ספ בלאטר: "ישנה מזימה להרוס את פיפ"א"
נשיא פיפ"א יצא למתקפה חריפה נגד חושפי השחיתות בארגון בכל הנוגע לאירוח המונדיאל בקטאר ב-2022, וזכה לתמיכה במועמדותו לנשיאות פיפ"א ב-2015. "יצביעו לו כי הוא זה שנמצא שם"
נשיא פיפ"א ספ בלאטר, שב-2011 הצהיר שינווט את הארגון במים סוערים, עדיין לא רואה יבשה באופק.
- כך נשאר ספ בלאטר האיש החזק בכדורגל העולמי
- פיפ"א שילמה 20 מיליון יורו על סרט עלילתי; הדמות הראשית: בלאטר
- פיפ"א הרוויחה 72 מיליון דולר ב-2013
לקראת פתיחת המונדיאל בעוד יומיים בסאו פאולו, ברזיל מתכוננת להפגנות ציבוריות נגד ההוצאות שלה על המונדיאל, שמסתכמות ב-14 מיליארד דולר. כשבועיים לאחר סיום הטורניר, פאנל שיזם הארגון אמור להגיש דו"ח בנוגע לחשדות שבכירים שוחדו לפני בחירת קטאר לאירוח מונדיאל 2022. אולם אתמול (ב') טען בלאטר כי ההאשמות הן חלק ממזימה להרוס את פיפ"א.
במקביל היום נפתח בסאו פאולו קונגרס שיימשך יומיים, במהלכו בלאטר יבקש מנציגי 209 התאחדויות לאומיות לתמוך במועמדותו לכהונה חמישית, זאת על אף שלפני שלוש שנים טען כי אינו מתכוון להתמודד שוב. אולם בסרטון שפורסם ב-30 במאי אומר בלאטר (78) כי "המשימה שלו לעולם אינה נגמרת".
הרולד מיין ניקולס, לשעבר נציג צ'ילה בפיפ"א טוען כי הגיע הזמן שבלאטר ייקח אחריות על השגיאות שהובילו לבחירה בברזיל ובקטאר כמארחות, ויפרוש: "לאדם שעומד בראש פיפ"א אין גרם אחד של אחריות", טען. "אי אפשר שיהיה מישהו שפשוט שם תמיד. זה לא בריא".
בבחירות הקודמות שנערכו ב-2011, בלאטר היה המתמודד היחיד לאחר שיריבו, מוחמד בין חמאם מקטאר, פרש יום לפני שנודע כי הוא נחקר בחשד שהציע שוחד של 40 אלף דולר למצביעים בקאריביים. בין חמאם, שהושעה מתפקידו, מכחיש את ההאשמות.
עד כה, ז'רום שמפיין, בכיר לשעבר בפיפ"א, הוא היחיד שהודיע כי יתמודד נגד בלאטר. מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, אמר בשבוע שעבר לעיתון הצרפתי ל'אקיפ כי יחליט עד אוגוסט האם להתמודד. אך סביר להניח שלא יעשה זאת. "יש צ'אנס של 10% שזה יקרה", אמר מקורבו.
"אדם טוב", "דמות אב"
בלאטר לא הואשם בשחיתות ונותר פופולרי בקרב הבכירים, כך לפי ג'ורג' וואה, זוכה בפרס שחקן השנה ב-1995וחבר בוועדה בפיפ"א שעוסקת בענייני כדורגל."הם יצביעו עבורו כי הוא זה שנמצא שם", אומר וואה. "הוא אדם טוב. הוא מכיר את העבודה".
הסאנדיי טיימס, שעבר על "מיליוני" מיילים שהודלפו, האשים כי בין חמאם שילם יותר מ-5 מיליון דולר לנציגים כחלק מקמפיין להשפיע על תוצאות ההצבעה על המדינה שתארח את מונדיאל 2022. העיתון הבריטי חשף מייל מ-2010 שבו העביר ואה מספר חשבון בבנק אוף אמריקה בפלורידה לעוזרו של בין חמאם.
