שוק העברות מאפשר ל"מפלצות" להשתלט על קבוצות
הנתונים מלמדים שבגלל מבנה שוק העברות, נפתחים פערי ענק בין המועדונים מהליגות הגדולות למועדונים מהליגות הבינוניות. בפועל, קבוצות "ממעמד הביניים" קורסות לתוך עוני
חמש הליגות המובילות באירופה מחליפות שחקנים בעיקר בינן לבין עצמן. כך עולה ממוסד המחקר לכדורגל, CIES, שמצא כי קרוב ל-72% מדמי ההעברות שהושקעו בחלון ההעברות האחרון, על ידי המועדונים בחמש הליגות המובילות באירופה, נשארו בקבוצות אלה.
במהלך שש העונות האחרונות (מעונת 2008-9 ועד לעונת 2013-14), הנתון הזה עמד על 67%. כך שהממצאים מצביעים על כך שהליגות והמועדונים הגדולים ביותר פועלים בתוך מערכת שהופכת ליותר ויותר סגורה. בהתאם לכך, הסכומים שמקבלות קבוצות שאינן בליגות הבכירות, הולכים ומתכווצים, והפערים בינן לבין הליגות הגדולות גדל.
- נשיא ספורטינג ליסבון: ה-TPO הוא מפלצת
- 72% מדמי ההעברות של הליגות הגדולות נשארים בליגות הגדולות
- רובין הוד? צ'לסי קנו אותו שנה שעברה
הקבוצה היחידה שאינה בליגות המדוברות, אך בכל זאת דורגה בין 10 המרוויחות ביותר באירופה היא פורטו (83.3 מיליון יורו). עם זאת, חלק ניכר מההכנסות מההעברות של הקבוצה הפורטוגלית הועברו בסופו של דבר לקרנות חיצוניות, שמחזיקות בזכויות הכלכליות של השחקנים שהועברו.
עניין קרנות החיצוניות שמשקיעות בשחקנים נקרא Third Party Ownership או TPO. זה הליך שנוי במחלוקת שאולי מאפשר למספר מועדונים להרוויח מספר שחקנים לטווח הקצר, אבל בטווח הארוך מנצל את הכדורגל כדי לרשום רווחים עבור משקיעים שמסרבים לחשוף את זהותם. ברונו דה קרבליו נשיא ספורטינג ליסבון, שרבים משחקניה בבעלות חלקית של קרנות גידור עם בעלים לא ידועים, טען שה-TPO הוא "מפלצת". "TPO הפך להיות מפלצת – מפלצת שחיה כמעט בכל הקבוצות ומטפלת בשחקנים, כך שאיני מבין כיצד פיקוח לבדו יספיק" אמר.
הנתונים שמצביעים אליהם ב-CIES מראים ששוק העברות מגדיל את הפערים בין "מעמד הביניים של הכדורגל האירופי" לליגת הגדולות ושהכסף הגדול בצמרת הכדורגל מוחץ את מעמד הביניים והופך אותו לעני. וכשהוא עני אז מפלצות כמו ה-TPO משתלטות על יותר ויותר מועדונים והופכים אותם לכלים שמטרתם לייצר רווח.
עורך דין שעובד בחברת TPO אומר שהמצב הזה הוא אידיאלי מבחינתו לעסקים ולמשקיעים (ששוב, רובם מעדיפים להישאר אלמוניים): "מחוץ לחמשת הליגות הגדולות אפשר לרכוש שחקנים ממש בזול כי רוב המועדונים פשוט מחפשים דרך לגמור את החודש. זה מצוין עבורנו כי אפשר להרוויח מיליונים במקרה של מכירת שחקן לאחת מחמשת הליגות הגדולות ואם לא מצליחים להרוויח - אז זה לא הפסד כל כך גדול. בכל זאת, קנינו את השחקן בזול".
שוק העברות, בעצם, חושף את הקבוצות ל"מפלצות" כמו TPO והופך את אנשי האקדמיות החרוצים של קבוצות מחוץ לחמשת הליגות הגדולות, לכוח עבודה זול. ניצול קפיטליסטי קלאסי.