כדורגל, הפורמט שלך גרוע
טורנירים של נבחרות בקיץ הם העדות הטובה ביותר נגד הפורמט הנוכחי של טורנירי כדורגל. מתמטית, פורמט שלב הבתים - 4 קבוצות בבית - הורס טורנירים. וזה הולך להרוס את היורו של אופ"א
טורנירים של נבחרות בקיץ הם העדות הטובה ביותר נגד הפורמט הנוכחי של טורנירי כדורגל. פורמט שלב הבתים הוא מאתמול ומוביל לכדורגל משעמם, משחקים ברמה נמוכה ותוצאות לא הוגנות.
קראו עוד בכלכליסט:
- "המשחקים בברזיל יהיו ממש גרועים"
- טוב. לא מצוין
- משחקי שמינית גמר ליגת האלופות: משעממים, אלימים - ומחייבים חשיבה על שינוי הפורמט
פרו נגד פרגוואי. פרגוואי סיימה פעמיים בטופ 4 למרות שניצחה רק פעם אחת ב-12 משחקים צילום: איי אף פי
רק מהקיץ הזה ישנן דוגמאות רבות לעיוותים ספורטיביים שנובעים מפורמט הבתים.
בגולד קאפ, אליפות צפון ומרכז אמריקה, פנמה הגיעה לחצי הגמר מבלי לנצח ולו משחק אחד בטורניר (שלוש תוצאות תיקו בשלב הבתים וניצחון בפנדלים ברבע הגמר); קוסטה ריקה הגיעה לרבע הגמר מבלי לנצח משחק אחד בשלב הבתים והגיעה עד לדקה ה-124 מול מקסיקו עד שהפסידה. אם היתה מנצחת בפנדלים, היה חצי גמר בטורניר בינלאומי חשוב, בו שתי הקבוצות לא ניצחו משחק במהלך הטורניר. גם קובה הגיעה לרבע הגמר בלי ניצחון והיא עשתה זאת למרות שכבשה שער אחד וספגה 8 בשלב הבתים.
בטורניר הזה מקסיקו שיחקה נגד קבוצה אחת שניצחה במהלך הטורניר. אם זה לא מספיק, אז המשחק מול טרנידד וטובאגו, הנבחרת היחידה שניצחה והתמודדה מול מקסיקו, היה חסר חשיבות ספורטיבית וזאת מאחר ששתי הקבוצות העפילו לרבע הגמר לפני המשחק ביניהן.
גם בקופה אמריקה נראו מספר עיוותים ספורטיביים מוזרים. ב-2011 נבחרת פרגוואי העפילה לגמר מבלי לנצח באף משחק. בקופה 2015 פרגוואי ניצחה משחק אחד - מה שהיה מספיק עבורם כדי להגיע למקום הרביעי. בשני הטורנירים האחרונים פרגוואי ניצחה משחק אחד בלבד מתוך 12 משחקים ופעמיים סיימה בטופ 4. בינתיים, פרו, שזכתה במקום השלישי, ניצחה את ונצואלה, בוליביה ופרגוואי, הקבוצות היחידות מקונפדרציות הכדורגל של דרום אמריקה שלא העפילו לברזיל 2014. כמו כן, ונצואלה וברזיל שיחקו את המשחק האחרון בשלב הבתים כשהן יודעות שתיקו ביניהם ישלח את שתיהן לרבע הגמר.
בקיצור, עושים צחוק מהספורטיביות.
פלאטיני. שמישהו ישלח לו מייל צילום: אי פי איי
למה זה קורה? על פי חברת הייעוץ Matchvision: "בפורמט של 4 קבוצות בבתים, ההסתברות למניפולציה של התוצאה היא 50%, אז לכן בפורמט הזה אנחנו רואים קבוצות שמתפשרות על תיקו כדי להשיג העפלה לרבע הגמר (ראינו את זה בפורטוגל-שבדיה ביורו עד גיל 21 הקיץ). כמו כן, בפורמט שלב הבתים (עם 4 קבוצות בכל בית), קבוצות רבות יכולות לנצח בשני המשחקים הראשונים ולעלות למשחק השלישי עם ההרכב השני או השלישי. המניפולציה של התוצאות הופכת לגרועה הרבה יותר כש"השלישית הכי טובה" גם כן עולה מהבית. ככה עולה ההסתברות למניפולציה של התוצאות ל-67%".
