לא ברמה
המנכ"ל פושט רגל, השחקנים לא מקבלים שכר, "הספונסר" זוכה במכרזים בעיר, למשחק אחד העונה נמכרו 16 כרטיסים, וה"הבעלים" של הקבוצה הוא ראש העיר. עיריית רמת השרון משקיעה יותר מכל עירייה אחרת בקבוצת הכדורגל של העיר, אבל האם תושבי רמת השרון יודעים מה עושים בכסף שלהם? "הטענות השקריות שהועלו מצוצות מן האצבע ואינן ראויות להתייחסות רצינית", נמסר מעיריית רמת השרון
יותר מ־40 מיליון שקל בחמש שנים. ממוצע של יותר מ־8 מיליון שקל בשנה. זה מה שמשלמי הארנונה ברמת השרון העבירו לקבוצת הכדורגל "הייצוגית" של העיר שלהם. קבוצה ללא זכות קיום בליגת־העל, קבוצה שמנוהלת על ידי כסף ציבורי ונבחרי ציבור שלא נבחרו כדי לנהל אותה. קבוצה שנמצאת בתחתית ליגת־העל ובחובות לשחקנים. קבוצה שכבר החליפה מאמן אחרי שלושה משחקים ושבעיתונות נכתב על פירוקה האפשרי. זו קבוצה שבמהלך שנותיה בליגת־העל סיפקה רגעי מבוכה לעיר רמת השרון לא פחות מאשר רגעי גאווה. קבוצה שלאחד ממשחקי הליגה שלה מכרה 16 כרטיסים כשבאצטדיון היו כ־400 איש. רק לשם השוואה, ב־40 מיליון שקל ניתן היה לבנות שני בתי ספר או כ־40 גני ילדים. אם נשארים רק בעולם הכדורגל, אז בכסף הזה אפשר היה לבנות מבנים לאקדמיה לכדורגל כמו שיש באייאקס. בממוצע, אפילו איזי שרצקי לא השקיע בשנה בקבוצתו קריית שמונה כמו שעיריית רמת השרון השקיעה בקבוצה שלה בחמש השנים האחרונות.
קשה לדעת מה הוא הסכום השנתי המדויק שמשקיעה עיריית רמת השרון בקבוצת הכדורגל שלה. לפי תקציב העיריה, ב־2009 התמיכה ב"קבוצות הייצוגיות" (שכוללות גם את רמת השרון בכדורסל נשים וכדוריד גברים) עמדה על 3.2 מיליון שקל. ב־2012 ההשקעה כבר קפצה ל־8.8 מיליון שקל - הרוב בקבוצת הכדורגל. אלו הנתונים מתוך המסמכים הרשמיים. סכומי התמיכה ב"קבוצות הייצוגיות" לא כוללים שיפוץ אצטדיון הכדורגל (12 מיליון שקל לפי הערכות שפורסמו), העברות לכיסוי גירעונות, ערבויות והלוואות לקבוצה "הייצוגית" של רמת השרון. הסכום הזה ככל הנראה לא כולל פיצויים למאמנים המפוטרים מומי זעפרן, ניסן יחזקאל, מנחם קורצקי ורפי כהן.
לפי הנתונים שבידי ההתאחדות לכדורגל, עיריית רמת השרון מתחייבת על העברת 5 מיליון שקל בכל שנה (לפי רשם העמותות מדובר בסכום של יותר מ־6 מיליון שקל ב־2011 וקטן יותר מ־2.8 ב־2012). יש לציין שמלבד עכו, אין עירייה שמעבירה יותר כסף: לפי הנתונים הרשומים בהתאחדות לכדורגל, קבוצת עירוני רמת השרון מקבלת מהעירייה פי 2.5 יותר מבני סכנין, פי 3 יותר מנתניה ופי 3.3 יותר מהפועל רעננה. עיריית רמת השרון סירבה לאמת את הפרטים או לחשוף פרטים אחרים.
