הפועל כפר סבא - מודל לחיקוי
לפני שנה חגגה הפועל כפר סבא עלייה מליגה א', אתמול חגגה עלייה לליגת העל. עכשיו זו אחריות הרשויות לאפשר לה להתנהל נכון גם שם
הפועל כפר סבא עלתה אתמול (ו') לליגת העל. שנה אחרי שעלתה מליגת א', הקבוצה הירוקה, מלווה בעשרות אלפי אוהדים, חגגה את העלייה.
- כדי להתמודד עם מכבי תל אביב, הכדורגל הישראלי יצטרך להתבולל
- מ.ס אשדוד: ירידת הליגה עשויה להיות הדבר הטוב ביותר לעיר
- מכבי תל אביב מפלנטה אחרת
זה קורה בערך 5-6 שנים לפני שסתיו שחם, הבעלים של הקבוצה, תכנן לעלות. הוא בכלל היה בקטע של לבנות את המועדון מחדש. כשרכש אותו, אחרי שנים של הליך פירוק בעקבות החורבן שהותיר אחריו הבעלים הקודם, אלי טביב - שחם היה צריך לקנות כדורים, קונוסים וחולצות. למועדון לא היה כלום. ועכשיו - עכשיו הוא בליגת העל עם מחלקת נוער בריאה ובועטת ואוהדים ירוקים ומאושרים ביציעים.
זה סיפור שיקום וגאולה פנטסטי.
בזמנו, שחם לא רצה להיכנס לבעלות על הפועל כפר סבא בלי "השותפים הטבעיים", האוהדים. ולכן עמותת האוהדים של הפועל כפר סבא רכשה 10% מהמועדון וכיום מנהלת אותו באופן פעיל ביחד עם שחם. גיא בלום, סמנכ"ל הקבוצה, הוא אוהד שגדל על היציעים ושי גולוב, יו"ר ארגון האוהדים "היציע" ואוהד הקבוצה, מנהל את הקשר עם הקהילה. התוצאה היא מועדון שמתנהל בשקיפות, שמחובר לקהל שלו, שמגדיל את כמות האוהדים שלו מדי משחק ואף מגדיל את כמות ההכנסות מחסויות. חברות רוצות להיות מזוהות עם ההתנהלות הקהילתית/חברתית הזו.
"בשבוע שעבר, שעתיים וחצי לפני משחק, אני במשרד והטלפון מצלצל", מספר בלום. "אני עונה והקול בצד השני אומר 'שלום, אנחנו שתי משפחות מכוכב יאיר ושמענו שיש היום איזה משחק ורצינו להגיע, אתה יכול להסביר לנו מה זה אומר?'. מסתבר ששני זוגות עם ילדים בני 4 ו-6 שמעו על המשחק והחליטו להביא את הילדים לראשונה למשחק כדורגל. אין להם קשר לכפר סבא וגם המבוגרים לא היו בחיים במשחק. מצאתי את עצמי מסביר להם איך מגיעים, מה מותר להביא. בקיצור, זו ההצלחה האמיתית".
חבר מביא חבר
אבל "הצלחה אמיתית" בצד, הפועל כפר סבא רשמה הצלחה אמיתית גם על המגרש. בכפר סבא בכלל לא בנו על עליית הליגה. הם רצו לגדול באופן אורגני ורק אז להגיע לליגת העל - כשהם מבוססים יותר כמועדון. אבל מסתבר שניהול טוב הוא היתרון היחסי בכדורגל הישראלי המבולגן, עמוס המנהלים חסרי המושג. כפר סבא מועדון עם תקציב צנוע יחסית. השחקנים מרוויחים סכומים לא גבוהים אבל רצו להגיע לשחק בקבוצה בגלל האווירה הטובה סביבה והעובדה הפשוטה שהמשכורות תמיד מגיעות בזמן ויחד איתן גם "הטבות" ענק כגון פנסיה וביטוח בריאות (לא עניין של מה בכך בכדורגל הישראלי). "יש אצלנו שחקן שפעם קיבל משכורת חלומית והיום הוא על 10,000 שקל נטו, והוא טוען שזאת התקופה הכי טובה בקריירה שלו", אמר בלום בתחילת העונה, "וזה חבר מביא חבר. כדורגלנים מדברים, וככה השם שלך כמועדון מסודר מתפשט".
אבל עכשיו שסתיו שחם והחברים צריכים להכין את הקבוצה לליגת העל. שחם, שמעביר כ-2 מיליון שקל בשנה להפועל כפר סבא, יצטרך להגדיל את ההכנסות של הקבוצה על ידי החתמת ספונסרים נוספים והחתמת חברי עמותה נוספים. הוא יוכל לנהל מועדון כדורגל סביר בהחלט עם תקציב שהוא מתחת לתקציב המינימום (כ-11 מיליון שקל). השאלה היא אם יכריחו אותו לנהל מעבר ליכולות הטבעיות של הקבוצה - בגלל הרגולציה המטופשת שנקראת תקציב מינימום.
הוא עצמו מתנגד לרגולציה הזו ובכלל חושב שהגיע הזמן להוריד את המחירים של הכרטיסים והשחקנים כדי להפוך את הכדורגל לנגיש וחברתי יותר. "אני רואה שתקציב המינימום מקפיץ את המחירים של השחקנים, מנפח אותם בגלל שצריך לעמוד באיזשהו רף מסוים", אמר שחם בתחילת העונה. "אבל אני אומר שבעוד עשר שנים יסתכלו עלינו כאלה שהפילו את מחירי השחקנים והרבה מאוד שחקנים ירצו לשחק אצלנו ולא בגלל הכסף אלא בגלל שאנחנו מאורגנים, מסודרים. כן, כולם ירצו יותר לשחק בקבוצות הגדולות - אבל אנחנו נהיה המובילים של המועדונים הבינוניים והקטנים".
כפר סבא בהחלט יכולה להיות המודל לחיקוי המושלם למועדונים קטנים ובינוניים. קבוצה צנועה עם בעל בית שהוא מנהל בחסד אבל אוהד בראש ובראשונה, חיבור חזק לקהילה, שותפות אמיתית עם אוהדים ותקציב שפוי שקשור ליכולות הטבעיות של המועדון. עכשיו רק צריך שההתאחדות לכדורגל ומנהלת הליגה יאפשרו לקבוצה כזו ולסגנון הניהול הזה לשרוד ולהצליח גם בליגת העל.