$
ספורט עולמי

מה פייר בפייר פליי פיננסי?

אמש ראינו משחק בין שתי מגה קבוצות שוות וזה היה נהדר. הפייר פליי הפיננסי יגרום לכך שנראה פחות משחקים מסוג זה ויותר עימותים בין קבוצות חלשות

אוריאל דסקל 15:5114.02.13

המשחק אתמול בין מנצ'סטר יונייטד לריאל מדריד היה משחק ראוי ביותר למפגש בין שתי הקבוצות המכניסות והפופולאריות ביותר בעולם. משחק טקטי ואינטנסיבי בו שחקנים צעירים כגון דני וולבק, פיל ג'ונס ודויד דה חאה גילו בגרות מרשימה ושחקנים נדירים כגון כריסטיאנו רונלדו ומסוט אוזיל גילו לנו שוב באיזה רמה טכנית מופלאה הם.

 

 

 

 

השער של כריסטיאנו רונלדו הוא דוגמה לכדורגלנים מחוננים. לא פחות. זה כל כך קשה להגביה כך, תחת לחץ, במהירות כזו ובדיוק וטאץ' מדויק לשחקן שבתזמון מושלם, בזכות קפיצה של שחקן NBA, נוגח בכוח ודיוק מרשימים כדי להכניע שוער ממרחק של כ-11 מטר. זה מדהים. תהנו מזה כי אירועים כאלו הם נדירים מדי בכדורגל כיום.

 

וזאת כי ביותר מדי משחקים לא רואים יכולות כאלו. במשחקים רבים מדי שחקני על משחקים נגד שחקנים בינוניים במקרה הטוב וזה פשוט נראה קל מדי עבורם. בכל מקרה, עוד משחקים כאלה כמו מנצ'סטר יונייטד נגד ריאל מדריד יהפכו את המשחק עצמו לעיקר ולגורם המשיכה העיקרי – ולא כל המסביב לו. הכדורגל צריך עוד משחקים כאלו.

 

מי תעלה לרבע הגמר? מה שמדהים זה שהמשחק באולד טראפורד פתוח לחלוטין.

 

מנצ'סטר יונייטד העפילה לשלב הבא ב-17 מ-19 מפגשי נוק אאוט בתחרויות האירופאיות בהן היא סיימה את המשחק הראשון בחוץ בתיקו או ניצחון. ריאל מדריד, לעומת זאת, מעולם לא עברה לשלב הבא אחרי 1-1 בבית. היא אפילו לא כבשה. מצד שלישי, מנצ'סטר יונייטד ספגה ב-75% ממשחקי הבית שלה העונה. מצד רביעי, מנצ'סטר יונייטד כבשה בכל משחקי הבית שלה – חוץ ממשחק אחד שלא קבע כלום בליגת האלופות – נגד קלוז'. קיצר, יהיה מאוד מעניין באולד טראפורד ב-5 במרץ.

 

 

כריסטיאנו רונלדו. במשחקים כאלו רואים את היכולות המופלאות שלו כריסטיאנו רונלדו. במשחקים כאלו רואים את היכולות המופלאות שלו צילום: איי אף פי

 

ליגת האלופות וליגת הכסף

 

המאבק אתמול היה גם בין שני מותגים עוצמתיים ושתי קבוצות הכי עשירות בעולם. שתי קבוצות בלבד כבשו את פסגת "ליגת הכסף" של דלויט – מנצ'סטר יונייטד וריאל מדריד. יונייטד דורגה ראשונה במשך שמונה השנים הראשונות לאחר ייסוד הרשימה, ואילו ריאל שולטת מאז עקפה אותם ב-2005. הדו"ח האחרון שפורסם, המבוסס על נתוני 2011-12, חשף כי ריאל היא הקבוצה הראשונה שגרפה בשנה אחת הכנסות של למעלה מ-500 מיליון יורו (430 מיליון ליש"ט). ההכנסות של יונייטד, שעמדו על 344 מיליון ליש"ט דירגו אותה במקום השלישי.

 

לפני עשור יונייטד הוליכה את הדרך, אך אז הם מכרו את דיוויד בקהאם ליריבה הגדולה ביותר שלהם בליגת הכסף – ריאל מדריד.

 

"בעונה האחרונה שלו ביונייטד הם דורגו במקום הראשון בליגת הכסף, בעוד שריאל מדריד דורגה רביעית. בארבע השנים שכיכב בקבוצה, הם הכפילו את ההכנסות המסחריות שלהם מ-68 מיליון יורו ל-136 מיליון יורו", מפרט דן ג'ונס מדלויט. "בשלוש השנים האחרונות שלו שם הם כבשו את המקום הראשון ולא זזו ממנו".

 

קרוב ל-172 מיליון ליש"ט מההכנסות של ריאל נבעו מחוזי השידור, זאת מכיוון שריאל וברצלונה מורשות לנהל את המשא ומתן סביבם על בסיס אינדיבידואלי. מנגד, המכירה הקולקטיבית של זכויות שידור הפרמיירליג מגבילה את ההכנסות של יונייטד למעט מתחת ל-112 מיליון ליש"ט, אך זה צפוי להשתנות.