"אני לא חייב הסברים"
"הקבוצה לא לפני פירוק", טוען מנכ"ל עירוני רמת השרון הנוכחי דני לאופר. "הכל שטויות שכותבים בעיתונות". עם זאת, לאופר מגדיר את עצמו כ"סוג של מפרק" שבא לקצץ בתקציב. "זה כמו פירוק רק בלי השם הרע שנדבק לזה. זה לקצץ בתקציב כדי שלא יהיה גירעון גדול. לא מדובר בפירוק". לפי לאופר, "הבעיות נובעות מהעובדה שאין כסף מהטוטו והכסף מהעירייה יגיע רק בינואר". לדבריו, העירייה מקצה 3.5 מיליון שקל בלבד לקבוצה. "אנחנו לא סתם קבוצה כמו שמנסים לצייר אותנו", הוא אומר. "אנחנו קבוצה רצינית".
ספק אם עירוני רמת השרון, מתחתית הליגה, יכולה להיקרא בגאון קבוצה רצינית. היא קבוצה שחיה על חשבון הציבור. קבוצה שאפילו היו"ר שלה לשעבר טוען כי אין לה זכות קיום בליגה הבכירה בישראל.
וספק גם אם דני לאופר, שחזר לתפקיד "המנכ"ל", יכול להיות "המפרק". לאופר פשט רגל ועל פי החוק אינו יכול לשמש בתפקיד רשמי בעמותות. בדיקה במשרד המשפטים מגלה כי ללאופר יש תיק פושט רגל אצל הכונס הרשמי והוא חייב מיליונים. האם זה האיש שראוי לארגן מחדש את הקבוצה? מי בחר בלאופר לתפקיד? "חברי העמותה", הוא עונה. "מיהם חברי העמותה?". "חברי העמותה הם חברי העמותה". לאופר תוקף: "אני לא מופיע בהתאחדות, אני לא מופיע על צ'קים. אני מופיע על מכתבים, ומותר לי לעשות את זה בתור פושט רגל. אני בהתנדבות מלאה". לפי לאופר, טל עזגד, סגן ראש העיר, הוא היו"ר של הקבוצה. "בעבר נתתי ייעוץ לקבוצה כחברת פרסום ושיווק. לא ניהלתי את הקבוצה", טוען לאופר.
אילו ספונסרים הבאת לקבוצה?
"אני לא חייב לתת לאף אחד הסברים. טל עזגד היה היו"ר (לפי אתר הקבוצה הוא "נשיא"). היום הוא אחראי על הספורט ברמת השרון".
עזגד רשום בהתאחדות לכדורגל כ"חבר הנהלה" ו"בעל זכות חתימה" בקבוצת הכדורגל. בעיריית רמת השרון סירבו להתייחס למינוי של לאופר לתפקיד בקבוצה ואם קיבל כסף על תפקידו בעבר או תפקידו כיום.
לפי דו"ח משרד רו"ח גזית בן־גל ושות' משנת 2012, שערך ביקורת עומק בעירוני רמת השרון עבור העירייה, "לעמותה חוסן פיננסי ורמת נזילות נמוכה". בעיה נוספת לפי הדו"ח היא ש"נהלי הבקרה הנוגעים לתשלומים אינם נאותים - העמותה עושה שימוש בהמחאות חתומות מראש". "תקצוב קבוצת הכדורגל נעשה באופן מקצועי ומאוזן תוך הקפדה, בקוצו של יוד, על כל הכללים והחוקים הקבועים בחוק", מסרו ממשרדו של ראש העירייה יצחק רוכברגר.
16 כרטיסים בלבד
לאופר הוא רק סימפטום. עירוני רמת השרון הפכה ל"בייבי" של רוכברגר, ראש העיר שהשעה את עצמו בגלל חשדות למרמה והפרת אמונים, ונבחר באחרונה מחדש. בראיון ל־ONE ב־2011 אמר רוכברגר שאינו מתערב בהרכב, אבל טען "שמותר שתהיה לי אמירה לפעמים, ואני גם אומר מה שאני חושב". הוא גם טען שהוא מדי פעם נכנס לחדר ההלבשה "כדי לעודד את השחקנים". ראש העיר גם נהנה מחשיפה בערוץ ONE, שם טען בראיון כי "מעורבות היתר שלי בכדורגל זו טעות" וגם טען ש"נתתי סכום מוגזם לגמרי". המעורבת הזאת של רוכברגר מבוססת על כספים של אזרחי רמת השרון. רוכברגר תפקד כסוג של בעלים, רק שהכסף לא היה שלו.
