מאבקי השליטה בעולם המוסלמי משפיעים לטובה על עולם החסויות בספורט
טורקיה, קטאר ואיחוד האמירויות משתמשות בספורט העולמי במאבקם זו בזו על השפעתן על העולם המוסלמי
צ'לסי קרובה לחתימה על חוזה ספונסרשיפ עם טורקיש איירליינס, שיהיה חוזה ספונשרשיפ החולצות השני היקר ביותר בפרמיירליג. החוזה בשווי 25 מיליון ליש"ט בשנה צפוי להיסגר עד חג המולד.
- ריאל מדריד "תאבד" את הצלב בסמל שלה בשביל לרצות את הספונסר מאבו דאבי
- אין שום בעיה עם ההשתלטות הערבית על הכדורגל האירופי*
- פיפ"א קבעה: פיפ"א לא מושחתת
הסכום יהווה עלייה משמעותית לעומת ה-18 מיליון ליש"ט בשנה שסמסונג משלמת כעת עבור הזכות שהשם שלה יתנוסס על החולצות של שחקני צ'לסי. בנוסף, החוזה יהיה גבוה מהחוזים המקבילים של ליברפול וארסנל. מנצ'סטר יונייטד, שמקבלת 53 מיליון ליש"ט בשנה משברולט, תהיה הקבוצה היחידה באנגליה עם הסכם חסות ראשי גבוה משל צ'לסי.
המהלך של טורקיש איירליינס, ספונסרית גם של היורוליג, מגיע במקביל לידיעות על כך שהיא צפויה לאבד את הפרזנטור הראשי שלה, ליאו מסי, להסכם חסות אישי עם קטאר איירווייז, נותנת החסות הראשית של ברצלונה. קטאר צפויה "לקחת" את מסי מטורקיש איירליינס לאחר שהבטיחה לארגנטינאי שתשווה כל הצעה של טורקיש. כמו כן, על פי הדיווחים, קטאר איירווייז צפויה לשלם פחות לברצלונה אם זאת תמכור את מסי. לא ידוע כמה טורקיש איירליינס משלמת למסי אך הערכות בשוק הן שהסכם חדש שלו עם קטאר איירוויז, יהפוך אותו לספורטאי המכניס ביותר בעולם - מה שאומר שההסכם יהיה שווה לפחות 10 מיליון יורו בשנה.
זו מכה קשה לטורקיש מבחינה שיווקית. השימוש במסי סייע לה להפוך לאחת מחברות התעופה הגדולות בעולם. הסכם החסות עם צ'לסי בנוסף להסכמי חסות חדשים עם הכדורסל היפני, גלטאסריי, פיינורד ועוד - ביחד לקיימים עם דורטמונד, מארסיי, וויין רוני, דידייה דרוגבה, קובי בראיינט, קרולינה ווז'ניאקי ועוד (ייתכן גם שטורקיש וקטאר איירווייז ילחמו זו בזו על הסכם חסות התעופה על המונדיאל.) - ישמרו את "הנראות" של החברה ביחס לחברות אחרות.
בכל מקרה, שתי הידיעות קשורות זו בזו למאבק גדול הרבה יותר מעולם החסויות בכדורגל. קטאר, איחוד האמירויות, טורקיה, מצרים, ערב הסעודית - כולן "נאבקות" על השליטה וההשפעה בעולם המוסלמי.
רג'פ טאיפ ארדואן, שמדי שבוע מקצין את התבטאויותיו, כנגד העולם המערבי מוביל מהלכים מקבילים להגברת ההשפעה על העולם והוא עושה זאת גם על ידי הסכמי חסות בספורט. כשהוא ציין בסופ"ש ש"המערב לא אוהב את המוסלמים, הוא אוהב את הכסף שלהם", הוא התכוון לכך. בקטאר משקיעים מיליונים רבים מדי שנה בחסויות ובאירוח אירועי ספורט כדי לכבס את התדמית הבינלאומית שלהם וגם טורקיה עוסקת בפעילות דומה בספורט.
איחוד האמירויות היא המדינה המוסלמית הראשונה שהשתמשה בספורט העולמי כפלטפורמה לקידום עצמה מבחינה אסטרטגית.
דרך חברת התעופה אמירייטס איירליינס החברה משקיעה כ-172 מיליון ליש"ט בשנה במתן חסויות לספורט העולמי. בין השאר מעניקה חסות לקבוצות ענק באירופה (בדרך כלל בבירות המדינה), וגם לטורנירי טניס, אוגבי, קריקט והפורמולה 1,
"אחד הגורמים העיקריים להשקעה הגלובלית הזאת. הוא הרצון של דובאי לצבור השפעה וכוח רך במדינות שהן שותפות מסחר של האמירות, אבל חשוב יותר - יכולות לשמש כמגן צבאי שלה - למשל ארה"ב, בריטניה וצרפת".", הסביר ל-BBC ד"ר כריסטופר דוידסון מהפקולטה למזרח התיכון באוניברסיטת דרהאם האנגלית. כמו איחוד האמירויות, כאמור, גם קטאר מגדילה את השפעתה ואת העוצמות הרכות שלה על ידי השקעות רבות בספורט. במקרה של קטאר ואיחוד האמירויות, השקעות אלו הן עניין קריטי לאסטרטגיה ההגנתית של הנסיכויות הקטנות הללו. ייתכן גם שאחת מהסיבות שערב הסעודית לא נכנסת באותן עוצמות לעולם הכדורגל האירופי, היא הצבא החזק שלה. כמו סעודיה, גם טורקיה משקיעה את כספיה בספורט המערבי בגלל סיבות אחרות - שקשורות לתדמית ולשליטה בעולם המוסלמי.
בכל מקרה, כל עוד הדינמיקה בעולם הערבי תושפע ממאבקי כוח, כבוד והשפעה, הספורט העולמי המערבי בבסיסו ימשיך ליהנות מהכנסות גדלות מחסויות. גם אם זה אומר למכור חלק קטן מהזהות, כפי שעשתה ריאל מדריד כשהורידה את הצלב המלכותי מסמלה עקב הסכם החסות עם הבנק של אבו דאבי.