אופ"א, גמרת אותנו עם שבוע הכדורגל הזה
גם עבור מי שאוהב כדורגל, משחק בכל יום זה מעמסה לא קלה; כמה הערות לאחר שני סיבובים של מוקדמות יורו 2016
קודם כל, קצת פרופורציות.
נבחרת ישראל ניצחה אמש את אנדורה (80 אלף תושבים) והשלימה 6 נקודות בשני משחקים. את המשחק הראשון סיימה בניצחון דחוק על 2.1 מיליון תושבים מקפריסין. 6 נקודות הללו הן בסיס להתלהבות רבה מהנבחרת של אלי גוטמן - כולל סטטיסטיקות שמראות שנבחרות שהשיגו 6 נקודות משני המשחקים הראשונים שלהן מסיימות בדרך כלל לפחות במקום השלישי - מה שאומר מקום בפלייאוף לטורניר בן 24 הקבוצות של אופ"א. הסטטיסטיקות מיותרות לחלוטין בעניין הזה כי מעולם לא היו מוקדמות לטורניר יבשתי עם 24 קבוצות - אבל ניחא. בכל מקרה, כדאי לשים את ההתלהבות בפרופורציות הנכונות למרות התחלת הקמפיין הרעה של נבחרת בוסניה (2 נקודות מ-9 אפשריות), הנבחרת של גוטמן תהיה חייבת לנצח את בוסניה, וויילס ובלגיה (או לפחות לא להפסיד) כדי להגיע למקום השלישי. רק ניצחון על בוסניה בחודש הבא יקרב באופן מעשי את ישראל למקום השלישי (המטרה המוצהרת). והסטטיסטיקה מגלה שבמשחקים רשמיים נבחרת ישראל פשוט לא מנצחת קבוצות שנמצאות מעלייה בדירוג של פיפ"א.
- הניצחון על קפריסין: שלוש נקודות חשובות, אבל הסגנון חשוב עוד יותר
- מונדיאל 2014: סיכום שלב הבתים ב-7 נקודות
- מוקדמות יורו 2016: ההגרלה הכי קשה
ועוד פרופורציות.
בעוד נבחרת ישראל חגגה ניצחונות על הענקיות אנדורה וקפריסין, איסלנד (מדינה של 320 אלף תושבים) ניצחה את נבחרת הולנד, אחרי ניצחונות על טורקיה ולטביה. כשלארס לאגרבק קיבל את הקבוצה באוקטובר 2011 היא היתה במקום ה-106 בדירוג של פיפ"א. כיום היא במקום ה-34 ותגיע עד למקום ה-28. וזו מדינה עם פחות תושבים מת"א, כן? סלובקיה (5.4 מיליון תושבים) ניצחה את נבחרת ספרד, סלובניה (2 מיליון תושבים) עשתה משהו שישראל לא הצליחה לעשות בקמפיינים הקודמים וניצחה את נבחרת שווייץ. אלבניה (2.7 מיליון תושבים) הצליחה לעשות מה שישראל לא הצליחה וניצחה את פורטוגל. אלבניה גם הוציאה תיקו מול דנמרק, כשיותר נכון להגיד שדנמרק הצליחה להוציא תיקו באלבניה. קרואטיה (4.2 מיליון תושבים), כבר נראית בדרך הבטוחה ליורו 2016 אחרי 9 נקודות משלושה משחקים. בקיצור, לישראל יש עוד הרבה עבודה לפני שהיא יכולה להשיג תוצאות איכותיות כמו נבחרות ממדינות בגודל של גוש דן.
אנדורה, סן מרינו, גיברלטר. למה?
לצד נבחרת ממדינות קטנות שיש להן שחקנים מקצוענים ומערכות כדורגל מתפקדות, יש מיני-מדינות, נסיכויות וטריטוריות שפשוט לא מובן למה נותנים להן לשחק במוקדמות נגד נבחרות עם שחקנים מקצוענים. בכל יבשת אחרת נבחרות ממדינות בגודל של חולון עוברות שלב מוקדמות לפני המוקדמות כדי שלא יפריעו לילדים הגדולים לשחק. באופ"א נותנים לאלופת העולם לשחק מול רואי חשבון מגיברלטר, טריטוריה בת 29 אלף איש, שהיא אפילו לא מדינה. זה מביך. זה בזבוז זמן. זה עלוב. ויותר מזה, זה מסכן את הקריירה של הכדורגלנים המקצועניים.
