קופי־פייסט נגד האורגינל
פראן סוריאנו וצ'יקי בגיריסטיין, המקצוענים שהפכו את ברצלונה לאחת הקבוצות הגדולות בכל הזמנים, עובדים עכשיו עבור השיח' מאנסור. המקצוענות עדיין שם אבל "הדלק" שונה לחלוטין
ז'ואן לאפורטה היה נשיא ברצלונה המוצלח בכל הזמנים. ב־2003 ברצלונה היתה מועדון השרוי בחובות ובמצב מקצועי קטסטרופלי, והשינוי במצב הצבירה של המועדון היה היסטורי. מ־2003 עד 2010 ברצלונה של לאפורטה זכתה ב־12 גביעים, כולל שני גביעי אירופה וארבע אליפויות. לשם השוואה - ברצלונה זכתה רק ב־16 אליפויות ב־75 השנים שלפני לאפורטה. הוא לא עשה את זה רק כיוון שהוא יפה וכריזמטי - ג'ון קנדי הקטאלני, כפי שכינו אותו אז. הוא עשה זאת בזכות אנשי מקצוע והמקצוענות שלהם - מההתחלה ממש.
פראן סוריאנו, שהיה המנכ"ל של ברצלונה בתקופת לאפורטה, הציב את הרף המקצועי כבר בתחילת הדרך, כשחבר ללאפורטה ב"סיעת האופוזיציה" נגד המשטר של ג'וזפ לואיס ניונז וז'ואן גאספרט. בבחירות לנשיאות ב־2003 החליט סוריאנו "לנער את 'ידע הכדורגל' המוכר", ולעשות מה שהוא ידע מתעשיית הטלקומוניקציה הספרדית שבה "כיכב". "צריך היגיון בריא כשאתה ניגש להתמודד עם משהו שאתה לא מכיר", סיפר לגראהם האנטר, מחבר "Barca: The Making of the Greatest Team in the World". "איך לומדים לעשות קמפיין מנצח? פונים למומחים. התקשרתי לאשה קטלאנית מוושינגטון שניהלה כמה קמפיינים ושאלתי 'איך מנהלים קמפיין מנצח?'. דיברנו במשך שעה ורשמתי הכל. עשינו התאמה לברצלונה והכנו קמפיין מנצח".
צ'יקי בגיריסטיין, לשעבר קשר מהיר וחזק בברצלונה, הצטרף גם הוא לצוות הסופר־מקצועי והיה אחראי להפיכת הקבוצה לאחת הטובות בכל הזמנים. "ההחלטה הכי טובה שעשיתי היתה למנות את צ'יקי למנהל מקצועי", אמר לאפורטה. לצד יוהן קרויף כ"אב רוחני" נבנתה הקבוצה מחדש, האקדמיה שוקמה והמערכת המשומנת שבנו פועלת היטב עד היום. אפילו אם סנדרו רוסיי, הנשיא הנבחר אחרי לאפורטה, כבר עזב בגלל חשד לשחיתות — המערכת עדיין מתפקדת היטב.
קופי־פייסט עובד?
ברצלונה הפכה למודל לחיקוי, ורבים מעולם הכדורגל באים לקאמפ נואו ולמתחם האימונים החדש של המועדון כדי ללמוד איך מנהלים מועדון. אבל האם זה בכלל אפשרי לעשות קופי־פייסט למודל הזה? רודולפו בורל, לשעבר מנהל האקדמיה בברצלונה: "אי אפשר להעתיק אלמנטים מהעבודה בברצלונה. צריך לשנות את הכל במועדון, ממערך קבוצות הנוער ועד ההחלטות של הסקאוטינג, ורק אז אפשר להתחיל ליישם במקום חדש את מה שעבדו עליו במשך יותר מ־25 בברצלונה". וזה בדיוק מה שמנצ'סטר סיטי רוצה לעשות. לכן השיח' מאנסור הביא את אנשי המקצוע הכי טובים שיכולים לעשות את זה במנצ'סטר — פראן סוריאנו וצ'יקי בגיריסטיין.
