5 הליגות הבכירות באירופה מכניסות 5 מיליארד יורו מזכויות שידור
ט.וי.ספורטס מרקטס, ספקית מידע לערוצי שידור וארגוני ספורט, מדווחת שהמחזור האחרון של מכירת זכויות, שתקף לשלוש שנים עד 2016 באנגליה, צרפת, גרמניה, איטליה וספרד, גבוה ב-1 מיליארד יורו לעונה בהשוואה לשלוש השנים הקודמות
הצמיחה בחוזי זכויות שידור בגרמניה ובאנגליה, העלתה ב-25% את ההכנסות משידור של חמש הליגות המובילות באירופה לסכום משולב של 5 מיליארד יורו (6.7 מיליארד דולר) לעונה, כך עולה מדו"ח חדש.
טי.וי.ספורטס מרקטס (TV Sports Markets), ספקית מידע לערוצי שידור וארגוני ספורט, דיווחה בדו"ח הכנסות הכדורגל מכספי שידור (Football Media Money League) שהמחזור האחרון של מכירת זכויות, שתקף לשלוש שנים עד 2016 באנגליה, צרפת, גרמניה, איטליה וספרד, גבוה ב-1 מיליארד יורו לעונה בהשוואה לתקופת שלוש השנים הקודמת.
"משחקי הליגה נותרו תוכן התקשורת הנחשק ביותר בעולם, וכל הסימנים מצביעים על כך שהתיאבון של ערוצי השידור לספורט ברמה הגבוהה ביותר לא עומד להיחלש בקרוב", מסר פרנק דיון, עורך טי.וי. ספורטס מרקטס.
הביקוש העז לשידור משחקי כדורגל בא לידי ביטוי בתחילת השבוע כש-BT הודיעה כי תשלם קרוב ל-900 מיליון ליש"ט (1.44 מיליארד דולר) לזכויות בלעדיות לשלוש שנים לשידור חי בבריטניה של משחקי הצ'מפיונס ליג והליגה האירופית . החוזה תקף בין עונות 2015-18. שווי החוזה גבוה פי 2 מההסכם הנוכחי עם סקיי, שמסרה בתגובה שההצעה של BT "מוגזמת" בהשוואה להערכת השווי של הזכויות.
על פי הדו"ח, הפרמיירליג האנגלית מרוויחה 2.2 מיליארד יורו בשנה ממכירת הזכויות למשחקים בבית ובעולם, והיא מדורגת ראשונה בהפרש ניכר מהשנייה בדירוג, סריה A האיטלקית, עם הכנסות של 975 מיליו יורו.
הבונדסליגה הגרמנית מכרה את זכויות השידור ב-541 מיליון יורו לעונה הסכום הנמוך ביותר מקרב חמש הליגות, אך הסכם השידור בגרמניה עלה ב-54%, הזינוק השני הגבוה ביותר אחרי הצמיחה של 63% בחוזה לשידור הפרמיירליג. הליגה הבכירה באנגליה החלה השנה בעונה הראשונה מהחוזה לשלוש עונות עם סקיי (BSkyB) ו-BT, בשווי 3.02 מיליארד ליש"ט. לפי הדו"ח, הכנסות הטלוויזיה של הבונדסליגה צפויות לצמוח ל-674 מיליון יורו בעונה החל מ-2015.
"השווי של זכויות השידור המקומיות בכדורגל הגרמני היה מאז ומתמיד נמוך יחסית בשל היעדר התחרות בשוק הטלוויזיה בתשלום הגרמני", הוסיף דיון. "רק בחוזה האחרון, כשנראה שדויטשה טלקום עשויה להוות יריבה ממשית, אז סקיי דויטשלנד נאלצה להעלות את המחיר".
הליגה הספרדית דורגה שלישית, לאחר שהכניסה 70 מיליון יורו, יותר מ-710 מיליון יורו שהכניסה ליגה 1 הצרפתית. הליגה הספרדית היא היחידה מקרב חמש הליגות שאינה מוכרת את הזכויות שלה בצורה קולקטיבית. כתוצאה מכך, ההכנסות של ריאל מדריד וברצלונה, שתי הקבוצות הגדולות ביותר בליגה, גבוהות יותר משל שאר הקבוצות היריבות במדינה. ריאל הרוויחה 178.4 מיליון יורו, 3 מיליון יורו יותר מאשר ברצלונה, ממכירת זכויות השידור למשחקי הליגה, הגביע והצ'מפיונס ליג.
