דו"ח: בכירים בפיפ"א התעשרו באמצעות הונאות
על פי דו"ח של ועדת אתיקה, צ'אק בלייזר וג'ק וורנר מהתאחדות הכדורגל של הקאריביים, מרכז וצפון אמריקה מעלו בכספי הארגון
דירות יוקרה, רכב האמר צבאי ואפילו ביטוח רכב עבור בת הזוג. זהו תיאור חלקי של סגנון החיים שממנו נהנה צ'אק בלייזר, לשעבר מזכ"ל CONCACAF (קונפדרציית הכדורגל של צפון אמריקה, מרכז אמריקה והאיים הקאריביים) שמומן מכספי התאחדות הכדורגל המקומית, כך עולה מדו"ח שערכה ועדת האתיקה והיושרה.
על פי הדו"ח שפורסם ביום שישי, שבמרכזו ההאשמות כי בלייזר ונשיא CONCACAF לשעבר ג'ק וורנר התעשרו באמצעות הונאות, נטען כי בלייזר הפר גם את החוק האמריקאי וייתכן שגם חוקים מקומיים לאחר שלא הגיש בין השנים 2010-2004 טפסי החזרי מס עבור הקונפדרציה.
פיפ"א, הגוף המנהל של הכדורגל ו-CONCACAF, עדיין לא החליטו באילו צעדים לנקוט בעקבות הגילויים. עם זאת, המכה הפוליטית הראשונה כתוצאה מהדו"ח ניחתה במהירות. זמן קצר לאחר פרסום הדו"ח הודיע קיית' ראולי, מנהיג מפלגת האופוזיציה הראשית בטרינידד, כי ידרוש את התפטרותו של וורנר מתפקידו כשר הביטחון של האי. ראולי הכריז בשישי בערב כי יעלה עוד השבוע את הנושא לדיון בפרלמנט. "וורנר אינו יכול להמשיך ולשרת כשר בממשלה", טען.
הדו"ח המתפרס על פני 113 עמודים, מפרט את הפעילויות של וורנר ובלייזר והוצג בקונגרס הקונפדרציה שנערך בפנמה סיטי, בנוכחות נשיא פיפ"א ספ בלאטר. "המידע שבידינו מצביע על כך שביצעו הונאה", טען חבר הוועדה דיוויד אנטוני קתקארט סימונס. מהוועדה נמסר כי היא ביססה את הממצאים שלה על מסמכים וראיונות שנערכו עם עשרות אנשים. בעבר הכחישו וורנר ובלייזר האשמות דומות.
הוועדה החוקרת מונתה על ידי CONCACAF תחת הנהגתו של הנשיא הנוכחי ג'פרי ווב בניסיון להשאיר את השערוריות מאחוריה לאחר ההתפטרות של וורנר ובלייזר. סימונס הוסיף כי השניים לא שיתפו פעולה עם החקירה.
וורנר (70) התפטר ביוני 2011 מתפקידו כנשיא CONCACAF ומעמדתו בוועד הפועל של פיפ"א, זאת לאחר שבלייזר האשים אותו ואת מוחמד בין חמאם, ששימש באותה תקופה כראש קונפדרציית הכדורגל של אסיה, בניסיון לשחד את חברי המשלחת הקאריביים, לאחר שהציעו לשלם לכל אחד מהחברים 40 אלף דולר להצביע בעד בין חמאם בבחירות לנשיאות פיפ"א. בלייזר התפטר מתפקידו כמזכ"ל CONCACAF בדצמבר 2011. כהונתו בוועד הפועל של פיפ"א נמשכת עד ה-30 במאי.
סימונס האשים את בלייזר כי מעל בכ- 15 מיליון דולר מכספי הקונפדרציה, זאת לאחר שהחליט לפצות עצמו בעקבות פקיעת התוקף של החוזה האחרון שלו ביולי 1998, מבלי לקבל לכך אישור.
סימונס מאשים כי בלייזר (67), האמריקאי בעל התפקיד הבכיר ביותר בפיפ"א מזה 16 שנה, ניצל את כספי הקונפדרציה גם לרכישת דירות, ולא אפשר לארגון להגיש את החזרי המס שלו בארה"ב, וכתוצאה מכך הפסיד הארגון את מעמדו כארגון ללא מטרות רווח הפטור ממס. על פי ההאשמות, בין 2004 ל-2010 הקונפדרציה וחברת השיווק שלה לא הגישו החזרי מס.
"בלייזר עשה שמיניות באוויר כדי להימנע מהתעסקות עם מס ההכנסה האמריקאי בכל רמה ובעלות גבוהה ל-CONCACAF", נכתב בדו"ח.