כמנכ"ל סיטי סוריאנו (מאז 2012) בנה מערך מסחרי וניהולי שכולל גם רכישת שתי קבוצות בחו"ל — ניו יורק סיטי ב־MLS ומלבורן הארט באוסטרליה — כדי להשתמש ביותר משאבים של המועדון (36 סקאוטים), כדי לפזר את ההוצאות של הקבוצה (ובכך לעקוף את הפייר פליי הפיננסי), וכדי לשווק את הקבוצה ביתר קלות בשוקי כדורגל מתפתחים. לא מן הנמנע שסיטי תרכוש עוד קבוצות־בת כאלו (בסין? בברזיל? בהודו?). תפקידו של סוריאנו הוא לצמצם את העלויות ולהגדיל את ההכנסות. וזה מה שהוא עשה כבר בשנתו הראשונה בתפקיד. ההפסדים צומצמו מ־98 מיליון ליש"ט ב־2011/12 ל־52 מיליון ליש"ט ב־2012/13. ההכנסות עלו לשיא של 271 מיליון ליש"ט וסוריאנו מכריז שהמועדון יהיה "רווחי" בקרוב.
השפעתו של צ'יקי
בגיריסטיין מונה למנהל ספורטיבי ב־2013 והחל לעבוד על "בנייה הוליסטית" של המועדון. מהילדים ועד הבוגרים בסיטי — כולם ישחקו באותה שיטה ובאותו סגנון. שחקנים ייבחרו על פי אותם עקרונות שהנחו את ברצלונה במשך 25 שנה. בגיריסטיין גם אחראי על הרכש, ובחלון ההעברות הראשון שלו במועדון הביא את חזוס נאבאס, אלבארו נגרדו, סטבאן יובטיץ' ופרננדיניו בסכום של יותר מ־100 מיליון ליש"ט. בגיריסטיין מבין שייקח עוד זמן עד שההשקעות הרבות באקדמיה (לפחות 100 מיליון ליש"ט בעשור הקרוב) יניבו פירות, וכעת הוא בונה סגל עם שני שחקנים בכירים על כל עמדה. הוא גם אחראי על מינוי המאמנים והאתוס החדש שהמועדון רוצה — ה"אתוס" של ברצלונה. המאמן רוברטו מאנצ'יני ההגנתי פינה את מקומו למנואל פלגריני ההתקפי (ניסו להביא את פפ גווארדיולה אך הוא בחר בבאיירן מינכן). את בגיריסטיין מתארים בסיטי כ"איש החשוב ביותר במועדון — אחרי מאנסור".
מסי, יבוא?
אף שליאו מסי אמר שלא ישקול לעזוב את ברצלונה, בספרד מלחששים כבר הרבה מאוד זמן שאם הוא יעזוב - ועל הדרך ברצלונה תמחק את חובותיה ותבנה אצטדיון חדש - הוא יעזוב רק לסוריאנו ובגיריסטיין בסיטי. הם אלו שהיו אחראים לקפיצה המטאורית שלו בברצלונה (החתימו אותו על חוזה מקצועי ראשון, בנו לו מערך רפואי/מקצועי שלם כדי להוציא ממנו את המיטב, ופינו לו את המקום בסגל מ"מפריעים" כגון רונלדיניו ודקו. גילאם בלאג, הביוגרף של מסי, כבר רמז כי "מסי הסתדר הרבה יותר טוב עם המשטר הקודם בבארסה". יש לציין שסרחיו אגוורו, כוכב הסיטי, הוא אחד החברים הטובים ביותר של מסי. אגב, מבחינה אישית, לבגיריסטיין יש חשבון לא סגור עם המשטר הנוכחי של ברצלונה. סנדרו רוסיי הבטיח לו להישאר בתפקיד לאחר שנבחר כנשיא ב־2010, ואולם אחרי יומיים תחת רוסיי עזב בגיריסטיין מכיוון ש"רוסיי פקפק בכנות שלי". רוסיי, שכבר עזב את התפקיד, האשים את בגריסטיין בכך שהוא מנסה "לפגוע בברצלונה בכל תחום".
