים המסוכנות ביותר בארה"ב צילום: אם סי טי

 

"כאשר מתקשרים למשטרה, צריך להמתין פרק זמן לא מוגדר לפני ששוטר נענה לקריאה", אומר בארי דונלאן (40), המכהן כנשיא איגוד השוטרים של אוקלנד. "האזרחים נפגעים", לדבריו. כתוצאה מכך לא ניתן להילחם בעלייה המחודשת בפשעים אלימים.

 

במקביל, מתגבר הלחץ על העיר להחליף את המבנה בן ה־46 שנה שבו מתקיימים משחקי קבוצת הריידרס. בעלי הקבוצה שוקלים לעבור לסנטה קלרה השכנה ולחלוק עם סן פרנסיסקו 49' באצטדיון, שבנייתו החלה לאחרונה ועלותו נאמדת ב־1.2 מיליארד דולר; או ללוס אנג'לס, שבה מועצת העיר אישרה מימון של 1.5 מיליארד דולר להקמת אצטדיון. אולם עזיבת הריידרס תותיר את אוקלנד עם חוב של 145 מיליון דולר שהחל להצטבר לפני 17 שנה, בחלקו כדי להשיב את הקבוצה שעקרה ללוס אנג'לס.

 

"העסקה מ־1995 לא עבדה מנקודת מבט פיננסית עבור כל הצדדים המעורבים - העיר, המחוז או הקבוצה", מסבירה איימי טראסק, מנכ"לית הריידרס. "אך אין סיבה שזה ימנע מאיתנו לנסות ולהשיג עסקה שתעבוד עבור כולם".

 

אוקלנד היא דוגמה אחת מתוך עשרות ערים ומדינות אחרות ברחבי ארה"ב, שהתושבים משלמי המסים שלהן מממנים מתקנים בבעלות ציבורית ומספקים סובסידיות פיננסיות לקבוצות המשתתפות בליגת ה־NFL - ליגת הספורט הפופולרית ביותר בארה"ב שמכניסה יותר מ־9 מיליארד דולר בשנה. גם בג'קסונוויל, פלורידה, למשל, החליטו לפטר קציני משטרה ולקצץ שירותים, וזאת אף שמאז 1993 הפחיתה העיר 11 פעם את גובה השכירות שמשלמת קבוצת הג'גוארס ואף דחתה את מועד הקבלה של 12.3 מיליון דולר בתשלומי שכירות.

 

על פי המידע שאספו בבלומברג, מאז 1992 משלמי המסים העבירו 18.6 מיליארד דולר למימון 32 הקבוצות המשתתפות ב־NFL. סכום זה כולל את עלויות בניית האצטדיונים, ויתור על מסי הנדל"ן, השקעה בפרויקטי שיפור תשתית וקרקעות, ותשלומי ריבית על אג"ח ציבוריות. 18 מהקבוצות הן בבעלות מיליארדרים. אפילו קבוצות שמשתמשות במבנים במימון פרטי כמו אצטדיון מטלייף בניו ג'רזי, שבו משחקות הניו יורק ג'איינטס והג'טס, מקבלות סובסידיות של עשרות מיליוני דולרים בצורת הוצאות על פרויקטי קרקעות ותשתיות.

 

 

אוהדת צעירה של הריידרס. הקבוצות מכניסות רק 300 אלף דולר נטו בשנה לערים אוהדת צעירה של הריידרס. הקבוצות מכניסות רק 300 אלף דולר נטו בשנה לערים צילום: איי אף פי

 

"תממנו או שנעזוב"

 

אצטדיונים במימון ציבורי בכל ליגות הספורט הפועלות בארה"ב, כולל ליגת הפוטבול, עלו למשלמי המסים 10 מיליארד דולר יותר משהעריכו במקור, זאת בשל חישוב עלויות הקרקעות והתשתיות, הפעילות והפסד מסי רכוש. כך עולה ממחקר שערכה ג'ודית גרנט לונג, מרצה לתכנון אורבני באוניברסיטת הרווארד, שבמסגרת המחקר בחנה את כל 121 המתקנים שהיו בשימוש במהלך 2010. לפי המחקר, "ה־NFL היא בעלת תג המחיר הציבורי הגבוה ביותר, שכן משלמי המסים אחראים ל־87% מההוצאות עבור האצטדיונים שבהם משחקות הקבוצות בליגה".

