$
ספורט ישראלי

ההתאחדות לא לכדורגל

אסטרטגיית השידורים שנקבעה על ידי אנשי המקצוע של ההתאחדות לכדורגל נוראית לאוהדים, לקבוצות וגם לכדורגל. זה הוכח לאורך שנים (רייטינג ירוד, ירידה בהכנסות מזכויות שידור, יציעים ריקים וכו') אבל נראה שאף אחד לא פועל כדי לשנות אותה

אוריאל דסקל 12:4931.10.13

מכבי תל אביב תארח ביום חמישי הבא את פרנקפורט במשחק שעשוי לקבוע אם תעלה לשלב הבא בליגת אירופה. עניין ששווה למכבי 200 אלף יורו לפחות אבל מבחינה מקצועית עניין חשוב לכדורגל הישראלי, שמשווע לניקוד באופ"א וגם לנציגה בשלב ה-32 האחרונות של טורניר הכדורגל השני בחשיבתו באירופה.

 

 

 

יורם ארבל. האם המשחק המרכזי בכלל צריך להתקיים ביום שני? האם זה לטובת הכדורגל? יורם ארבל. האם המשחק המרכזי בכלל צריך להתקיים ביום שני? האם זה לטובת הכדורגל? צילום: יובל חן

 

כל זה לא משנה להתאחדות לכדורגל שקבעה כי שלושה ימים לפני המשחק נגד פרנקפורט תשחק מכבי תל אביב במה שנראה כמו משחק העונה – מול הפועל באר שבע. במכבי תל אביב ניסו לדחות את המשחק ליום ראשון אבל כשלו. משחק ביום שני ואז ביום חמישי (2 ימים מנוחה) זה מתכון להפסד. וריימונד ורייאן (Raymond Verheijen) - מאמן הכושר ההולנדי, ועוזר מאמן נבחרת וויילס לשעבר - מוכיח סטטיסטית שזה אכן מתכון להפסד.

 

ורייאן בדק יותר מ־27 אלף משחקים מהליגות הבכירות באירופה בין העונות 2001/02 ו־2010/11. הממצא העיקרי שלו היה שקיום משחק אחרי יומיים בלבד של מנוחה מפחית משמעותית את הסיכוי של קבוצה לנצח. סיכויי הניצחון של קבוצה שנהנתה מהפרש של שלושה ימים בלבד בין שני משחקים (יומיים מנוחה), כשהיא מארחת בבית שלה קבוצה שנחה לפחות שלושה ימים, יורד ב־39%. כשמדובר בשחק חוץ, הסיכוי לנצח יורד ב־42%. קבוצות עייפות סובלות הכי הרבה במשחקי חוץ: בעוד שיעור ניצחונות החוץ "הנורמלי" עומד על 26.8%, הוא יורד ל־19.8% בלבד כששתי הקבוצות, הן האורחת והן המארחת, מגיעות למשחק אחרי שני ימי מנוחה בלבד. כמות השערים שמבקיעה הקבוצה האורחת ב־30 הדקות האחרונות של משחקים כאלו צונחת ב־48.9%. המחקר של ההולנדי מצא כי קבוצות שישחקו ביום שבת, אחרי ערב של ליגת האלופות ביום רביעי, ישמיטו בממוצע 0.55 נקודות יותר לעומת משחקים בשבתות שהגיעו אחרי שבוע ללא משחקי ליגת אלופות. משחקי ליגת אירופה גרמו לאובדן ממוצע של 0.41 נקודות.

 

בגלל סיבות מקצועיות כאלו (ובקשות של הקבוצות), ההתאחדות לכדורגל בספרד מעבירה משחקים של ברצלונה בשביל עוד יום מנוחה לקראת משחק חשוב בליגת האלופות, כך גם בגרמניה ובכלל, במקומות אחרים. בישראל ההתאחדות לא עושה זאת - ההיפך, היא מקשה על המתחרות באירופה.