למה זה קורה? גם בקופה אמריקה וגם בגולד קאפ יש 12 קבוצות שמחולקות ל-3 בתים, שם 2 מ-3 הקבוצות הכי טובות במקום השלישי עולות לשלב הבא. היורו הקרוב ב-2016 הולך על פי אותו היגיון מעוות. 24 קבוצות שיחולקו ל-6 בתים ש-4 מ-6 הקבוצות הכי טובות במקום השלישי יעפילו לשלב שמינית הגמר.
לפי MatchVision: "הפורמט של הבתים עם 4 הקבוצות צריך להיות מותאם למציאות מאוד ספיציפית. למשל בקופה אמריקה צריכות להיות רק 10 קבוצות. והיורו היה צריך לגדול אבל לא ב-50% (מ-16 ל-24) אלא בהדרגה".
ההצעה של Matchvision לעצירת התופעות הללו היא פשוטה.
צריך להפסיק לדבר על 'בתים' ולהתחיל לדבר על 'דירוגים'. טורנירים צריכים להתחיל ב'שלב הדירוגים', במודל הזה אפשר לשחק עם 30 קבוצות, 36 קבוצות, 24 קבוצות או פחות. יש שלושה דירוגים, או ארבעה או חמישה, זה תלוי במספר הקבוצות. הקבוצות מחולקות על פי הדירוג שלהן. ניקח לדוגמה את המונדיאל ונהפוך אותו לטורניר של 36 קבוצות. יהיה דירוג A עם 12 קבוצות, דירוג B עם 12 קבוצות ודירוג C עם 12 קבוצות. כל קבוצה משחקת בשלושה משחקים. משחק אחד נגד כל דירוג. כלומר, קבוצה מדירוג A משחקת מחזור ראשון נגד קבוצה מדירוג A, מחזור שני נגד קבוצה מדירוג B ומחזור שלישי נגד קבוצה מדירוג C. תלוי בהגרלה. אחרי שלושה מחזורים כל הקבוצות מוצבות בטבלה והקבוצה עם המאזן הטוב ביותר — נקודות, הפרש שערים וכו' — במקום הראשון. היא תתמודד בשמינית הגמר נגד המקום ה־16. הקבוצה במקום השני תתמודד מול המקום ה־15 והקבוצה במקום השלישי נגד המקום ה־14 וכו'. ככה ממשיכים לשלב נוק אאוט רגיל.
מהם היתרונות של הפורמט הזה?"הקבוצות צריכות להתאמץ לאורך כל הסיבוב הראשון", לפי MatchVision. "הן צריכות לנצח ובהרבה שערים כדי להבטיח את מיקומן הגבוה. בפורמט הזה אפשר לשדר יותר משחקים בטלוויזיה. והכי חשוב, גם אם הקבוצה שלך הפסידה בשני המשחקים הראשונים, עדיין יש על מה לשחק במשחק האחרון. יהיו גם משחקים גדולים בסיבוב הראשון. זה מודל שמוסיף הרבה ריגוש למשחקים. לא יהיו 'בתי מוות' או בתים חלשים. הפורמט הזה גם מעודד טקטיקות התקפיות ומוריד את הסיכוי להטות משחקים לטובתך ב־5%".
מתמטית, פורמט שלב הבתים - 4 קבוצות בבית - הורס טורנירים. וזה הולך להרוס את היורו של אופ"א, אם לא ישנו את הפורמט. יש פורמטים טובים יותר, שכבר פעילים במקומות מסויימים. הגיע הזמן לשנות את הפורמטים של הטורנירים כדי להציל אותם.