 

לטענתה, התחרות בקרב הערים על מספר מצומצם של קבוצות תוביל לכך שמשלמי המסים ייאלצו להקריב אף יותר. מלבד אוקלנד גם ערים כמו אטלנטה, סן דייגו וסנט לואיס שוקלות להחליף את אצטדיוני הפוטבול שלהן. "הידיעה על כך שבלוס אנג'לס בונים אצטדיון מבלי שתהיה בעיר אפילו קבוצה, מהווה גל חדש של איומים להעברת קבוצות". מוסיפה לונג. "המעבר בדקה ה־90 של הקליבלנד בראונס לבולטימור ב־1995 היווה את נקודת המוצא שממנה החל שימוש יעיל של איום המעבר בשל בעיות אצטדיונים, ולמעשה הצית טירוף של איומי מעברים שהשפיע בשנים הבאות על כל הליגות המובילות".

 

נבחרי ציבור ברחבי המדינה תומכים באופן קבוע בבניית אצטדיונים על ידי הסתמכות על מכירות והכנסות ממסי נדל"ן ועל ידי הטלת מסים נוספים על בתי מלון ומכוניות שכורות. על פי סוכנות דירוג האשראי פיץ', באינדיאנה סובסידיות לאצטדיון ולמרכז כנסים מהוות שליש מהחוב של המדינה. המחוקקים העלו את המסים על המלונות ל־9% מ־6%, הכפילו את המסים על מכוניות שכורות ל־4%, והמס על מזון ומשקאות טיפס ל־2%. כל זאת כדי לשלם עבור האצטדיון של אינדיאנפוליס קולטס.

 

מחוז המילטון באוהיו מכר השנה את בית החולים דרייק לאוניברסיטת סינסינטי תמורת 15 מיליון דולר, כדי לכסות גירעון שנבע מבניית האצטדיון לקבוצת הפוטבול סינסינטי בנגלס.

 

 

האצטדיון באידנאנפוליס. דווקא דוגמה טובה למיתוג העיר מחדש האצטדיון באידנאנפוליס. דווקא דוגמה טובה למיתוג העיר מחדש צילום: איי פי

 

"אין סיבה טובה"

 

הסכום של 18.6 מיליארד דולר, שעל פי הנתונים של בלומברג העבירו משלמי המסים ל־NFL, משקף למעשה את העלויות וההשקעות מאז 1986 - אז החל עידן חדש של בניית אצטדיונים במימון ציבורי בתגובה לחוקים חדשים, שהגבילו את השימוש באג"ח מוניציפליות עבור קבוצות ספורט מקצועיות. הסכום הסופי המדובר כולל 7.1 מיליארד דולר עבור בניית אצטדיונים, 6.5 מיליארד דולר בדמות ביטול מסי רכוש, ו־4.3 מיליארד דולר בעלויות ריבית. רכישת קרקעות והוצאות נוספות על תשתיות הקשורות לאצטדיונים מייצגות את שאר הסכום. הנתונים אינם כוללים את ההכנסות מהמבנים שזורמות חזרה לערים או למדינות ומכסות חלק מההוצאות. להערכתה של לונג, העיר או המדינה הממוצעת מקבלת 9 מיליון דולר בתשלומים נטו, ולאחר הוצאות על חוזה שכירות ל־30 שנה עבור כל האצטדיונים והאולמות מדובר ב־300 אלף דולר בשנה. "אף פעם אין סיבה טובה לכך שכספי משלמי המסים יממנו עסקי בידור למטרות רווח, בייחוד לא עסקי בידור או ספורט רווחיים ביותר, שברובם מחוץ להישג ידם של מרבית האזרחים", מוסיף ליאו הינדרי ג'וניור, שותף באינטרמדיה פרטנרס ומייסד רשת YES - ערוץ ספורט אזורי בכבלים הפועל בניו יורק ובשליטת קבוצת הבייסבול הניו יורק יאנקיז. "איני מאמין במימון ציבורי של עסקים פרטיים".

