$
ספורט ופוליטיקה

פוטינבול

ולדימיר פוטין קונה השפעה בכדורגל האירופי. זה בטח לא בגלל אהבה בלתי נשלטת לכדורגל

אוריאל דסקל 11:3728.04.14

יותר מ־6,100 עסקים גרמניים מנהלים יחסי עבודה ברוסיה. חלק מאותם עסקים הם בבעלות קלמנס טוניס, והם מייצרים יחדיו 5.6 מיליארד יורו, כשחלק גדול מהכסף הזה מגיע ממכירת בשר חזיר ושירותים אחרים ל־143 מיליון רוסים. טוניס הוא איש עסקים גרמני וגם נשיא שאלקה, קבוצת הבונדסליגה, ולכן זה לא מפתיע שבאתר הבית של שאלקה מופיע הכיתוב, הקצת מוזר בזמנים מתוחים אלו בין המערב לרוסיה: "גזפרום וגרמניה - מחוברות יחדיו דרך כדורגל ושאלקה".

 

 

 

 

זניט סנט פטרבורג אנדרה וילאש בואש מאמן אלכסנדר דיוקוב יו"ר גזפרום. השתלטו על הליגה זניט סנט פטרבורג אנדרה וילאש בואש מאמן אלכסנדר דיוקוב יו"ר גזפרום. השתלטו על הליגה צילום: איי אף פי

 

החיבור הזה, בנוסף לחיבור הגז בין גרמניה לרוסיה, גורם לממשלה הגרמנית להיות די שקטה לאורך כל המשבר עם הרוסים סביב אוקראינה, אבל בשאלקה לא היו שקטים כלל וציינו במפורש ש"אין שום בעיה עם רוסיה". טוניס אף ציין: "יש לי מערכת יחסים טובה עם פוטין. הוא שותף יציב ואמין. הוא גם שואל מה קורה עם שאלקה".

 

טוניס מדבר על פוטין אבל מתכוון לגזפרום, ענקית הגז הרוסית, אחת החברות הגדולות בעולם, המעסיקה הגדולה ביותר ברוסיה ש־50% ממנה בבעלות ממשלת רוסיה. מ־2007 גזפרום משלמת לשאלקה בין 15 ל־20 מיליון יורו בשנה כדי להיות הספונסרית הראשית, שמפרסמת על חולצת המועדון.

 

זהו כסף קטן עבור חברה שמגלגלת יותר מ־153 מיליארד דולר בשנה. גזפרום נכנסה לשאלקה כאשר המועדון היה בחובות כה עמוקים, עד כי היה בסכנה ממשית לפשיטת רגל. מבחינת תזמון, ההסכם, שמאפשר לשאלקה להישאר בצמרת הבונדסליגה, נחתם כמה חודשים לאחר שגזפרום וחברות האנרגיה הגרמניות E.ON ו־BASF חתמו על שיתוף פעולה בשווי 6 מיליארד דולר, שבמסגרתו עובר גז בין גרמניה לרוסיה דרך הים הבאלטי. ההסכם גם שם את גזפרום בלב הכדורגל האירופי ככלי פרופגנדה רוסי חסר תקדים.

 

 

פוטין. פועל למען שאלקה פוטין. פועל למען שאלקה צילום: אי פי איי

 

הסוכן פוטין

 

גזפרום היא הרבה יותר מספונסרית. ב־2011 פוטין ניסה להתערב באופן אישי כדי למנוע את העברתו של מנואל נויאר, שוער שאלקה, לבאיירן מינכן. הוא דיבר אישית עם טוניס והבטיח לו כספים רבים אם יצליח להשאיר את נויאר בקבוצה. לא מן הנמנע שפוטין יתפנה קצת מעיסוקיו בחצי האי קרים ומזרח אוקראינה וינסה להשאיר את יוליאן דרקסלר, הקשר המצוין והצעיר של נבחרת גרמניה, בשאלקה. אגב, בעבר היו שמועות שגזפרום מעוניינת לרכוש אחוזים בבאיירן מינכן, אך במועדון הבווארי טענו שלא ימכרו אחוזים לחברה זרה.

