$
ספורט עולמי

דלויט: הכדורגל האירופי מייצר יותר מ-20 מיליארד יורו

עפ"י פירמת ראיית החשבון, הסכמי זכויות השידור הגדילו את הכנסות של חמש הליגות הגדולות באירופה ל-11.3 מיליארד יורו בעונת 2013/14 – עלייה של 15%

שירות כלכליסט 09:2204.06.15

שוק הכדורגל האירופי מייצר יותר מ-20 מיליארד יורו. עונת 2013/14 היתה הראשונה בה הקבוצות האירופאיות יצרו יותר מ-20 מיליארד יורו. כך על פי הסקירה השנתית של הכדורגל האירופי שעושה פירמת ראיית החשבון דלויט. 

 

 

 

מצלמות טלוויזיה. ההכנסות מזויות שידור בליגות הגדולות עלו ב-18% ל-5.4 מיליארד יורו. ההכנסות מחסויות וגורמים מסחריים אחרים עלו ב-18% גם כן ל-4 מיליארד יורו והכנסות מימי שחק עלו ב-4% ל-1.9 מיליארד יורו מצלמות טלוויזיה. ההכנסות מזויות שידור בליגות הגדולות עלו ב-18% ל-5.4 מיליארד יורו. ההכנסות מחסויות וגורמים מסחריים אחרים עלו ב-18% גם כן ל-4 מיליארד יורו והכנסות מימי שחק עלו ב-4% ל-1.9 מיליארד יורו צילום: איי אף פי

 

חמש הליגות הגדולות גלגלו 11.3 מיליארד יורו בעונה שעברה – עלייה של כ-15% מהעונה שלפני.

 

ההכנסות מזויות שידור בליגות הגדולות עלו ב-18% ל-5.4 מיליארד יורו. ההכנסות מחסויות וגורמים מסחריים אחרים עלו ב-18% גם כן ל-4 מיליארד יורו והכנסות מימי שחק עלו ב-4% ל-1.9 מיליארד יורו.

 

"כל ליגה מחמש הגדולות רשמה הכנסת שיא", אומר דן ג'ונס, שותף בקבוצת הספורט של דלויט. "זו העונה השלישית ברציפות שזה קורה. זה מדגיש את זה שהכדורגל הוא 'תוכן פרמיום' עבור הערוצים המשדרים והשותפים המסחריים – שמוכנים לשלם סכומים גבוהים כדי להיות מזוהים עם המועדונים המובילים באירופה, להם חשיפה גלובלית גדולה".

 

הפרמיירליג חוותה את העלייה הניכרת ביותר בהכנסותיה – 29% לסכום של 3.9 מיליארד יורו. ההכנסות מזכויות שידור עלו ב-48% ליותר מ-780 מיליון יורו. "אנחנו מצפים שהפרמיירליג תהיה המכניסה ביותר בכל קטגוריית הכנסות", הדגיש ג'ונס.

 

הכנסות הפרמיירליג מזכויות שידור שוות 171 מיליון יורו יותר מההכנסות מזכויות שידור של כל הליגות האחרות באירופה.

 

גם הבונדסליגה רשמה עלייה בהכנסות (עונה שמינית ברציפות). הבונדסליגה הכניסה 2.3 מיליארד יורו – 13% מהעונה שלפני. בזכות הסכמי זכויות שידור חדשים (שהם הנמוכים ביותר מבין חמשת הליגות הגדולות). ליגת הכדורגל הספרדית, לה ליגה, צמחה ב-3% בלבד להכנסות כוללות של 1.9 מיליארד יורו. הצמיחה מיוחסת אך ורק לשני מועדונים ממדריד – אתלטיקו וריאל. 18 המועדונים האחרים, כולל ברצלונה, חוו ירידה בהכנסות.

 

בסריה A חוו עלייה שולית בהכנסות (1%) ל-1.7 מיליארד יורו. 59% מההכנסות של הקבוצות האיטלקיות קשורות אך ורק לזכויות שידור – וזה סיכון לא מבוטל. בצרפת ההכנסות של קבוצות ליג 1 עלו ב-15% - כ-201 מיליון יורו, ל-1.5 מיליארד דולר כשפריז סן ז'רמן ל-75% מהצמיחה הזאת. ניכרה עלייה בהגעה למגרשים בצרפת – בעקבות השיפוצים שנערכים באצטדיונים לקראת יורו 2016.  