"יש יו"ר ויש מנהלים בקבוצה, אבל הכל מגיע לרוכברגר ועזגד לאישור אצלו. מהחתמת שחקן כוכב ועד שחרור שחקנים", טוען סוכן שעבד מול הקבוצה במהלך שנותיה בליגת־העל (היא עלתה בעונת 2010/11). "העירייה שולטת בעמותה, ששולטת הקבוצה", מסכים רפי יצחק, לשעבר יו"ר המועדון. "בסופו של דבר מי שמכתיב מה קורה זה ראש העיר והסגן שלו טל עזגד". האם ראש עיר נבחר וסגנו צריכים להתעסק בניהול קבוצת כדורגל מקצוענית? לא לשם כך הם נבחרו. בעיריית רמת השרון מכחישים שעזגד ורוכברגר מעורבים בניהול. זאת אף שעזגד רשום כבעל זכות חתימה בהתאחדות לכדורגל.
לפי עובדי העירייה והקבוצה, ראש עיר "ממליץ על מאמנים". בראיון לפיני גרשון רוכברגר עצמו הודה כי הוא הורה לפטר מאמן נוער ולאחר מכן החזיר אותו לתפקיד. המאמן שפוטר והוחזר הוא המאמן הנוכחי של קבוצת הבוגרים, חיים שאבו.
במועדון עובד בנו של ראש העיר, בירן רוכברגר, כ"חבר הנהלה" ו"קצין תקשורת", לפי רישומי ההתאחדות לכדורגל. בעבר היה "מנהל מחלקת הנוער". רוכברגר הצעיר אינו מקבל משכורת על תפקידו, אבל שני אחיינים של ראש העיר דווקא כן. היום עובדים בהנהלת עירוני רמת השרון, לא כולל לאופר, 12 אנשים שאינם אנשי מקצוע או חברים בצוות הרפואי. כך לפי רישומי ההתאחדות לכדורגל. לפי העירייה מדובר ב"מתנדבים". לשם השוואה, בהפועל תל אביב יש 12 עובדי הנהלה. בקריית שמונה 11, בהפועל רעננה 9 ובהפועל עכו 8.
"אני עבדתי בקבוצה וקיבלתי כ־10,000 שקל ברוטו בחודש", אומר עובד לשעבר במערכת. "כשרוכברגר בא העיפו אותי, ולאותו תפקיד שאני עשיתי הביאו ארבעה אנשים". שניים מהתפקידים הם "אחראי למכירת כרטיסים" ו"מנהל קשר עם אוהדים". מה עושה האחראי למכירת כרטיסים? רוב הכרטיסים, על פי רישומי ההתאחדות לכדורגל, נמכרו בכלל לקבוצות האורחות. אפשר גם לציין שבמשחק בין רמת השרון להפועל רעננה נמכרו 16 כרטיסים. "אף אחד לא בא למשחקים בשביל הקבוצה. באים בשביל היריבה", אומר חבר מועצה לשעבר.
הספונסר במכרזים
למרות שנים בליגת־העל, מערך שיווק איכותי לא נבנה. אז איך בכל זאת השיגה רמת השרון ספונסר? הנה סיפור שעשוי לשפוך מעט אור על ה"עבודה השיווקית" של הקבוצה. בשנה שעברה אחת מהחברות שהעניקו חסות חולצה לקבוצה היתה שטאנג בנייה והנדסה בע"מ. שטאנג היא חברה בת של חברת "השביל הירוק", שזכתה בכמה מכרזים של עיריית רמת השרון בשווי של כמה עשרות מיליוני שקלים. לא ברור כמה שטאנג משלמת על החסות (היא עדיין מעניקה חסות, אך לא חסות ראשית). עם זאת, ידוע כי חברת השביל הירוק הקימה את מגרש האימונים הסינתטי של רמת השרון, שלפי רישומי הנהלת החשבונות של רמת השרון עלה יותר מ־9.5 מיליון שקל. עיריית רמת השרון סירבה להיענות לבקשה לשלוח את מסמכי המכרז הקשורים לחשבונית.
