ה־NBA של הכדורגל
ההשלכות להסכם זכויות השידור בשווי 5 מיליארד ליש"ט שחתמו עליו קבוצות הפרמיירליג עצומות. הליגה הבכירה של אנגליה תשאב את כל השחקנים הכי טובים בעולם, אבל מעט מדי יטפטף למטה, לשורשי הכדורגל האנגלי
לפני 25 שנה חברת סקיי של רופרט מרדוק היתה על סף קריסה, ואז הוא החליט להשקיע 304 מיליון ליש"ט בליגת הכדורגל הגוססת של אנגליה. התקופה היתה כמה שנים אחרי אסון הילסבורו והכדורגל האנגלי סבל מתדמית נוראית, אבל ההשקעה הגדולה הזאת התבררה כאחת ההשקעות הטובות ביותר של מרדוק. סקיי צמחה להיות ספקית הכבלים מספר אחת בבריטניה, ומרדוק ראה איך עסקי התקשורת שלו נהפכים לאימפריה חובקת עולם. הפרמייר ליג צמחה עם מרדוק.
"הפרמיירליג קריטית למודל העסקי של סקיי, שבנוי על כך שהחברה משדרת פרמיירליג", אמר טד הול, חוקר טלוויזיה בחברת Ovum. "סקיי חייבת את הפרמיירליג כמו שהפרמיירליג חייבת אותה — ההערכות הן ש־1.1 מיליון בריטים יבטלו את החיבור שלהם לסקיי אם לא יכלול את משחקי הפרמיירליג". המחויבות ההדדית הזאת הובילה את החברה להוציא סכומים אדירים כדי להדוף מתחרים פוטנציאליים על זכויות השידור, והביאה לצמיחה אדירה של הפרמייר ליג, ליגת הכדורגל העשירה בתבל.
השבוע סקיי ו־BT שילמו יותר מ־5.1 מיליארד ליש"ט על זכויות השידור של הליגה האנגלית בבריטניה — עלייה של 70% מההסכם הקודם. 304 מיליון הליש"ט הללו נראים כסף קטן בהתחשב בזה שכיום משחק פרמיירליג אחד עולה כ־10 מיליון ליש"ט. לשם השוואה, משחק פרמיירליג אחד שווה כ־20 מיליון שקל יותר מכל זכויות השידור של הליגה הישראלית.
וזה לא נגמר. מכרז זכויות השידור הגלובליות של הפרמיירליג צפוי גם כן להניב תשואה ענקית ביחס להסכם הנוכחי. ההערכות הן שסך הכל הפרמיירליג תכניס כ־7 מיליארד ליש"ט בשלוש שנים מזכויות השידור. ההשלכות על ההסכמים החדשים הללו הן עצומות.
מה זו לה ליגה בכלל?
בעידן הפייר פליי הפיננסי, שבו קבוצות צריכות לאזן את ההכנסות שלהן ביחס להוצאות שלהן, נראה שההסכם הזה הולך לשים את הפרמיירליג על ענן שלכל הקבוצות באירופה יהיה קשה מאוד להגיע אליו. כיום 14 מ־30 המועדונים המכניסים ביותר בעולם הם אנגליים, וכל 20 המועדונים בפרמיירליג נכנסים לרשימת 40 קבוצות הכדורגל העשירות בתבל. ההסכם החדש הולך להגביר את הגידול בפערים בין אנגליה לשאר הליגות. מעונת 2016/17 הזוכה בפרמיירליג תרוויח יותר מ־120 מיליון ליש"ט מזכויות שידור בלבד.
הקבוצה שתרד ליגה תרוויח כ־80 מיליון ליש"ט מזכויות שידור בלבד. כלומר, כל קבוצת פרמיירליג תרוויח לפחות פי שלושה יותר ממה שבאיירן מינכן מרוויחה מזכויות שידור.
שנייה, זה משתפר. כיום ריאל מדריד וברצלונה מכניסות כל אחת 100 מיליון ליש"ט בעונה מזכויות שידור. הסכום הזה לבטח יירד; שתי הקבוצות הסכימו על מכירה קולקטיבית של זכויות השידור של הליגה הספרדית (כיום ריאל מדריד וברצלונה מרוויחות פי 6.5 יותר מאשר הקבוצה שמרוויחה הכי פחות בספרד, ולפי ההסכם החדש, הן לא יוכלו להרוויח יותר מפי ארבעה מהקבוצה שמרוויחה הכי פחות).
המשמעות היא שקבוצות כגון טוטנהאם, אברטון, סאות'המפטון וניוקאסל, קבוצות בינוניות פלוס, ירוויחו טיפה יותר מזכויות שידור מאשר ברצלונה וריאל מדריד, הקבוצות האירופיות שמרוויחות כיום הכי הרבה מזכויות שידור. קבוצות מרכז טבלה כגון סוונסי, סטוק סיטי ווסטהאם וכו' ירוויחו יותר מזכויות שידור מקבוצות כגון יובנטוס, אינטר, מילאן, אתלטיקו מדריד, דורטמונד, באיירן מינכן ופריז סן ז'רמן.