 

אמנם גזפרום אינה הבעלים של שאלקה, אבל האוהדים של הקבוצה מודאגים מכך שסנקציות כלכליות על רוסיה יפגעו בסיכויים שלה להתחרות בדורטמונד ובבאיירן מינכן. שאלקה היא אחת הקבוצות האהודות ביותר בגרמניה - ובגזפרום יודעים זאת היטב. אמנם האיחוד האירופי לא יקבע אם להטיל סנקציות על רוסיה בגלל שאלקה, אבל אין ספק שהמועדון הגרמני הוא גלגל שיניים קטן במכונת הפרופגנדה הרוסית. מנואל ות מאתר Futbolgrad מציין: "ההשקעה הענקית בכדורגל מאפשרת לגזפרום להציג את עצמה למערב כמקור אנרגיה מתקדם".

 

גזפרום, שמפעילה "מפעליים חינוכיים" ברוסיה ובעולם, היא הבעלים של זניט סנט פטרבורג, מעניקה גם חסות לצ'לסי של רומן אברמוביץ', שולטת על הכוכב האדום בלגרד (חתמה על הסכם לאחר שהשתלטה על חברת הגז הסרבית), מגששת בקשר לכניסה לכדורגל הבולגרי וכיום מעניקה גם חסות ענק לליגת האלופות ולמונדיאל של פיפ"א. "גזפרום היא לא רק חברת הגז הגדולה בעולם, היא גם החברה שהכי אוהבת כדורגל", הסביר אלכסיי מילר, יו"ר גזפרום.

 

 

שאלקה. 15 עד 20 מיליון יורו בשנה מגזפרום שאלקה. 15 עד 20 מיליון יורו בשנה מגזפרום צילום: רויטרס

 

"מעניקה חום"

 

החסות לליגת האלופות מבטיחה להציב את הלוגו של גזפרום במשחקים הנצפים ביותר באירופה. "גזפרום בכל מקום", מציינים ב־Russian Market, יוזר טוויטר עם עשרות אלפי עוקבים. "גם בבאיירן מינכן נגד ריאל מדריד".

 

בפרסומות שלה באירופה היא מציגה עצמה כחברה שמחה ש"מעניקה חום" למיליוני בתים באירופה, ובזכות מבצעים על כרטיסים למשחק הגמר - היא מייצרת קשר ישיר עם מאות אלפי אוהדי כדורגל אירופים. החסויות לקבוצות ולליגת האלופות גם מעניקות לגזפרום הגנה תדמיתית. אופ"א, למשל, הטילה קנס כבר על באזל בעקבות מחאה של גרינפיס נגד גזפרום במהלך משחק ליגת האלופות. גרינפיס מחתה עם דגל ענק באצטדיון סנט יאקוב נגד הקידוחים של גזפרום בקוטב הצפוני, והמשחק הספציפי של באזל נגד שאלקה נבחר בגלל החסות של גזפרום לשאלקה וגם בגלל שמישל פלאטיני, נשיא אופ"א, היה במשחק עצמו. "מועדונים בליגת האלופות צריכים לפנות לאופ"א ולשאול 'למה אתה עושים עסקים עם חברות כמו גזפרום, שהביאה לכך ש־30 אנשים בכלא ללא סיבה והם קודחים בקוטב הצפוני וגורמים להתחממות גלובלית", מסרו מגרינפיס.