בבדיקה שנערכה מול ספקי מגרשים סינתטיים, בניית מגרש סינתטי גדול ותקני כולל תאורה עומדת על 3 מיליון שקל, ותחזוקה למגרש כזה שווה בסביבות 8,000 עד 10,000 שקל לרבעון. "וגם הסכומים האלה זה כשמדובר בהקמת מגרש הכולל תשתית ניקוז ודשא סינתטי מהאיכותיים ביותר שקיימים בשוק", אומר ספק של מגרשים סינתטיים. לפי חבר עיריית רמת השרון, בניית מגרש האימונים הסינתטי תוקצבה ב־3.5 מיליון שקל.
מכאן עולה שהתשלומים גבוהים פי 3 בערך מהמחיר המתוקצב ופי שלושה ויותר ממחיר השוק. במקרה הטוב זו אינדיקציה לניהול רע. "אתה מעסיק חברה והיא מעניקה לך חסות לקבוצת הכדורגל, זה נראה לך הגיוני?", אומר גורם שעבד בקבוצה. בעיריית רמת השרון סירבו להתייחס לעניין החסות של שטאנג. שטאנג רשומה כנותנת חסות של הקבוצה לצד חברת TradeMobile, רשת ספורטן, EuroDrive, נור, לוטו וסוכנות הכרטיסים לאן. לפי ההתאחדות הקבוצה מכניסה בין 1 מיליון ל־2 מיליון שקל מחסויות. לפי מסמכים ברשם העמותות, הקבוצה הכניסה 789 אלף שקל מפרסום ב־2012. בשביל הירוק לא הגיבו לפניית כלכליסט.
"מינוי הפוך"
נחזור ל"מערך הקשר עם האוהדים". הקיץ הודיעה הקבוצה שמשכה את כמויות הקהל הנמוכות ביותר מבין הקבוצות בליגה על "ניסוי": הנפקת מינוי "הפוך". במסגרת היוזמה, כ־200 מינויים היו אמורים להיות מחולקים בין האוהדים שיקבלו אותם ללא תשלום, אבל התחייבו להגיע למשחקים. אוהד שלא יגיע יחויב בתשלום לפי המשחקים שבהם לא נכח. בסופו של דבר התוכנית ההזויה לא יצאה לפועל כיוון שאף אחד לא התעניין בה. לדברי רפי יצחק, יו"ר רמת השרון לשעבר, "ככל שהקבוצה תהיה תלויה בתקציבי העירייה, אין לה זכות קיום בליגת־העל. אין ספונסרים ואין אוהדים, מה שאמור להיות לקבוצה בליגת־העל".
"קבוצה עם אלף אוהדים בלבד, אין לה מקום בליגת־העל", אמר רוכברגר עצמו בראיון לפני שנה. רמת השרון לא מגיעה אפילו לאלף. ובכל זאת, לא נעשו שום מהלכי שיווק יוצאי דופן, ונראה שתושבי העיר בקושי יודעים שיש קבוצה בעירם. "אירוע של הקבוצה? מעולם לא קרה", אומר חבר מועצה. הקבוצה, שנמצאת באחת הערים העשירות בישראל, נראית מנותקת מהקהילה המקומית. קהילת אנשי העסקים הגדולה והמשמעותית בעיר לא מתקרבת לקבוצה. אגב, הקבוצה הצליחה לכסות חלק מגירעונותיה בשנה שעברה באמצעות אירוח משחק האליפות של מכבי תל אביב באצטדיון רמת גן (הכנסה של יותר מ־800 אלף שקל).