 

אבל לא כאן. בהתאחדות לכדורגל בה אין גורם מקצועי אחד משמעותי, מכבי תל אביב היא קורבן של ההצלחות שלה. היא משחקת בימי שני כי בימי שני יש את המשחק המרכזי ובהתאחדות לכדורגל מאוד לחוצים על נתוני הרייטינג (עלו העונה ב-1% שלם!). כיוון שמכבי תל אביב היא מייצרת הרייטינג הטוב ביותר, חשוב להתאחדות שהיא תהיה כמה שיותר בשידור המשחק המרכזי. השיקולים כאן אינם ספורטיביים אלא מסחריים. אבל גם השיקול המסחרי כאן לוקה בחסר.

 

השאלה הגדולה

 

השאלה הגדולה שצריכה להישאל היא למה בכלל השידורים בישראל מסודרים כמו שהם מסודרים. ישראל היא אחת מהמדינות היחידות באירופה שהמשחק המרכזי שלהן משוחק ביום שני. היא גם אחת מהמדינות היחידות עם 5 שעות משחק שונות ל-7 משחקים בליגה הבכירה. והיא אחת מהמדינות היחידות שמודיעות על שעות משחקים רק שבוע לפני שהם מתקיימים.

 

בעבר ההתאחדות טענה כי ההסכם של הטוטו הכריח אותה לאמץ את לוח המשחקים שהוא רצה. כיום היא טוענת כי מי שמכתיב את שעות המשחקים הם גורמי השידור. בקיצור, ההתאחדות לכדורגל מראה רפיסות מביכה. והרפיסות המביכה היא לא רק מצד ראשי ההתאחדות (העסקנים) אבל בעיקר אנשי המקצוע כמו רותם קמר המנכ"ל. קמר לבטח מבין את החשיבות בשעות משחקים קבועות, כדי שהאוהדים ידעו לתכנן את השבועות שלהם מסביב לכדורגל. אולי הוא מבין אבל הוא לא עושה דבר כדי להפוך את המשחק נגיש לאוהדים – להפוך אותו, אתם יודעים – למסחרי.

 

ויטלי לובימזב, אוהד הפועל פתח תקווה, הדגים בעמוד הפייסבוק של ההתאחדות לכדורגל, עד כמה חשובה שעה אחידה (או לפחות לדעת מתי המשחק הבא משוחק) עבור אוהד הכדורגל הממוצע.  

 

"קוראים לי ויטלי, אני בן 21 מפ"ת, אוהד את הפועל המקומית ומשרת בצה"ל", כתב בפוסט בעמוד הפייסבוק של ההתאחדות. "אני כותב שורות אלו בצהרי יום שישי, שעות שהייתי אמור לבלות באיצטדיון, צופה בהפועל עם חבריי. אבל כמו שניתן להבין אני לא נמצא באצטדיון, וזאת משום שקבעתם את מועד המשחק ליום שני בערב. למעשה, התקיימו עד כה שבעה מחזורי ליגה, ורק שלושה מהם התקיימו בסופי שבוע. אם ניקח בחשבון את המחזור הנוכחי ואת המחזור שיבוא אחריו – מתוך תשעה משחקי ליגה, רק שלושה (33%!) יתקיימו בסופי שבוע (ובאמת תודה רבה שהכרזתם הפעם על מועדי המשחקים בהתראה של יותר מיומיים בראש). לשם ההשוואה, בעונה שעברה, חרף כך שמועדי המשחקים נקבעו באופן דרקוני ע"י הטוטו, 26 מתוך 37 משחקים (70%!!!) שוחקו בסופי שבוע! אז מה בעצם הרווחנו מזה שאין הסכם עם הטוטו? ואני שואל, למה? בשביל מה זה טוב? מי מרוויח מזה? למה זה מגיע לנו? איזה משמעות יש לכדורגל בלי שמתאפשר לאוהדים להגיע למשחקים?

 

מיותר לציין שההתאחדות לא הגיבה לפוסט. אבל רבים אחרים דווקא כן. וכולם תמכו בעמדתו של ויטלי.

 

אסטרטגיית השידורים שנקבעה על ידי אנשי המקצוע של ההתאחדות לכדורגל נוראית לאוהדים, לקבוצות וגם לכדורגל. זה הוכח לאורך שנים (רייטינג ירוד, ירידה בהכנסות מזכויות שידור, יציעים ריקים וכו') אבל נראה שאף אחד לא פועל כדי לשנות אותה.

 

השורה התחתונה היא שהתאחדות לכדורגל משרתת את הספונסרים ואת גופי השידור אבל לא את הכדורגל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x