"שתי הקבוצות הספרדיות הרוויחו בשנים האחרונות מביצועים מוצלחים בצ'מפיונס ליג", מסביר דיון. "אך היתרון האמיתי שלהן על שאר הקבוצות באירופה נובע ממערכת מכירת זכויות השידור בלה ליגה, לפיה כל קבוצה אחראית לזכויות של עצמה. המערכת הזו מבטיחה להן את החלק הארי מההכנסות מחוזי השידור המקומיים".
הסידור מעניק להן גם יתרונות בכל הקשור לרגולציות הפיננסיות החדשות שהשיקו באופ"א, שמטרתן למנוע מקבוצות להוציא מעבר לאמצעים שלהן. לפי חברת החשבונאות דלויט, שתי הענקיות הספרדיות מדורגות בשני המקומות הראשונים מבחינה הכנסה כוללת. ריאל, שזכתה 9 פעמים באליפות האירופית מובילה עם הכנסות של 512.4 מיליון יורו, שגרפה בעונת 2011-12.
"הפייר פליי הפיננסי מבוסס על העובדה שהקבוצות עם ההכנסות הגבוהות ביותר יוכלו להוציא את הסכומים הגבוהים ביותר על כוח העבודה", מסביר שון האמיל, מנהל מרכז עסקי הספורט בירקבק באוניברסיטת לונדון. "אם מדובר באחת מהקבוצות הפופולאריות ביותר שיכולה למכור את זכויות השידור שלה לבדה, יהיו לה גם ההכנסות הגבוהות ביותר".
עם זאת, למכירת זכויות קולקטיבית יש לא מעט יתרונות, מוסיף האמיל, שבאים לידי ביטוי בהצלחה של הפרמיירליג. האלופה מנצ'סטר יונייטד הרוויחה 20 מיליון ליש"ט יותר מ-40 מיליון ליש"ט שקיבלה קווינס פארק ריינג'רס, שדורגה במקום האחרון בטבלה. חלוקה שוויונית יותר פירושה ש"כל קבוצה יכולה לנצח כל קבוצה אחרת בכל יום נתון".
ההכנסות מזכויות השידור של ברצלונה וריאל מדריד מייצגות קרוב למחצית מכלל ההכנסות מסוג זה של הליגה. ההעפלה לצ'מפיונס ליג סייעה לקבוצות האיטלקיות יובנטוס ומילאן, שהרוויחו 154 מיליון יורו ו-124 מיליון יורו בהתאמה, לתפוס את המקומות השלישי והרביעי מבחינת ההכנסה של קבוצות מזכויות שידור, כך לפי הדו"ח. הקבוצות הרוויחו ממבנה שכר המבוסס על ביצועים וחלוקה של ההכנסות מחוזי שידור בשווקים המקומיים של הקבוצות.
מנצ'סטר יונייטד גרפה את ההכנסה הגבוהה ביותר מחוזי שיעור בקרב קבוצות הפרמיירליג, לאחר שהכניסה 108 מיליון יורו בשנה שעברה. הכנסה זו גבוהה במיליון יורו משל מחזיקת גביע הליגה האירופית, צ'לסי.
10 קבוצות הכדורגל שהרוויחו את ההכנסות הגבוהות היותר מחוזי שידור בעונת 2012-13:
1. ריאל מדריד. 178 מיליון יורו
2. ברצלונה. 175 מיליון יורו
3. יובנטוס. 154 מיליון יורו
4. מילאן. 124 מיליון יורו
5. מנצ'סטר יונייטד. 108 מיליון יורו
6. צ'לסי. 107 מיליון יורו
7. ארסנל. 99 מיליון יורו
8. מנצ'סטר סיטי. 98 מיליון יורו
9. באיירן מינכן. 92 מיליון יורו
10. פריס סן ז'רמן. 89 מיליון יורו