 

אופ"א לא הגיבה ובגרינפיס טענו שזה "מביך". "מי יודע כמה השפעה יש לכסף של גזפרום בגוף כמו אופ"א. גזפרום?". על פי הערכות, משלמת כ־50 מיליון יורו בשנה לאופ"א כדי להיות נותנת חסות ראשית לליגת האלופות. 50 מיליון יורו שווים הרבה מאוד השפעה - בעיקר בכל הקשור ל"פייר פליי הפיננסי" של אופ"א. למשל, האם זניט - שאין ספק שללא התמיכה הכספית של גזפרום לא היתה יכולה להיות קבוצה קבועה בליגת האלופות - תושעה על ידי אופ"א בגלל שהיא מוציאה הרבה יותר ממה שהיא מכניסה מחסויות, זכויות שידור ומכירת כרטיסים? ברור שלא. גם צ'לסי נעזרת בגזפרום כדי לעמוד בכל חוקי הפייר פליי הפיננסי.

 

בספטמבר האחרון גזפרום חתמה גם על הסכם חסות ענק עם פיפ"א, ארגון שלבטח אי אפשר לדעת מה הוא עושה עם הכספים. "העבודה של פיפ"א מאוד חשובה, אפילו אצילית", אמר פוטין. וספ בלאטר, נשיא פיפ"א, חגג: "אנחנו מודעים לכל הפעילויות ההומניטריות שגזפרום עושה ואנחנו בטוחים שהיא תעזור בהכנות לאליפות העולם".

 

מכבסת המילים מרשימה בהחלט וכנראה שווה לגזפרום הרבה מאוד כסף. להיות מזוהים עם המונדיאל, טורניר הספורט הפופולרי ביותר בעולם, לבטח מסייע מבחינה תדמיתית. ההסכם עם גזפרום נחשב לאבן דרך חשובה ביחסים בין רוסיה לפיפ"א - שהתחזקו כאשר פיפ"א העניקה למדינת הענק את הזכות לארח מונדיאל והתהדקו עוד יותר כאשר גזפרום, שהיא כאמור בבעלות ממשלת רוסיה, העבירה כספים גדולים לקופת פיפ"א.

 

 

פיפ"א. גם כן משתתפת בחגיגת הרובלים פיפ"א. גם כן משתתפת בחגיגת הרובלים צילום: איי אף פי

 

פוטין סטייל

 

בהרבה מובנים, כניסתה של גזפרום לעולם הכדורגל מזכירה את השתלטותו של פוטין על רוסיה. גזפרום החליטה להשתמש בכדורגל ככרטיס כניסה "ללב ולבית" של מיליוני אנשים, כאשר החליטה להעניק חסות לזניט סנט פטרבורג ב־1999. העיר סנט פטרבורג סבלה קשות ממשבר הסקטור הבנקאי הרוסי ב־1998, והקבוצה היתה חייבת למצוא מקור מימון כדי להתמודד עם הענקיות המוסקבאיות. גזפרום החליטה להשקיע בזניט כחלק מ"השקעה תרבותית" בסנט פטרבורג, העיר של פוטין. ב־2005 הספונסרית רכשה את הקבוצה. בשלב הזה לפוטין כבר היתה שליטה כמעט מלאה על הנעשה בסקטור הנפט והגז הרוסי, והמדינה נהפכה ליצואנית הגז שאירופה תלויה בה. בעזרת הכספים של גזפרום זניט נהפכה לכוח העיקרי בכדורגל הרוסי, וכיום היא אחת הקבוצות האהודות ביותר באירופה (12.6 מיליון אוהדים הופכים אותו למועדון ה־11 הכי אהוב באירופה). ב־2007, כאמור, גזפרום עשתה את הצעד הגדול שלה לתוך הכדורגל הגרמני.

 

כמו שההשפעה של פוטין התרחבה כמו תמנון ענק, כך פתאום גזפרום נראית כאחת המשפיעות הגדולות ביותר על הכדורגל האירופי - עם השפעה בכדורגל של מזרח היבשת, עם השפעה בגרמניה ובאנגליה, ולא מן הנמנע שתיכנס כרוכשת קבוצה באיטליה (מילאן, על פי השמועות, היא אחת המטרות של גזפרום) ואולי בספרד. אז למה פוטין עושה את זה? זה בטח לא בגלל האהבה שלו למשחק היפה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x