איתי שכטר להפועל תל אביב: ישועה או כישלון מובטח?
תשלום של 3 מיליון שקל בשנה לשחקן אחד עשוי לייצר יותר בעיות מאשר לפתור אותן
על פי הערכות בשוק העברות השחקנים הישראלי, איתי שכטר יחתום בהפועל תל אביב, והסכומים בהעברה הצפויה גבוהים מאוד. הפועל, ככל הנראה, תצטרך לרכוש את החלוץ בן ה-26 מקייזרסלאטורן עבור סכום של כ-2.3 מיליון שקל (סכום שמחולק על פני 5 שנים). בנוסף, על פי הדיווחים, הוא ירוויח 15 מיליון שקל במשך תקופה של 5 שנים. מדובר על שלושה מיליון שקל ברוטו בעונה - אחד החוזים הגדולים לכדורגלן ישראלי בליגת העל. מדובר על עלות של כ-3.5 מיליון שקל לשנה כדי להפוך את שכטר לשחקן הפועל עד גיל 31.
- מדוע אסור להתאחדות לאפשר לאלי טביב לרכוש את בית"ר ירושלים
- פיפ"א יצרה כאוס בשוק העברות השחקנים
- השינוי מתחיל בהתאחדות לכדורגל
אינני אוהד הפועל תל אביב אך אני מאוד תומך במה שמנסים לעשות שם. הקבוצה בבעלות 20% של אוהדים וגם את העברת שכטר יממנו האוהדים ותורמים חיצוניים. על פניו מדובר בסיפור שעושה טוב. השקעה של אוהדים שמחזירה את אחד מאהובי הקהל לקבוצה שהוא עצמו מאוד אוהב.
אבל כדאי לשים את החוזה הזה בפרופורציה. שכטר שווה בסביבות ה-25% מהכנסותיה הטבעיות של הפועל תל אביב ממכירת כרטיסים. הוא שווה יותר מ-70% מההכנסות המובטחות של הפועל תל אביב מההתאחדות לכדורגל ובערך 55% מהסכום שהפועל תל אביב תקבל עבור מקום שלישי בליגת העל. על פי הבנתי, הפועל תל אביב לא מכניסה 3.5 מיליון שקל מחסויות - כלומר שכטר שווה יותר מכל החסויות של הפועל תל אביב ביחד. איתי שכטר ירוויח בערך כפול ממה שהפועל תל אביב משקיעה במחלקת הנוער שלה.
3 מיליון שקל הופכים את שכטר לשחקן השני הכי היקר ביותר בליגת העל כיום. ערן זהבי ירוויח 3.9 מיליון שקל בשנה ושכטר מיד מאחוריו ברשימת השחקנים היקרים. זה אומר שהוא ירוויח בערך פי מגילי ורמוט (1.6 מיליון שקל בשנה), חברו לקבוצה - שמרוויח בערך כפול מכל שחקן ישראלי אחר בקבוצה.
הלחץ על הפועל תל אביב להביא את שכטר היה גבוה מאחר שהוא היה מועמד למכבי תל אביב ומכבי חיפה. ההחתמה שלו עשויה להביא להתרגשות רבה יותר מצד האוהדים, אבל האם היא תבטיח עלייה של 21% בהכנסות מהכנסות מימי משחק? (מדובר בעלייה 10% במחירי הכרטיסים כדי לממן חלק מהעלות של שכטר); האם היא תבטיח עלייה בהכנסות מסחריות? האם היא תבטיח שהפועל תל אביב תוכל להתפנות ולהשקיע במחלקת הנוער - שבאופן נואש צריכה השקעה מאסיבית? ההשקעה באיתי שכטר תחזיר את עצמה רק אם הוא לבדו יחזיר את הפועל תל אביב לליגת האלופות. או שהוא לבדו יקח אותה לליגת אירופה כל שנה. דברים כאלה לא קורים.
שימו לב להגנה
חלוצים מוערכים בשווי גבוה יותר ממה שהם שווים בכל העולם. זה בגלל ששערים הם עניין נדיר (לא יותר מ-2.5 במשחק) ורוב השחקנים כמעט ולא כובשים. בטח שלא בין 10 ל-25 שערים לעונה - מספר ששחקן כמו שכטר עשוי לכבוש (אגב, בקריירה שלו היתה רק עונה אחת בה כבש יותר מ-10 שערים). אבל על פי הסטטיסטיקות שנאספו, אי ספיגה מבטיחה 2.5 נקודות בממוצע למשחק בעוד ששער אחד שווה נקודה למשחק. כלומר, עבודה הגנתית שווה פי 2.5 יותר נקודות מאשר שערים.
זה אומר שקבוצה צריכה, קודם כל, לבנות את ההגנה שלה ורק אז השקעה בחלוץ תהיה משתלמת. הכוח של רן בן שמעון יהיה ביצירת קבוצה של פועלים צנועים שמדברים בגבוה העיניים. האם הבאת שכטר, אפילו אם היא דרך גורם חיצוני, מתאימה למאמן כמו בן שמעון? האם לא הביאו את בן שמעון כדי לבנות קבוצה יעילה יותר ובעלות זולה יותר? בעלות של שכטר אחד אפשר היה להביא הגנה חדשה ונוצצת שתבטיח להפועל תל אביב משחקים ללא ספיגה (הקבוצה כבר החתימה שלושה שחקנים זרים עם אוריינטציה הגנתית).
ועוד עניין אחד: איתי שכטר הוא דמות חיובית בחדר ההלבשה. הפועל לא נהנתה משקט בחדר ההלבשה בשנים האחרונות וזו היתה אחת מהבעיות הגדולות שלה. אבל שכטר, כאמור, אמור להרגיע את חדר ההלבשה. במיוחד לאור העובדה שוא מצטרף לדמות חיוביות אחרת - גילי ורמוט. השניים אמורים להיות מנהיגים של הקבוצה של בן שמעון. ואולם, כששחקן אחד מרוויח 250 אלף שקל ברוטו בחודש - ושחקן שיושב לידו בחדר ההלבשה מרוויח פחות מ-15 אלף שקל בחודש, זה יכול לייצר בעיות.
אז הבאתו של שכטר היא הישג גדול עבור הפועל תל אביב של חיים רמון. 17.5 מיליון שקל, רובם ממקורות חיצוניים, יממנו את ההרפתקה הזאת. אבל האם לא שווה להשקיע סכום חיצוני כזה בהשקעה שמחזירה את עצמה - כמו מחלקת הנוער השבורה של המועדון? האם לא שווה לקחת את הכסף הזה ולבנות מועדון וקבוצה מאוזנת יותר מאשר להביא שם גדול - שגדול ככל שיהיה אינו יכול להיות גדול יותר מהמועדון? האם השקעה כזו, שבסגנונה מזכירה יותר השקעה של אוליגרך מאשר השקעה של קבוצת אוהדים, לא תפגע במועדון בטווח הארוך? נחיה ונראה.