היורו הפוליטי הראשון
בעצם, כשחושבים על זה, משחקי מוקדמות יורו 2016 הם לא יותר מכלי לסינון 8-10 נבחרות לגיטימיות לקראת טורניר גמר שמכיל כמעט חצי מכל ההתאחדויות הכדורגל. יורו 2016 זה היורו הפוליטי הראשון. מישל פלאטיני העניק את התקווה הגדולה והממשיתלהתאחדויות קטנות ובינוניות להשתתף בחגיגת הכדורגל והן ימשיכו לבחור בו לנשיא. מה עם הכדורגל ביורו? יקרה לו מה מה שקרה לכדורגל בליגת האלופות. דילול איכות ומשחקים משעממים לצד בתים לא הוגנים לנבחרות טובות. הכל למען הקריירה הפוליטית של פלאטיני.
"הזדמנות לכמעט כל נבחרת"
מזכ"ל אופ"א ג'יאני אינפנטינו דווקא מתעקש שהרחבת טורניר היורו ל-24 נבחרות לא תוריד מערכו. לפי אינפנטינו ההחלטה להגדיל את הטורניר "תואמת ליעדים של אופ"א לפיתוח הכדורגל באירופה. אנחנו יכולים להתרחב מ-16 נבחרות ל-24, מכיוון שהאיכות נמצאת שם באירופה. מבין 32 הנבחרות המובילות בעולם, 20 מתוכן הן מאירופה. אחת הביקורות טוענת שהמשחקים בסיבובי המוקדמות לא יהיו תחרותיים, אך אני חושב שהסבב הראשון שנערך בספטמבר הפתיע אותנו. העובדה ש-24 נבחרות יכולות להעפיל ליורו מעניקה הזדמנות כמעט לכל הנבחרות, וכתוצאה מכך התפתחה דינמיקה חדשה לגמרי בשלב המוקדמות, מכיוון שכל הנבחרות, לפחות במשחקים הראשונים, מאמינות שיש להן סיכוי ממשי לשחק ביורו. ראינו את קפריסין מנצחת את בוסניה, את צ'כיה גוברת על הולנד ומנגד את פורטוגל מפסידה לאלבניה".
אגב, ההפתעות הללו קרו גם במוקדמות קודמות שהסתיימו, כמעט כמו תמיד, בלי הפתעות. הנבחרות האיכותיות עלו והאחרות נשארו בבית. זה מאוד פשוט. מה שכן, "שבוע הכדורגל" והמוקדמות המורחבות אמורות להלהיב את הצופים בכל שוק מקומי על הנבחרת שלהם. ובכן, זה לא ממש קורה בינתיים. נבחרת ישראל השיגה רייטינג ממוצע של 13% לשני המשחקים שלה. לא שונה בהרבה מקמפיינים קודמים - ההתלהבות לקראת המשחק מול בוסניה תוביל לרייטינג גבוה ואם תהיה תוצאה טובה אז ההתלהבות תמשיך גם למשחקים הבאים - אבל זה נכון לכל קמפיין. אגב, גם במקומות האחרים לא רואים עלייה ניכרת ברייטינג. באנגליה, למשל, הסדרה Downton Abbey השיגה יותר רייטינג ממשחק המוקדמות של הנבחרת מול אסטוניה.
ובכלל, לצופה הנייטרלי זה לא קל בכלל לראות משחק כל יום בשבוע. אפילו 4 משחקים בשבוע זה יותר מדי - אז 7 ימים ברציפות של אנגליה - אסטוניה, בלגיה - בוסניה ואוקראינה - לוקסמבורג זה באמת מעיק.
אגב, אינפנטינו הכריז בהמשך דבריו גם על מועמד לא צפוי לזכייה בפרס נובל לכלכלה...הוא עצמו. לדבריו, מישהו טען כי מגיע לו לזכות בפרס נובל לכלכל עבור השקת חוקי הפייר פליי הפיננסי. חוקי הפייר פליי הפיננסי הושקו במטרה לשפר את בריאות הכדורגל האירופי ולוודא שהקבוצות לא מוציאות מעל ליכולתן הטבעית. התומכים ב-FFP מקווים כי היא תוביל בסופו של דבר למשחקים מאוזנים יותר – אך מה שקורה זה שהחוקים רק מגנים על המועדונים שנמצאים כבר בפסגת הכדורגל האירופי ואנחנו רואים את הפערים בין הגדולות לבינוניות רק גדלים. אופ"א של פלאטיני מלאה ברעיונות רעים, שכמה מפתיע, עושים רק רע.