וואה טוען כי בין חמאם, אותו הוא מכיר מאז 1998 שימש לו כ"דמות אב", וכל אינטראקציה ביניהם הייתה אישית ולא קשורה למועמדות של קטאר. פיפ"א, בהשפעת הלחץ שהפעילו עליה ספונסרים, ליגות הכדורגל, מנהלי קבוצות ואוהדים, הצביעה במהלך 2012 ו-2013 על ביצוע מספר רפורמות במנהל.
מאז, צצו שערוריות נוספות הקשורות לתקריות היסטוריות שבהם מעורבים בכירים בפיפ"א, ביניהם הנשיא לשעבר ז'ואאו האבלנז'. לטענת פיפ"א, האבלנז' קיבל שוחד משותפת שיווק, שפשטה מאז את הרגל. כשליש מהמצביעים שהשתתפו ב-2010 בבחירת קטאר, פרשו מאז או הושעו.
אתמול התעקש בלאטר כי האשמות השחיתות שפורסמו בסאנדיי טיימס לגבי הענקת זכות אירוח המונדיאל לקטאר הן חלק ממזימה נגד פיפ"א. אנגליה הייתה אחת המדינות שהגישה הצעה לארח את המונדיאל ב-2018 אך הפסידה לרוסיה.
"הם רוצים להרוס, לא את המשחק, אלא את המוסד", אמר לבכירים בהתאחדות הכדורגל של אסיה. הקונפדרציה של הכדורגל באפריקה גינתה אתמול את "ההתקפות החוזרות, המכוונות מלאות השנאה והמשמיצות על ידי חלק מהמדיה, בעיקר בבריטניה", והודיעה כי בכוונתה לתבוע את מחברי המאמר.
אלכסנדרה ווראג , נשיאת המלכ"ר טרייס אינטרנשיונל, שמעניק ייעוץ לחברות בנוגע להימנעות משוחד, פרשה בשנה שעברה מקבוצה שייעצה לפיפ"א, בטענה שמדובר היה "בפרויקט הכי פחות פרודוקטיבי" שעבדה בו במהלך הקריירה שלה. עוד הוסיפה שבלאטר, שבעת היבחרו בפעם האחרונה לנשיאות ב-2011 הכריז על עצמו כקפטן של ספינה המנווטת במים סוערים, לא היה נשאר בתפקיד לו פיפ"א הייתה מנוהלת כמו תאגיד. "כשפורצות שערוריות במשמרת של הקפטן, זה אומר שהוא אחראי להן", היא מסבירה. "הוא אולי לא אחראי באופן אישי, אך התפקיד הראשון של מנהיג הוא שאם דברים כאלה קורים תחת הנהגתו אז הוא לוקח אחריות".
מיין-ניקולס מציין אף הוא שבלאטר צריך לפרוש בשל ההצבעה "האולי לא מוסרית" שבה בחרו מנהלי פיפ"א את רוסיה וקטאר כמדינות המארחות של טורנירי 2018 ו-2022 , בהתאמה, וכן בשל ההחלטה שכל טורניר יתקיים ביבשת אחרת, שאפשרה לברזיל להפוך למארחת.
הפגישה של פיפ"א בברזיל עשויה להפוך יעד להפגנות. רבים במדינה זועמים על כמויות הכסף הגבוהות שהוצאו כדי שהמארגנים יעמדו בדרישות של פיפ"א. "המונדיאל בברזיל בוודאי יפגע אף יותר בדימוי של פיפ"א", טוען מיין-ניקולס.
מבחינתו של בלאטר, הציבור שלו הוא בעיקרו התאחדויות הכדורגל הלאומיות, שזוכות למיליוני דולרים בכל שנה. ההכנסות של הארגון צמחו פי 20 מאז נבחר בלאטר לראשונה לתפקיד ב-1998, כך לפי דומניקו סקאלה, מבקר הפנים העצמאי שנבחר ב-2012 לפקח על התנהלות הארגון.
"לפי כל הסטנדרטים הפיננסים, הוא מצליח ביותר בתפקיד. כל עוד למוניטין של הארגון אין שום השפעה עם המצב הפיננסי, קשה לטעון שהוא לא מצליח", אומר סקאלה. "כיצד זה ייתכן? צריך מוצר טוב - ולפיפ"א יש מוצר מעולה".