 

"הגורם שעשוי לצמצם את הפער של ריאל וברצלונה מיונייטד תלוי במה שיקרה עם זכויות השידור הספרדיות", הוסיף ג'ונס. "הממשלה שם מראה סימנים לכך שלא תרשה את המכירה האינדיבדואלית לנצח".

 

בהתחשב בכך שהחל מ-2014 צפויה גם עלייה של עד 70% בכספי הטלוויזיה שיזרמו לפרמיירליג, יונייטד עשויה בקרוב עוד להוביל בכל הקשור להכנסות משידורים. 

 

הקבוצה האנגלית מתכוונת גם לצמצם את הפער מריאל מבחינה מסחרית, על ידי נטישת מודלי הספונסרשיפ המסורתיים בפרמיירליג לטובת שותפים שונים בתחומים שונים.

 

בקיצור, ייתכן מאוד שמנצ'סטר יונייטד עוד תעקוף את ריאל מדריד בכל הקשור להכנסות – אבל אין ספק שכרגע המאבק על מי תוביל את "ליגת הכסף" הוא תלת ראשי. מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה וריאל מדריד.

 

 

גארת' בייל. יכול לעבור רק לריאל מדריד? גארת' בייל. יכול לעבור רק לריאל מדריד? צילום: איי אף פי

 

בעידן הפייר פליי הפיננסי, היתרון של ההכנסות הטבעיות הללו – זכויות שידור, ספונסרשיפ, ימי משחק – הופך להרבה יותר קריטי – ואולי לא כל כך הוגן עבור קבוצות אחרות. הרי ריאל מדריד מכניסה כמעט פי 2 יותר מארסנל (מקום 6 בליגת הכסף) וכמעט פי 3 מבורוסיה דורטמונד (מקום 11). זה אומר שבאופן תיאורטי ריאל יכולה להעלות קבוצה פי 2 יותר טובה מארסנל ופי 3 יותר טובה מדורטמונד ואלו לא יכולות לעשות כלום כדי לצמצם את הפערים הללו מלבד להביא משקיע חיצוני או למכור שחקנים (מה שיחליש אותן בטווח הארוך).

 

אופ"א מאוד תומכת בפייר פליי הפיננסי ו"בתחרותיות" אבל החוקים החדשים יכולים לייצר מצב של ליגות סגורות שיהפכו את הכדורגל לבלתי תחרותי בעליל. והכל בשם "השמירה על הסולידיות הפיננסית". הרבה יותר הגיוני, למשל, להציב תקרת תקציב של 250 מיליון יורו מאשר תקרת תקציב שקשורה בהכנסות.

 

כמה הפייר פליי יכול משפיע על מה שקורה במגרש? ובכן, למשל במשחק אמש אנחל די מריה, לטעמי, היה השחקן החלש ביותר במדי ריאל מדריד. הוא היה מבולבל ולמרות שקיבל הרבה מאוד חלל – כי עיקר הכוחות של שחקני ההנגה של יונייטד התרכזו בלעצור את רונלדו – הוא לא ניצל את ההזדמנויות שלו היטב. עם זאת, בשנה הבאה תוכל ריאל מדריד, בתוך מסגרת החוקים הפיננסים, להביא שחקן טוב יותר מדי מריה – למשל גארת' בייל מטוטנהאם (שמכניסה 334.4 מיליון יורו פחות מריאל מדריד), ובכך להרוויח יתרון משמעותי על המגרש. וגם מחוצה לו - כי הצלחות מביאות להכנסות גבוהות יותר וכך גם כוכבים כמו בייל. 

 

קבוצה אחרת, לעומת זאת, לא תוכל להשתדרג כך בתוך מסגרת החוקים החדשים – כי זה אומר הוצאה גבוהה יותר מההוצאות. וזאת למרות שהשקעה בשחקנים, וזה הוכח בעבר, יכולה גם להביא לשדרוג פיננסי. כלומר, הפייר פליי הפיננסי פוגע ביכולות של הקבוצות להשתדרג מבחינה כלכלית על ידי רכישת שחקנים, אבל מאפשר לקבוצות טובות גם כך לעשות זאת – על חשבון קבוצות מכניסות פחות. מה שיקרה זה שייווצר בכדורגל האירופי מצב של מועדון סגור של קבוצות סופר מכניסות.

 

אנחנו רואים את זה קורה כבר עכשיו. רוברט לוואנדובסקי, חלוץ דורטמונד כיום, רוצה "להשתדרג" מבחינה כלכלית. בדורטמונד הוא מקבל כמה שהקבוצה יכולה להרשות לעצמה ולכן כרגע עומדות בפניו רק שתי אופציות ריאליות: א' - באיירן מינכן. ב' – מנצ'סטר יונייטד. הישארות בדורטמונד לא נראית כאופציה ריאלית מבלי שהקבוצה תפסיד אותו בבוסמן (חופשי) בקיץ הבא – ואז להיפגע מבחינה פיננסית, מה שיפגע בה, כאמור. מבחינה מקצועית.

 

 הפייר פליי הפיננסי אשכרה מחייב את דורטמונד למכור את אחד מהשחקנים הטובים ביותר שלה ליריבה הכי גדולה שלה או לאנגליה. זה יפגע בה מקצועית וגם כלכלית. אז מה פייר בזה?

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x