בלייזר לא ענה לבקשות לקבלת תגובה לאחר פרסום הדו"ח. בעבר הוא ייחס את הכסף שהרוויח לעמלות שלטענתו שולמו לו מכיוון שניהל את המשא ומתן מאחורי כמה חוזים מסחריים. וורנר מסר ביום שישי כי לא קרא את הדו"ח. "ככל הידוע לי הוא חסר שחר ומלא זדון", מסר בהצהרה. "עזבתי את CONCACAF והפניתי את הגב שלי לכדורגל לפני שנתיים. מאז לא היה לי כל אינטרס בשום עניין הקשור לכדורגל".
בלייזר הקים חברות בניו יורק ובאיי קיימן, ועל פי החוזה שלו מהשנים 1998-1990 הקונפדרציה היתה אמורה לשלם עמלה של 10% מתשלומי ספונסרשיפ וזכויות שידור עבור הסכמים שניהל.
אולם לפי הדו"ח הכנסות מחוץ לטווח של החוזה נכללו גם כן בחישובים, כולל הכנסות ממכירת כרטיסים לטורניר גביע הזהב, ולמעשה הקונפדרציה המשיכה לשלם לו עמלה גם לאחר פקיעת התוקף של החוזה. על פי הדו"ח, בלייזר גרף עמלה של 300 אלף דולר על תשלום של 3 מיליון דולר שביצעה זרוע השיווק של פיפ"א ל- CONCACAF ב-2006 להקמת אולפן טלוויזיה.
בדו"ח מאשימים כי בלייזר "מעל בכספי CONCACAF כדי לממן את סגנון החיים שלו" ובעקבות זאת נאלץ הארגון "לסבסד את השכירות שלו במגדלי טראמפ בניו יורק, לרכוש דירות במלון מונדריאן היוקרתי במיאמי, לחתום על חוזי רכישה ולשלם מקדמות על דירות באתר הנופש אטלנטיס בבהאמה".
עוד נטען כי בלייזר שילם בכספים של CONCACAF על האמר לשימושו האישי וכן על ביטוח הרכב, זאת בנוסף לביטוח בריאות עבורו ועבור בת הזוג שלו.
הדו"ח לא התמקד רק בהתנהלות האדמיניסטרטיבית והפיננסית של בלייזר, אלא גם בפעולות של וורנר, שעמד בראש CONCACAF בין 1990 ל-2011.
הוועדה טענה כי מצאה ראיות לקיום הונאה בניהול מרכז אימון, שנבנה ב-1995 בארץ מוצאו של וורנר, טרינידד וטובגו. וורנר באותה תקופה כיהן גם כסגן נשיא בפיפ"א והיה חבר בוועד הפועל.
"וורנר טען בפני פיפ"א כי הכספים ישמשו לתמיכה בפיתוח, אך מעולם לא חשף בפני פיפ"א שהמרכז ימוקם על קרקע שבבעלות החברות שלו", טוען סימונס. אחת החברות נקראה רנרוו – כלומר וורנר במהופך.
וורנר "הוליך שולל אנשים וארגונים" וגרם להם להאמין שהמתקן היה שייך ל- CONCACAF ולא לעצמו, הוסיף סימונס. קרוב ל-26 מיליון דולר הושקעו בפרויקט בין 2006-1996, וחלק ניכר מהכספים נתרמו על ידי פיפ"א.
עוד נטען בדו"ח כי בספטמבר 2010 סיפקה התאחדות הכדורגל של אוסטרליה 462,200 דולר לשדרוג האצטדיון במרכז האבלנז', "אולם הכספים לא צוינו בדו"ח הכללי שלCONCACAF או דווחו כהכנסה בהצהרות הפיננסיות עבור 2010". בדו"ח מאשימים כי הכסף הופקד בחשבון "משולב" שכלל גם את כספו הפרטי של וורנר.
באותה תקופה ניסתה אוסטרליה להשיג קולות להצעתה לארח את מונדיאל 2022. "אני גוללתי סיפור עצוב ואומלל בהיסטוריה של CONCACAF", אמר סימונס, שופט שלום לשעבר בברבדוס בדיון מתמשך שנערך ביום שישי סביב הדו"ח. הוא כינה אותו "מעשיה של ניצול מעמד וכוח על אנשים שעזרו להביא את הארגון לרווחיות, אך העשירו את עצמם על חשבון הארגון שלהם".
סוניל גולאטי האמריקאי נבחר להיות נשיא CONCACAF החדש בבחירות שנערכו במהלך הסופ"ש.