מה הדלק?
נחזור למקור ההצלחה של ברצלונה הגדולה של לאפורטה, בגיריסטיין וסוריאנו. "הדלק", המוטיבציה של השלושה, היו גאווה קטלאנית והרצון להבטיח את עתידה של ברצלונה — משם החיבור החזק לקרויף. "היתה ממשלה טוטליטרית שדיכאה את ברצלונה ואת קטלוניה", אמר לאפורטה ב־2006. "לברצלונה היתה הסימפתיה מצד הדמוקרטים ברחבי המדינה. וקרויף תמך בזהות הזאת של ברצלונה. הוא הגיע לברצלונה בזמן הדיקטטורה עם רעיונות מודרנים. הוא אפשר לכולנו, לא רק לאוהדי הכדורגל, להיות פרוגרסיביים, דמוקרטיים וליברליים — ובכך הוא הגדיל את הפער בינינו לפרנקואיסטים, וזה חיזק את התחושה שברצלונה לא שייכת לאף אחד מלבד לעם הקטאלני".
את הגאווה והערכים האלה לאפורטה, סוריאנו ובגיריסטיין לקחו כל יום בעבודה. אבל היום הם עובדים בשביל מישהו אחר. מאוד "אחר".
ארגוני זכויות אדם פרסמו בשנה שעברה כי אבו דאבי, שיורש העצר שלה הוא הבעלים של מנצ'סטר סיטי, הופכת את הקבוצה ל"כלי מיתוג" עבור משטר בינלאומי המואשם בהפרה שיטתית של זכויות אדם. מערכת המשפט באבו דאבי היא "מדכאת, מעודדת עינויים ולא הוגנת בבסיסה". אמנטסי אינטרנשיונל וארגון זכויות האדם Human Rights Watch הביעו מחאות קולניות נגד המעצר ההמוני של 94 אנשים, שלפי ההאשמות עונו במהלך מעצרם בבית הכלא של אבו דאבי, עברו משפט "לא הוגן מיסודו", ו־69 מהם נידונו לעונשי מאסר ארוכים ללא אפשרות לערער. באמנסטי טענו כי היחס שאותו קיבלו 94 העצורים באיחוד האמירויות, שבה יש לבני משפחת השיח' מאנסור אל־נחיאן — שליטי אבו דאבי העשירה — השפעה רבה, "מצביע על הנחישות של הרשויות לחסל כל צורה של התנגדות".
האנשים הואשמו בקשירת קשר להדיח את הממשלה באמירויות, שנותרה איתנה בדעתה כי האישומים נגד 69 מתוכם הוכחו. הנאשמים, הכוללים עורכי דין, מורים ואקדמאים, טוענים כי היתה זו פשיטה המאפיינת את המשטר האוטוריטרי במדינה, שכוונה נגדם לאחר שהביעו ביקורת לגיטימית נגד המשטר וקראו לכינון דמוקרטיה ולהחלת חופש הדיבור. כיום באבו דאבי רק למיעוט באוכלוסייה יש זכות הצבעה. העברת ביקורת נגד השליטים נחשבת פשע, כך גם חברות באיגודי מסחר או בכל ארגון אחר שאינו מורשה על ידי המשטר. מנצ'סטר סיטי היא "כלי" לביסוס שינוי יחצני של מדינת מפרץ מתקדמת ודינמית, ובכך מסיטה את תשומת הלב ממה שבאמת קורה במדינה. ובכן, המקצוענים הקטלאנים עדיין עושים עבודה מצוינת. פעם עשו את זה עבור גוף דמוקרטי. היום הם עושים זאת עבור מיעוט שולט ואכזרי.