$
רכישות

חברת השקעות בכדורגלנים: "אנחנו לא בעלים, אנחנו משקיעים"

דויאן ספורטס, אחת המשקיעות הגדולות ביותר בשוק ההעברות השחקנים, טוענת שתוכנית פיפ"א לאסור על ספקולנטים לרכוש אחזקות בזכויות ההעברה, תפגע בקבוצות קטנות

שירות כלכליסט 15:3530.09.14

דויאן ספורטס, אחת המשקיעות הגדולות ביותר בשוק ההעברות של הכדורגל בשווי 2 מיליארד דולר, טוענת שהתוכנית של פיפ"א לאסור על ספקולנטים לרכוש אחזקות בזכויות ההעברה, תפגע בקבוצות קטנות. 

 

 

מרקוס רוחו. דויאן היו בבעלות 75% ממנו? מרקוס רוחו. דויאן היו בבעלות 75% ממנו? צילום: איי אף פי

 

דויאן, הרשומה במלטה, היא המשקיעה הבולטת ביותר בשוק ההעברות ומרוויחה מעסקאות ברחבי אירופה ודרום אמריקה. האתר של החברה הפרטית כולל קישורים לכמה מהשמות הגדולים ביותר בכדורגל, ביניהם שחקנה לשעבר של מנצ'סטר יונייטד דיוויד בקהאם, ניימאר מברצלונה והאצן האולימפי יוסיין בולט. בשבוע שעבר הודיעה פיפ"א כי יעברו עוד שלוש עד ארבע שנים עד שהאיסור על בעלות צד שלישי (TPO) תיכנס לתוקף.

 

מנכ"ל דויאן, נליו לוקאס, אמר כי החברה שלו, שאינה מוכנה לחשוף את זהות המשקיעים שלה, מוכנה להטלת פיקוח בתעשייה שבה חברות מחזיקות בזכויות של 1,100 שחקנים בשווי כולל של 1.1 מיליארד יורו (1.4 מיליארד דולר), כך לפי הנתונים שאספה החטיבה הספרדית של חברת רואי החשבון KPMG. "אנחנו כלל לא מודאגים, מכיוון שעיקר הפעילות שלנו אינה בעלות צד שלישי", טען לוקאס. התכוננו לזה ולכן המודל שלנו שונה כל כך משל אחרים".

 

דויאן משתמשת בהשקעות צד שלישי, לא בבעלות, הוא הדגיש. עם זאת, השיטות שלה דומות במקרים רבים לאלו הנהוגות על ידי חברות אחרות בתעשייה. בדרך כלל דויאן עוזרת לממן את הרכישה של שחקן, ובחלק מהמקרים את העלות כולה, ובתמורה זוכה באחוז מדמי ההעברה העתידיים שלו בנוסף להחזרת ההשקעה המקורית שלה. לוקאס טוען כי דויאן אינה שולטת בשחקן או משפיעה על ההעברות.

 

דוין מלווה גם כספים לקבוצות בתמורה לאחוז מהכסף שירוויחו בעת העברת שחקנים. השנה הרוויחה דויאן פי 6 יותר מה-2.5 מיליון יורו ששילמה לפורטו ב-2011 עבור אחזקה של 33% באליקים מנגאלה, לאחר שעבר למנצ'סטר סיטי.

 

ההתערבות של פיפ"א מגיעה בעקבות לחץ מצד אופ"א, שטענה כי תפעל בעצמה לאסור על התופעה אם הארגון העולמי לא יפעל. המתנגדים לתופעה טוענים כי היא עמומה ומעלה את הסיכון שכוחות חיצוניים ישפיעו על החלטות הנוגעות להעברות של שחקנים.

 

דויאן נקלעה למחלוקת מול ספורטינג ליסבון לאחר שהקבוצה מפורטוגל טענה כי החברה הפרה את החוזה בכך שניסתה לכפות את המכירה של המגן הארגנטינאי מרקוס רוחו למנצ'סטר יונייטד. השחקן הצטרף בסופו של דבר לקבוצה האנגלית עבור 20 מיליון יורו, וספורטינג שמרה על 75% מהשכר שדויאן טוענת שמגיע לה.

 

"איננו משפיעים על ההחלטות לא של הקבוצה ולא של השחקן, ושניהם נשארים עצמאיים וחופשיים לגמרי להחליט על גורלם", טוען לוקאס. אדוארדו קרלזו, עורך דין מסאו פאולו שלקח חלק בכמה עסקאות השקעה בשחקנים, טוען כי קרנות כמו דויאן ישתמשו ב"יצירתיות" בכל הקשור להתמודדות עם החוקים החדשים. "לפעמים אפשר להשתמש בניסוח שונה כדי להשיג את אותה התוצאה", הוא אומר.

 

לוקאס הזהיר את פיפ"א לגבי החלת החוקים, וטען שרגולציות נוקשות על מימון עתידי קרוב לוודאי שיקשו על קבוצות קטנות לצמצם את הפערים מהעשירות. לדויאן קשרים קרובים עם אתלטיקו מדריד, שזכתה בשנה שעברה באליפות הליגה הספרדית והצליחה בכך לשבור רצף של 9 אליפויות שחולקו בין ריאל מדריד וברצלונה.

 

"האם אנחנו רוצים עולם שבו רק ברצלונה, ריאל מדריד, באיירן ו'ענקיות' אחרות זוכות בגביעים בגלל השוק המעוות, או שאנחנו רוצים לראות קבוצות קטנות יותר כמו אתלטיקו מדריד, סביליה, פורטו, בנפיקה, פריס סן ז'רמן ואחרות מערערות על השליטה שלהן?" שואל לוקאס.

 

"זה יתאפשר באמצעות ההשקעות שלנו, כפי שכבר הוכח. אולם אנחנו כן מסכימים שיש לפקח על המצב ולאף ארגון לעולם אסור להיות הבעלים של שחקן ולהכתיב הוראות למועדון מתי למכור אותו".

 

רכישת זכויות ההעברה היא עסק משתלם. בברזיל, קרן בשווי 50 מיליון דולר בניהולה של טראפיק ספורטס מסאו פאולו, הרוויחה 62% על 21 השחקנים הראשונים שמכרה, כך לפי מצגת מ-2012. במאי אמר לוקאס שדויאן מתכננת להשקיע בשוק 200 מיליון יורו לאחר שהשיגו רווח מהשקעה קודמת של 100 מיליון יורו.

 

דויאן ספורטס היא החברה הבת של דויאן גרופ, חברה שמשקיעה בסקטורים שונים כולל סחורות ונדל"ן. יש לה נכסים במדינות כמו טורקיה ולוב. דויאן היא גם הבעלים של רשת המלונות Rixos, שמשמשת כספונסרית של צ'לסי שבבעלות המיליארדר רומן אברמוביץ'.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x