"תיירים, אל תחלו - יש לנו אצטדיונים אבל אין בתי חולים"
כדורגל הוא התשוקה של ברזיל - אבל רבים מתושבי המדינה הפנו עורף לנבחרת: "עלינו לדאוג יותר לגבי הבריאות והפשע מאשר לערוך מונדיאל בשביל כמה תיירים"
הרחובות בריו דה ז'נרו עוברים מהפך אחת לארבע שנים - בכל פעם שהנבחרת הלאומית מתכוננת לשחק במונדיאל. ציורים מופיעים על הקירות, שלטים מתנוססים בכל פינה - ומסרי עידוד קוראים לנבחרת המצליחה ביותר לזכות בתואר נוסף.
ואולם כעת, כשבועיים לפני בעיטת הפתיחה של אליפות העולם בכדורגל, קשה למצוא בריו את ההתלהבות האופיינית. "זה חלש ביותר השנה", מודה נתן פריירה (44), חשמלאי במקצועו שמתקין שורות של דגלי ברזיל מפלסטיק בפארק מארקנה (Praca Maracana), המרוחק חמש דקות הליכה מהאצטדיון שיארח את הגמר ב-13 ביולי. "יש לנו רק את הדגלים האלה, וזהו. היתה יותר תפאורה ב-2010".
- השחיתות בברזיל הזניקה את עלויות המונדיאל
- הערכות: תיירי המונדיאל יכניסו 3 מיליארד דולר לכלכלת ברזיל
- משטרת ברזיל לקראת המונדיאל: "לא להתווכח עם שודדים"
כדורגל הוא התשוקה של ברזיל. כשב-2007 ניתנה למדינה את ההזדמנות לארח את המונדיאל, אלפים יצאו לרחובות לחגוג. אולם מאז מצב הרוח נהפך לקודר לנוכח ההתמודדות של המדינה הגדולה בדרום אמריקה עם העלות של ההכנות שעומדת על 11 מיליארד דולר. מתוך 12 האצטדיונים שנבנו או שופצו לכבוד האירוע, כמעט כל אחד מהם חרג מהתקציב המתוכנן, וכן כמה פרויקטים בערים נדחו או בוטלו לגמרי. מתוך 168 פרויקטים הקשורים למונדיאל והכריזו עליהם ב-2007, כ-53% לא מוכנים בזמן ו-41% בלבד הוכנו בזמן. 6% מהפרויקטים בוטלו.
במהלך גביע הקונפדרציות שנערך בשנה שעברה, אירוע שנחשב חימום לקראת המונדיאל, יותר ממיליון אנשים יצאו לרחובות, במחאה הציבורית הגדולה ביותר בשנים האחרונות. הם דרשו שבתי הספר ובתי החולים יעמדו באותם סטנדרטים כמו האצטדיונים שנבנו בהתאם לקריטריונים של פיפ"א.
"תיירים: אל תחלו. יש לנו אצטדיונים אבל אין בתי חולים", כתוב בגרפיטי ממול לבית החולים פדרו ארנסטו, המרוחק 800 מטרים בלבד מאצטדיון המארקנה.
בכביש הראשי העמוס ממול לבית חולים משורטטות בגיר ירוק המילים "SOS בריאות". בשנים קודמות שבהן נערכו טורנירי המונדיאל, התושבים השתמשו במסרים חיוביים לעידוד הנבחרת, מספר וינשיוס סילבה (36), בסיומו של אימון בחדר כושר הסמוך.
ריבלדו דה סילבה (59), פועל זבל ואוהד מושבע של כדורגל: "עלינו לדאוג יותר לגבי הבריאות והפשע מאשר לערוך מונדיאל בשביל כמה תיירים".
"מונדיאל למי?"
האווירה לא הולכת ונהיית מעודדת יתר גם בשאר האזורים של העיר, שמונה 6.4 מיליון תושבים. בשכונה היוקרתית פלמנגו, רחוב שלם מעוטר בדגלים של כל המדינות המשתתפות. ואולם מאחד החלונות מתנוסס דגל של ברזיל ועליו כתובה אחת הסיסמאות הנפוצות מימי המחאות: "מונדיאל למי?"
הנבחרת הברזילאית, שהתקבלה בתשבחות של אלפי אוהדים בחמש הפעמים שבהם חזרה עם הגביע, זכתה לבוז מצד מורים שובתים כשעזבה את מחנה האימונים שלה השבוע. המפגינים הרימו שלטים שהעבירו ביקורת על הטורניר ואילו על אוטובוס היוקרה של הקבוצה הדביקו מדבקות שקראו להקצאת עוד כספים לבתי הספר.
התגובה של הממשלה באה לידי ביטוי בעלונים שפרסמה ובהם ציינה שהשקיעה פי 100 יותר על בריאות וחינוך מאשר 8 מיליארד ריאל (3.6 מיליארד דולר) שהקצתה ל-12 האצטדיונים עבור המונדיאל, אף שהנשיא הקודם לואיז אינסיו לולה דה סילבה, הבטיח שלא ימומנו מכספי משלמי המסים.
בפעם האחרונה שהסוחרים בדאונטאון של ריו מכרו כובעים, דגלים וחולצות של המונדיאל, המדינה געשה מרוב ביטחון עצמי. ב-2010 הכלכלה צמחה בקצב המהיר ביותר מזה למעלה משני עשורים. אולם מאז, היא האטה ושיעור הצמיחה בשלוש השנים האחרונות הוא הנמוך ביותר מזה עשור, בעוד שאמון הצרכנים נפל לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2009.
על אף שהמונדיאל נערך בבית, מכירות המזכרות נמוכות בהשוואה למונדיאל בדרום אפריקה. אדמאר פרננדז (55), שהחנות שלו מלאה בחולצות בצבעי הצהוב והירוק של הנבחרת, מודה שהעסקים בתקופה לפני המונדיאל הם הגרועים ביותר מאז הקים את הדוכן לפני 20 שנה.
"המכירות נמוכות מאוד", הוא מספר. "זה לא האקלים הנכון למונדיאל במדינה שלנו. אין אווירה של מסיבות".
בטורנירים קודמים המכירות של חולצות וכובעים החלו כבר חודשיים לפני הטורניר. ואולם הפעם הוא עדיין ממתין ללקוחות ומודאג שלאחר השקעה של 100 אלף ריאל על הסחורה יישאר עם מלאי עודף.
בצד השני של השוק גם קלאודיו מוניז מביע דאגה. החנות שלו, שמשתרעת על פני שתי קומות, עמוסה במזכרות של המונדיאל, כולל חבילות של צפצפות ופאות תוצרת סין.
"ציפינו ליותר ביקוש מאשר בעבר מכיוון שהטורניר בבית", הסביר פרננדז. מוניז כבר מתכונן לגרוע מכל, אך מוסיף שהוא מקווה שהמצב יהיה טוב יותר בעת אירוח האולימפיאדה ב-2016. "בתקווה אנשים יהיו מאושרים יותר אז".
יואנה האבלנז', בתו של העסקן המושחת ז'ואואו אשר מכהנת בדירקטוריון של הוועדה המארגנת של המונדיאל, פרסמה ברשת החברתית מסר שבו קראה לברזילאים להתגבר על תג המחיר הגבוה של האירוע. "מה שהוציאו, מה שנגנב, כל זה כבר קרה", כתבה בהודעה ששיתפה באינסטגרם. "להרוס את מה שיש לנו היום לא ישנה את מה שייעשה מחר".