הנוער? רווחי
יש לציין שמחלקת הנוער של רמת השרון עובדת תחת אגודת הספורט ברמת השרון ולא תחת העמותה שאחראית לקבוצה הייצוגית. אברהם בכר, לשעבר אחראי על נבחרות ישראל הצעירות, הובא לאגודת הספורט ועשה רפורמה מרשימה במחלקות הנוער ובבתי הספר לכדורגל. עם זאת, לפי תקציבי העירייה - יותר כסף ציבורי הועבר לקבוצה הייצוגית מאשר למחלקות הנוער. כמו כן, בתי הספר לכדורגל מצליח לרשום רווח תפעולי בעיקר בזכות העובדה שהורי הילדים משלמים לפחות 3,800 שקל בשנה לכל ילד בליגה (2,400 שקל לילד לחוג). לקבוצות הילדים, הנערים והנוער יש ספונסרים - שהם גם כן ההורים, אזרחי רמת השרון. קבוצת הנוער בנויה בעיקר משחקנים מחוץ לרמת השרון. עם 40 מיליון שקל אפשר היה לסבסד את מחירי החוגים והליגה במשך שנים (כמו שנעשה בגרמניה). במקום זאת ההורים משלמים מכיסם פעמיים - עבור הקבוצה הבוגרת ועבור החוגים של הילדים שלהם.
מה קורה בקבוצה הבוגרת? השחקנים טוענים שהמשכורות מעוכבות (לפי הבקרה הם קיבלו את שכר אוגוסט באוקטובר, וחייבים להם עדיין את משכורות ספטמבר ואוקטובר). "המצב קשה מאוד, הרבה שחקנים מחפשים דרכים להשלים הכנסות. שחקנים חושבים לקחת הלוואות מהשוק האפור", אומר שחקן בקבוצה, "הבטיחו לנו משכורות רק בינואר".
"השחקנים היו אמורים לקבל צ'קים דחויים לינואר כדי שיוכלו ללכת לפדות את הההלוואות שלקחו", טוען גורם בקבוצה. "אבל ברגע שעניין זה דווח בתקשורת החליטו לבטל את המהלך כדי שלא יהיה מצב שהגובים יגיעו לעירייה כדי לבקש כסף", טוען גורם בעיריית רמת השרון. בעיריית רמת השרון סירבו להתייחס. לפי סוכני השחקנים, גורמים בהתאחדות לכדורגל ומספר נוסף של אנשים המעורבים בקבוצת הכדורגל של רמת השרון, ענייני השכר אמורים להסתדר כבר השבוע לאחר שרוכברגר יחזור מחו"ל ויעביר את הכסף.
הפועל רמת השרון היתה יכולה להיות סיפור הצלחה. בשנה שעברה העפילה לפלייאוף העליון ובשנים קודמות העפילה לחצי גמר גביע המדינה. ההצלחות הגיעו בגלל השקעות כספים ציבוריים. אבל ההצלחה הזו עוררה בעיקר אדישות. תושבי רמת השרון, למרות הכסף הרב שהם עצמם משקיעים בקבוצה, לא התחברו אליה - וקשה לומר שההנהלה עשתה מהלכים יוצאי דופן כדי לחבר את הקבוצה לעיר. רמת השרון היתה יכולה להיות קבוצה חמה וקהילתית, כזאת שמאגדת סביבה אנשים מאוד חזקים וחורטת על דגלה ניהול נכון והשקעה בנוער. זה לא קרה. כעת הקבוצה בתחתית ליגת־העל, שחקניה לא מקבלים שכר, וכסף ציבורי רב שהושקע בה לא עשה את העבודה.
מעיריית רמת השרון נמסר: "צר לנו, אך מדובר ברצף טענות ממוחזרות - האשמות שווא שקריות וחסרות שחר, שבינן לבין המציאות אין דבר וחצי דבר. העירייה רואה חשיבות רבה בקידום כל ענפי הספורט ברמת השרון ומשקיעה משאבים רבים לטובתם. העירייה מקצה את המשאבים המועברים אל פעילות ענפי הספורט השונים בצורה מקצועית ועניינית. תקצוב קבוצת הכדורגל נעשה באופן מקצועי ומאוזן, תוך הקפדה, בקוצו של יוד, על כל הכללים והחוקים הקבועים בחוק. יודגש כי מרבית הנתונים שהעברתם, כולל חלק מהמינויים הלא תקינים לכאורה שבפועל מאוישים על ידי מתנדבים - הם בבחינת הפצת לשון הרע בזדון. כמו כן, יתר הטענות השקריות שהועלו מצוצות מן האצבע ואינן ראויות להתייחסות רצינית".