ווסט ברום בטלפון
המשמעות לשוק העברות השחקנים פשוט ענקית. ריאל מדריד מעוניינת בהארי קיין, הכוכב הלוהט של טוטנהאם? יופי. למה שיעזוב אם הספרס משלמים לו יותר? ניימאר רוצה שדרוג בשכר? הוא יקבל כזה בקלות ממנצ'סטר סיטי. מריו גצה מבאיירן מינכן רוצה אתגר חדש? הוא יקבל מ־6–7 קבוצות באנגליה הצעות נדיבות הרבה יותר ממה שבאיירן יכולה לתת לו. פול פוגבה, השחקן הגדול הבא, רוצה להרוויח פי שמונה ממה שהוא מרוויח היום ביובנטוס? ארבע הקבוצות הבכירות באנגליה יכולות להציע לו את זה. קוקה, איסקו, דויד אלאבה, אנטואן גריזמן, בכלל — כל שחקן בכיר צעיר באירופה לא יוכל לקבל הצעה פיננסית טובה יותר מאשר זו שקיבל מקבוצה מאנגליה. זה כולל גם מאמנים. ואל תשכחו את השחקנים מעל גיל 30 שמחפשים לסיים את הקריירה עם איזה חוזה עסיסי ויכולים לקבל את ההצעה הטובה ביותר מאסטון וילה או סנדרלנד, שכאמור יוכלו לשלם להם יותר מכל קבוצה אחרת באירופה. בסטיאן שוויינשטייגר, ברוך הבא לאנגליה — ווסט ברומיץ' רוצה אותך. ווסלי סניידר, קריסטל פאלאס בטלפון — יש להם הצעה בשווי 150 אלף ליש"ט בשבוע בשבילך.
אנחנו חוזים ב"NBAאיזציה" של הפרמיירליג. ה־NBA, ליגת הכדורסל העשירה בתבל, היא המקום היחיד עבור כל שחקני הכדורסל הטובים בעולם. כל מה שמתחת ל־NBA זה ליגה נמוכה. וזה מה שזה אומר. הפרמיירליג תשאב את השחקנים הטובים ביותר ואת המאמנים הטובים ביותר. זה לא אומר שקבוצת פרמייר ליג תזכה כל שנה בליגת האלופות (ההפך, התחרות בפרמיירליג תהיה קשה ותשפיע לרעה על ההופעה של הקבוצות האנגליות באירופה), אבל זה כן אומר שהליך הפיכתה לליגה הטובה בעולם יואץ. צופים גלובליים, ספונסרים מכל העולם וחברות תקשורת ירצו להיות שם.
500 אלף ליש"ט בשבוע
מי שכנראה הכי מאושרים מהסכמי זכויות השידור החדשים הם סוכני השחקנים. "השחקן שמקבל 500 אלף ליש"ט בשבוע מעבר לפינה עכשיו", נכתב ב"גרדיאן". "זה פנטסטי", אמר ז'ורג' מנדש, סוכן השחקנים המשפיע בעולם, על הסכם זכויות השידור החדש. "הפרמיירליג עושה עבודה נהדרת. הקבוצה שיורדת ליגה מרוויחה יותר ממה שהאלופה בפורטוגל מכניסה. זה מצוין".
הבעיה היא שיש מי שמסתכל על הפרמיירליג מלמטה ורואה אותה מתרחקת לכיוון האופק. את ההודעה על הסכמי הפרמיירליג החדשים קיבלו האוהדים במשחקי הליגות הנמוכות באנגליה בקללות ובשירי נאצה. האוהדים של קבוצות הפרמייר ליג דרשו עם פרסומי הסכומים להוריד את מחירי הכרטיסים הגבוהים בעולם הספורט. אבל אם למדנו משהו מהעולם שבו אנחנו חיים זה שאף אחד לא יוריד מחירים כל עוד יהיה מישהו שמוכן לשלם אותם. ולפרמיירליג, במיוחד לאור החיזוקים הקרובים שלה והמוצר המצוין שלה, יש ביקוש. כולם רוצים להיות במשחקים ומחירי הכרטיסים לא באמת צפויים לרדת. המשחק יישאר של אלו שיכולים להרשות לעצמם — בטלוויזיה וביציע.
לקבוצות בבעלות אנשי עסקים זרים לא אכפת כל כך שהאצטדיונים מלאים בתיירים או בעשירים מקומיים. האווירה הרעה והקהילתיות הנעלמת גם לא משנות. אולי משום שההכנסות מימי משחק הופכות לשוליות ממש ביחס להכנסות מזכויות השידור, הפרמיירליג תדרוש מהלך יח"צ שכולל הוזלת כרטיסים קולקטיבית? ספק אם זה יקרה. הפרמיירליג כן פיתחה קופה קטנה לסיוע לאוהדי חוץ להגיע למשחקים ולשלם על כרטיסים, אבל זה כסף קטן באמת.
הפרמייר ליג לא משתפת יותר מדי את החברה ואת הכדורגל ברמת שורשי המשחק בסכומים הגדולים שהיא מרוויחה. בפרמיירליג מצביעים על החזרי המס האדירים למדינה, אבל רק שישית מהכנסות הפרמיירליג "מטפטפות" למטה. "הפרמיירליג היא ילד שמן שאוכל את כל עוגות היום הולדת שלו ומתחתיו יש המוני אנשים שמתרוצצים ומנסים לתפוס את הפירורים", כתבו ב"גרדיאן". הפרמייר ליג יכולה לתרום בקלות 150 מיליון ליש"ט שהמגרשים ברמת שורשי הדשא בבריטניה צריכים — מגרשים שנרקבו בגלל שנים של הזנחה ממסדית. ספק אם תעשה זאת. השאלה הגדולה כעת באנגליה היא אם הילד השמן הזה יחלוק קצת את העוגה שלו. ילדים שמנים לא נוטים לעשות זאת (הפרמיירליג מסרבת אפילו לשלם שכר מחייה לעובדי האצטדיונים שמרוויחים שכר מינימום)..
האם הבועה תתפוצץ? כתב "הגרדיאן" אואן גיבסון טוען שלא. "הבועה לא תתפוצץ, היא פשוט תמשיך לגדול ותשנה את צורתה". ההערכות הן שהפרמייר ליג תוציא למכרז הבא את הזכויות הדיגיטליות ושם תהיה צמיחה נוספת בהכנסות מזכויות שידור.