מחקר בבלגיה: רבע מהכדורגלנים נמצאים בבעיות כלכליות
למרות שכר ממוצע של 8,670 יורו נטו בחודש, רבע מהכדורגלנים הבלגים נמצאים בבעיות כלכליות שנובעות מניהול הכנסה גרוע, הפקרות כספית ובעיית הימורים. ומה המצב בישראל?
לפי מחקר בבלגיה כרבע מהכדורגלנים בליגה הבכירה במדינה נמצאים בבעיות כלכליות - זאת למרות שכר ממוצע של 8,670 יורו נטו בחודש.
המחקר של חברת ההשקעות Optima ואוניברסיטת אנטוורפן בדק 102 כדורגלנים מהליגה הבכירה - מקבוצות גדולות, בינוניות וקטנות. המסקנה "המצב הפיננסי אצל כדורגלנים מקצוענים גרוע בהרבה מקרים בגלל "הפקרות כספית, ניהול גרוע של ההכנסה והימורים".
הכדורגלנים מרוויחים הרבה מעל הממוצע בבלגיה בלי בונוסים - 8,670 יורו נטו (הממוצע בבלגיה הוא 1,946 יורו בחודש). עם זאת, רבע מהכדורגלנים צריכים סיוע כספי בגלל בעיות הימורים או בגלל "חשבונאות גרועה" כפי שהגדירו זאת במחקר. רק 1 מ-4 כדורגלנים מקבל סיוע פיננסי מרואה חשבון או חבר משפחה שמבין איך לנהל את ההכנסה שלו. רוב הכדורגל מעניקים לחברי משפחה ללא ידע פיננסי כלכלי לנהל את כלכלת הבית שלהם.
כמו כן,כדורגלנים מאבדים את כספם בגלל "השקעות גרועות" והוצאות יתר על מותרות.
תופעת הכדורגלנים פושטי הרגל אינה ייחודית לבלגיה. מחקר שנעשה על ידי XPro, ארגון צדקה לכדורגלנים לשעבר, מגלה ש־3 מתוך 5 שחקני פרמייר ליג – שבממוצע מרוויחים 30 אלף ליש"ט בשבוע – מאבדים את הונם חמש שנים לאחר שהודיעו על פרישה. בצד השני של האוקיינוס האטלנטי, שיעור שחקני הפוטבול שיורדים מנכסיהם אחרי הפרישה עומד על 78%. שישה מכל עשרה שחקני NBA מתרוששים חמש שנים לאחר תליית נעלי הכדורסל. בליגת הבייסבול של צפון אמריקה (MLB) שיעור השחקנים שמאבדים את הונם עומד "רק" על 32% – פי 4 מהממוצע בארה"ב.
לפי מחקר של אלכס קרומר, טל שביט ומוזי רוזנבוים, צוות חוקרים ישראלי מאוניברסיטת אריאל, הסיבה לאובדן ההכנסה של הספורטאים קשורה למבנה האישיות שלהם. לפי המחקר: "אנשים לומדים, חוסכים כסף ועובדים קשה בשביל חיים טובים יותר בעתיד". הספורטאים, לעומת זאת, "הם יצורים שונים מאנשים רגילים. הם עובדים קשה מאוד בשביל ההווה ופירות העבודה שלהם נקטפים גם בהווה".
אגב, בישראל המצב של הכדורגלנים שונה באופן מהותי. למרות שיש מספר מיליונרים במקצוע, רוב הכדורגל הישראלים מרוויחים מעט מאוד ביחס לחבריהם האירופאים.46% מהכדורגלנים בישראל מרוויחים פחות משכר מינימום (לפני בונוסים) ובמקרים מסויימים כלל לא מקבלים את שכרם. שחקני מכבי נתניה, למשל, הודיעו שיצאו לשביתה אם לא יקבלו את שכרם. השחקנים לא קיבלו שכר מלא מאז תחילת העונה.