1 מכל 3 מועדונים באנגליה פועל ממקלט מס
בתחקיר שערכו בעיתון הגרדיאן בשיתוף עם הארגון רשת צדק מסים, מצאו 28 מועדונים שמרבית בעלי המניות שלהם מחוץ לבריטניה, ביניהם 9 מבין 20 המועדונים בפרמיירליג
1 מכל 3 מבין 92 מועדוני הכדורגל בפרמיירליג ובפוטבול ליג הם כעת בבעלות זרה, כולל במקלטי מס, כתוצאה מכך ליגת הכדורגל האנגלית מואשמת שהיא מאפשרת מבני בעלות שיכולים לשמש להעלמות מס. בתחקיר שערכו בעיתון הגרדיאן בשיתוף עם הארגון רשת צדק מסים (Tax Justice Network), מצאו 28 מועדונים שמרבית בעלי המניות שלהם הם מחוץ לבריטניה, ביניהם 9 מבין 20 המועדונים בפרמיירליג.
הארגון, שהפיק גם דו"ח משל עצמו, טוען שהבעלות על מניות של קבוצות כדורגל באמצעות חברות מחוץ לבריטניה פירושו שיש "פוטנציאל עצום להתחמק מתשלום מסים" בעת מכירת הקבוצה.
הדו"ח לא מצביע על מועדון או בעלים ספציפיים שהעלימו מס. אולם, בעלים שמתגוררים מחוץ למדינה, שמחזיקים במניות במועדונים באמצעות חברות הרשומות מחוץ לבריטניה, אינם בהכרח חייבים בתשלום מס על רווחי הון בבריטניה - שעומד בשלב זה על שיעור של 28% - על הרווח ממכירת הקבוצה.
העלייה המשמעותית בבעלות זרה של מועדונים, שהיו כמעט כולם בבעלות בריטים עד לפני עשור, אז השתלט גל של רוכשים זרים, תואמת לעליות החדות בזכויות השידור והשווי של הקבוצות בפרמיירליג ובצ'מפיונשיפ עבור הקבוצות שנחשבות כבעלות סיכוי לעלות ליגה. "הבעלות על נכסים בשווי מיליארדי ליש"ט באמצעות חברות קש זרות, פירושה שיש פוטנציאל עצום להתחמק מתשלום מס", אומר ג'ורג' טרנר, מחבר הדו"ח. "זה צריך לעורר דאגה רבה בקרב האוהדים ברחבי העולם, שמשקיעים זמן רב, מחויבות, רגשות וכסף בקבוצות.כדורגל אינו סתם עוד עסק ולמקלטי מס אין שום מקום במשחק הלאומי שלנו, לא משנה מה הסיבה שהבעלים משתמש בהם".
בעוד שהבעלות על קבוצות רבות אינה דרך חברות קש, והמיקום של מבנה הבעלות משקף את הלאום של אנשי העסקים שרכשו את המועדונים, ביניהם שייח מנסור מאבו דאבי שבבעלותו מנצ'סטר סיטי, הבעלים המלזי של QPR וחברת העופות ההודית שהיא הבעלים של בלקבורן רוברס, קבוצות אחרות הן בבעלות חברות הרשומות במגוון מקלטי מס. איי קיימן מופיעים בבעלות של ארבעה מועדונים: מנצ'סטר יונייטד, בירמינגהם סיטי, קובנטרי סיטי וצ'לטנהם טאון.
דלאוור, מקלט מס
יונייטד נרשמה מחדש בקיימן כשהקבוצה הונפקה בבורסת ניו יורק ב-2012, ומסמכי החברה מציינים שהיא כעת בבעלות קרנות משפחתיות "השייכות" למשפחת גלייזר, באמצעות חברות הרשומות בנבאדה בארה"ב. יונייטד ומשפחת גלייזר מעולם לא הסבירו מדוע בחרו במבנה מסוג זה ולא ענו לשאלות מהגרדיאן.
איש העסקים האמריקאי סטן קרונקי מחזיק ב-66.8% מארסנל באמצעות התאגיד KSE UK Inc שרשום בדלאוור, שנחשבת לעיתים כמקלט מס בארה"ב, מכיוון שהיא מספקת אנונימיות לבעלי מניות ובשל חוקי המס בה. במועדון סירבו לומר האם המבנה הזה מתרגם לפטור מתשלום מס על רווחי הון אם קרונקי ימכור את האחזקה שלו ברווח, אולם הוא מתואר כמחויב לבעלות שלו על ארסנל בטווח הארוך ואינו מתכוון למכור.
פנווי ספורטס גרופ ורנדי לרנר, הבעלים האמריקאים של ליברפול ואסטון וילה בהתאמה לא הסכימו לומר באיזו מדינה אמריקאית הבעלות שלהם רשומה. אליס שורט, הבעלים האמריקאי של סנדרלנד, ממשיך להחזיק במועדון באמצעות חברת דרומווייל, הרשומה בג'רזי, שהמשקיעים האירים הקודמים, מקורבים ליו"ר לשעבר ניאל קווין, השתמשו בה ככלי בעלות. דובר של פולהאם אמר ששהאיד קאהן, הבעלים האמריקאי של הקבוצה, צפוי לסגור בקרוב את החברה באיי הבתולה הבריטיים שהייתה בבעלות מוחמד אל פאייד, ומבנה הבעלות יירשם בבריטניה.