 

"מאז 1992 קבוצות ה־NFL השקיעו 6 מיליארד דולר באצטדיונים", מציין דובר הליגה בריאן מקארתי. "אנחנו מודעים לכך שכל קהילה שוקלת בזהירות את אופציות המימון שעומדות בפניה", הוסיף. "הקהילות הללו צריכות לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורן בנוגע לאילו פרויקטים לממן וכיצד".

 

אורחים מלוס אנג'לס?

 

מערכת היחסים בין אוקלנד והריידרס החלה כבר בשנות השישים, כאשר הקבוצה הוקמה כחלק מהרחבת ליגת הפוטבול האמריקאית (American Football League), שהיום היא חלק מה־NFL. אל דיוויס, שבגיל 33 כבר מונה למאמן הראשי ולמנג'ר הכללי של הקבוצה, הפך לבעלים של הקבוצה בשנות השבעים. באותו עשור הריידרס מכרו באופן קבוע את כל הכרטיסים למשחקים, ואף זכו בשני סופרבולים.

 

אולם ב־1982, לאחר שדיוויס נכשל בניסיונותיו לשכנע את העיר והמחוז לבצע שיפורים באצטדיון, שטמנו בחובם את האפשרות למקסם רווחים, הוא החליט להעביר את הקבוצה ללוס אנג'לס קולוסיאום. הקבוצה זכתה באליפות נוספת ב־1984. אולם סידור זה נמשך רק עד 1995, אז הכריז דיוויס כי הריידרס שבים לאוקלנד. לדבריו, המתקן בלוס אנג'לס לא ייצר מספיק הכנסה.

 

במסגרת המעבר, אוקלנד ומחוז אלמיידה הלוו 63.9 מיליון דולר לריידרס כדי לכסות את עלויות המעבר והתפעול וכן עבור הקמת מתקן אימונים. הסכום היה חלק מהלוואה בגובה 197.7 מיליון דולר שלקחה רשות אוקלנד - מחוז אלמיידה קולוסיאום. "האג"ח מכסות הרבה מעבר לשיפורים שנערכו רק עבור הריידרס", אומרת טראסק, מנכ"לית הקבוצה.

 

17 שנה חלפו מאז, והעסקה מערערת על מצבה הפיננסי של העיר, שמונה 390,724 תושבים ושוכנת בצד השני של מפרץ סן פרנסיסקו. בפני העיר והמחוז עומדות אפשרויות מוגבלות להשיב את ההלוואה, מכיוון שתשלומי החובה מוגבלים לסכומים המתקבלים מחניה, זיכיונות ושכירות. דו"ח פיננסי חושף כי עם תשלומי הריבית, הסכום שהריידרס חייבים בשלב זה על ההלוואות מסתכם ב־124.8 מיליון דולר, שכן ההכנסות מהאצטדיון לא מספיקות כדי לכסות על כל העלויות. משלמי המסים חייבים להמשיך ולשלם את החוב המקורי, שבשל כמה תוכניות של מימון חוזר עומד כעת על 145 מיליון דולר.

 

 

תנועת אוקיופי וול סטריט. היתה פעילה מאוד באוקלנד תנועת אוקיופי וול סטריט. היתה פעילה מאוד באוקלנד צילום: איי פי

 

גולדמן זאקס מרוויחים

 

טראסק מציינת כי הקבוצה משלמת בכל שנה 525 אלף דולר, לצד 50% מההכנסות מזיכיונות ומחניונים, כריבית על ההלוואה. מטה הקבוצה, המשתרע על פני 81 דונם, ומתקן האימונים בסמוך לשדה התעופה הבינלאומי של אוקלנד, משמשים כערבות להסכם העקרוני הזה. הנכסים יעברו לבעלות ציבורית אם הקבוצה תעזוב את העיר. הריידרס גם יצטרכו לשלם 1.5 מיליון דולר עבור שכירות ב־2012 והכנסות אחרות שאינן קשורות להלוואה.