 

צ'לסי חוגגת אליפות. בפרמיירליג משלמים 2.3 מיליארד יורו לשחקנים – הכי הרבה מבין כל הליגות. בלה ליגה ובסריה A משלמים 1.2 מיליארד יורו לשחקנים כ"א. בגרמניה משלמים 1.1 מיליארד יורו לשחקנים ובליגה הצרפתית 1 מיליארד יורו צ'לסי חוגגת אליפות. בפרמיירליג משלמים 2.3 מיליארד יורו לשחקנים – הכי הרבה מבין כל הליגות. בלה ליגה ובסריה A משלמים 1.2 מיליארד יורו לשחקנים כ"א. בגרמניה משלמים 1.1 מיליארד יורו לשחקנים ובליגה הצרפתית 1 מיליארד יורו צילום: איי אף פי

 

הליגה תופסת פער

 

החדשות המעודדות מבחינת כל הליגות, למרות תפיסת הפער של הפרמיירליג, הן שבפעם הראשונה מאז עונת 2006/07 היחס קבוצות מוציאות פחות מ-70% מההכנסות שלהן על הוצאות. רק שליש מהעלייה בהכנסות הגיעו למשכורות שחקנים. בבונדסליגה רק 49% מההכנסות מועברות לשחקנים, בפרמיירליג 58%, בליג 1 הצרפת 64% ובסריה A כ-70%. בלה ליגה 60% מההכנסות מועברות לשחקנים – וזו הליגה היחידה שנרשמה עלייה בקטגוריה הזו (עלייה מ-57%).

 

בפרמיירליג משלמים 2.3 מיליארד יורו לשחקנים – הכי הרבה מבין כל הליגות. בלה ליגה ובסריה A משלמים 1.2 מיליארד יורו לשחקנים כ"א. בגרמניה משלמים 1.1 מיליארד יורו לשחקנים ובליגה הצרפתית 1 מיליארד יורו.

 

"רואים שהפייר פליי הפיננסי של אופ"א הוא שיטת לשליטה בהוצאות", אמר אדם בול מדלויט. "העליות בהכנסות לא הלכו ישירות לעלייה בתקציבי השכר. בשנתיים האחרונות רק 31% מהעליות בהכנסות הלכו למשכורות כשבשנתיים שלני זה היה 61%".

 

הרווח התפעולי של הפרמיירליג עומד על כ-845 מיליון יורו - נתון שמשלש את השיא של הבונדסליגה מעונת 2012.13, כשעל פי הדלויט 19 מ-20 המועדונים בפרמיירליג רשמו רווח תפעולי. הבונדסליגה רשמה רווח של 250 מיליון יורו – ירידה של 5% מהעונה שלפני. שאר הליגות רשמו הפסדים.

 

הליגה הצרפתית רשמה את ההפסד התפעולי הגדול ביותר באירופה – 140 מיליון יורו (הפסדים שמיוחסים בעיקר למונאקו וריז סן ז'רמן) כשלה ליגה וסריה A מסיימות בהפסד מינימלי.

 

הבונדסליגה ממשיכה להיות מלכת הקהל עם ממוצע של יותר מ-42,600 איש במשחק ותפוסה של יותר מ-90%. התפוסה של הפרמיירליג היא הגבוהה ביותר – 96% עם כ-36,691 איש במשחק. למשחק בליגה הצרפתית מגיעים בממוצע 21 אלף איש ולמשחק סריה A מגיעים 23 אלף איש. בלה ליגה יש 25,320 איש למשחק.

 

לפי דלויט הפער בין חמש הליגות הגדולות לשאר הליגות באירופה גדל. הערכות הן שעד 2016/17, ההכנסות של הכדורגל האירופאי יגיעו ל-25 מיליארד יורו.

 

""אין ספק שאנחנו נמצאים שנות אור מאחורי הכדורגל האירופאי בכל מה שקשור לסכומים שהענף מגלגל" אומר אורן רוזמן, ראש תחום ספורט בDeloitte - ישראל. "אך ההתחזקות הכלכלית של הכדורגל האירופאי מצביעה במידה רבה על הפוטנציאל שיש לכדורגל הישראלי להגדיל להגדלת הכנסותיו ולבצע קפיצת מדרגה. אני סבור שבאמצעות התנהלות עסקית נכונה, אשר מובלת על ידי מנהלת מקצועית, יהיה ניתן לייצר גידול בהיקפי הפעילות של הכדורגל הישראלי. כך למשל, ראינו כבר בעונה האחרונה את העלייה הן במספר הצופים ביציעים והן ברייטינג הטלוויזיוני, ואני משוכנע כי באמצעות המהלכים אשר המנהלת מקדמת בימים אלו ניתן יהיה ניתן להמשיך את המומנטום החיובי ולתרגמו לכדי גידול בהכנסות."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x