 

לאחר מותו של דיוויס בשנה שעברה עברה הבעלות על הקבוצה לאלמנתו קרול ולבנו מרק, שאף מונה לג'נרל מנג'ר. באוקטובר אמר מרק דיוויס בראיון לרשת NFL כי האפשרות הטובה ביותר שעומדת בפני הריידרס היא להישאר באוקלנד ולבנות אצטדיון חדש במקומו של הישן. לדבריו, אף שנערכו שיחות עם סן פרנסיסקו 49', אין לקבוצה כל כוונה לחלוק מתחם. "אני חושב שישנה הכרה בכך שיש צורך באצטדיון חדש", טען באוקטובר קומישינר ה־NFL רוג'ר גודל. "מדובר בפרויקטים מורכבים. לא מדובר פה רק באתגרים פיננסיים, אלא כיצד עושים זאת בהקשר של פיתוח כללי ובהתאם לסדרי העדיפויות של הקהילה".

 

ב־1998 העיר פצחה בעסקה נפרדת של חוזה החלפת ריבית עם גולדמן זאקס. ההסכם שחרר 15 מיליון דולר שנועדו למימון שיפורים באצטדיון, כך מספרת רבקה קפלן, חברת מועצת העיר שנבחרה ב־2008. החוזה נגע להמרת תשלומי ריבית, שמטרתם להגן על המלווים נגד עליות בתשואות שמשתנות בהתאם לריבית בשוק, אבל בסופו של דבר גרם לכך שאוקלנד שילמה 4 מיליון דולר בשנה לגולדמן זאקס. ההסכם מסתיים רק ביולי 2021, ויציאה מהחוזה תעלה לעיר 16 מיליון דולר שאין לה. "לאוקלנד מכרו שק של מוצרים", אומרת קפלן. "עסקת הריידרס התגלתה כלא מוצלחת מכיוון שהיא לא הכניסה מספיק הכנסות לעיר". מהדו"חות הפיננסיים עולה כי לאורך חמש השנים האחרונות, אוקלנד ומחוז אלמיידה חלקו ביניהם עלויות של 132.5 מיליון דולר הקשורות לתפעול ולריבית על החובות סביב האצטדיון. ההכנסות מהאצטדיון לא מצליחות לכסות את הסכום הזה.

 

והפשע חוגג

 

אוקלנד, עיר נמל תעשייתית, ידועה כיום בעיקר בשל אלימות הכנופיות שפועלות בה והשיעור הגבוה של הפשעים שמתרחשים בה. בשנה שעברה היא הפכה לאחד הבסיסים של תנועת המחאה Occupy Wall Street, שהעלו את הלחץ על המשטרה. אוקלנד דורגה חמישית בדירוג הפשע של ה־FBI לשנת 2011 אחרי פלינט (מישיגן), דטרויט, קמדן (ניו ג'רזי) וסנט לואיס.

 

בשלוש השנים עד סוף 2011, כחלק מההתמודדות עם ההשפעות המתמשכות של המיתון, הצליחה אוקלנד לצמצם את ההוצאות ב־170 מיליון דולר ולפטר 150 עובדי עירייה. קיצוצי התקציב הביאו גם להפחתה בכוח המשטרה, שמונה כעת 630 שוטרים לעומת 837 ב־2009. דונלאן, נשיא איגוד השוטרים, אף מוסיף כי השוטרים נאלצו לספוג קיצוץ בשכר.

 

על פי דו"ח הפשע שמפרסמת העיר, בשנת 2012 מספר מקרי הרצח שאירעו באוקלנד טיפס ב־16%, מקרי האונס ב־24% ומקרי השוד ב־43%. באוגוסט דווח בעיתון "סן פרנסיסקו כרוניקל" כי זמן התגובה הממוצע לאחר קריאות למשטרה הואט ל־17 דקות.

 

לדברי דניס קואטס, מרצה לכלכלה באוניברסיטת מרילנד בבולטימור, אנשי הציבור שעורכים עסקאות למימון קבוצות פוטבול מקצועיות "לא מבינים שהתקציבים הממשלתיים מוגבלים, כך שאם טוענים שהממשלה מתכוונת להשתמש בכספים למטרה מסוימת, עליה בוודאות לא לעשות בהם דבר אחר". כאשר מחשבים את המסים שבוטלו, תשלומי ריבית והוצאות אחרות, מתברר כי המימון הכולל שהעניקה אוקלנד עומד על 343.3 מיליון דולר לאורך 30 שנה.

 

 

 

אוהדי מינסוטה. מדובר בעצם בהטלת מסים על העניים כדי לבדר אנשים שיכולים להרשות לעצמם לשלם 80 דולר לכרטיס. מס מכירות לרוב משולם על ידי אנשים פחות עשירים. מס על בתי מלון או על מכונית שכורה פשוט מפחית את התחרותיות בניסיון למשוך מבקרים מחוץ לעיר". אוהדי מינסוטה. מדובר בעצם בהטלת מסים על העניים כדי לבדר אנשים שיכולים להרשות לעצמם לשלם 80 דולר לכרטיס. מס מכירות לרוב משולם על ידי אנשים פחות עשירים. מס על בתי מלון או על מכונית שכורה פשוט מפחית את התחרותיות בניסיון למשוך מבקרים מחוץ לעיר". צילום: אי פי אי

 

העניים מממנים את העשירים

 

בדומה למתרחש בערים אחרות, עלות חוב האצטדיון של אוקלנד התפשטה מעבר לקהילה עצמה, ולמעשה השפיעה על משלמי המסים ברחבי ארה"ב. מחזיקי אג"ח מוניציפליות, כמו אלו שנמכרו עבור הקולוסיאום, פטורים ממס על ההכנסה מריבית. פירוש הדבר כי משרד האוצר למעשה מוותר על 41 מיליון דולר בהכנסות ממסים עד 2025 על האג"ח שהונפקו עבור האצטדיון באוקלנד.

 

בג'קסונוויל, הג'גוארס דחו את תשלומי השכירות וניהלו משא ומתן להפחתת גובה התשלומים. העירייה בתגובה מכרה ב־2010 את זכויות השם עבור האצטדיון העירוני לאברבנק פייננשל (EverBank Financial). אולם מסמכים רשמיים חושפים כי הבעלים של הקבוצה באותה תקופה, ווין ויבר, דרש ואף השיג את הרווח בגובה 4 מיליון דולר שגרפה העיר. דובר הקבוצה דן אדווארדס סירב להגיב.

 

קואטס מאוניברסיטת מרילנד מזהיר כי בעוד שתושבים של ערים כמו אוקלנד עשויים לגרוף הטבות מסוימות מכך שבעיר פועלת קבוצת NFL, הנטל נופל על משלמי מסים עניים יותר: "מדובר בעצם בהטלת מסים על העניים כדי לבדר אנשים שיכולים להרשות לעצמם לשלם 80 דולר לכרטיס. מס מכירות לרוב משולם על ידי אנשים פחות עשירים. מס על בתי מלון או על מכונית שכורה פשוט מפחית את התחרותיות בניסיון למשוך מבקרים מחוץ לעיר".

 

יתרה מכך, מחקרים מצאו כי הטענה שהסובסידיות שמעניקים משלמי המסים לבעלים של קבוצות NFL עוזרות ליצור מקומות עבודה, לא עומדת במבחן המציאות. למעשה, הנוכחות של האצטדיונים מובילה להעברת הוצאות מתחומים אחרים. קואטס מדגיש כי התושבים נפגעים בזמן שהערים מסיטות כספים מתחומי הבריאות, הביטחון וצורות אחרות של בידור.

 

יעשו את זה כמו שצריך?

 

באוקלנד, האוהדים מאוכזבים מעשור של הפסדים. הריידרס לא העפילו לפלייאוף מאז 2002. העיר עמלה למציאת פתרונות לשמירת הריידרס וכן על קבוצת אתלטיקס וקבוצת הכדורסל גולדן סטייט ווריורס. אף שהווריורס כבר הכריזו על תוכניותיהם לעבור לאולם חדש בסן פרנסיסקו, באוקלנד מתכוונים לפתח את מתחם הקולוסיאום, שיכלול מבנים חדשים עבור כל קבוצת ספורט וכן בתי מלון. חברת המועצה קפלן מבהירה כי אוקלנד חייבת להגביל את העלות והחובות עבור משלמי המסים, ובמקביל להבטיח שהבנייה תעלה את מס המכירות והכנסות אחרות. לדבריה, העיר כבר מחזיקה בקרקעות באזור הקולוסיאום שעליהן יוקמו מתקני הספורט ומבנים נוספים. "אנחנו יודעים מה לא לעשות", היא מסבירה. "המטרה שלנו בפעם הבאה היא לעשות זאת כמו שצריך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x