הקבוצה הכי מעניינת באנגליה
קבוצה בלי היסטוריה מפוארת נרכשת על ידי אוליגרך רוסי ומתחילה בסדרה של הצלחות בזכות מאמן צעיר ומוכשר. לא, זו לא צ'לסי - מדובר בבורנמות', העולה החדשה לפרמיירליג
האות R מקועקעת על פרק כף היד של אדי האו (Eddie Howe), מנג'ר בורנמות', העולה החדשה לפרמיירליג. הוא עשה את הקעקוע לזכר רודני, הלברדור השחור שהיה לו כשהיה שחקן צעיר. האו אוהב כלבים וכיום הוא הבעלים של אריק, בוקסר, שהוא לוקח לחוף הים בבורנמות', שם הוא משחרר אותו ונותן לו לרוץ. זה דבר ראשון שהוא עושה אחרי שהוא חוזר לביתו אחרי יום עבודה של 12 שעות של אימונים וניתוחים טקטיים - אפילו לפני אפילו שהוא יושב עם אישתו ושני בנו. "אני חייב לעשות את זה אחרי היום. זה מאפשר לי להירגע". אבל גם כשהוא מנסה להירגע, לפי עדותו שלו, הוא מדי פעם מרים טלפון ומדבר על כדורגל. או על מה שצריך לעשות בקבוצה.
- כמה שווה עלייה לפרמיירליג?
- קבוצות הפרמיירליג כבר הוציאו הקיץ 500 מיליון ליש"ט על שחקנים
- איזה מועדון מייצר את ההכנסה פר מושב הגדולה ביותר?
"אני נהנה מזה. מאוד נהנה מזה", הוא אומר. גם אריק נהנה על החוף בזמן שהמאמן הג'ינג'י מקשקש בטלפון. "יש לו אישיות גדולה מהחיים" אומר האו על הבוקסר שלו. וזה גם מה שהוא מחפש בשחקנים שלו. "שחקנים שאפשר לאמן. שחקנים עם אישיות שיכולה להתאים לנו. הדבר הכי חשוב זה שהשחקנים יהיו בעלי מוסר עבודה ושתמיד ירצו להשתפר. ושיוכלו לתפקד בקבוצה קטנה ומלוכדת". בשביל לגלות איזו אישיות יש לכל שחקן שהאו רוצה להביא לקבוצה, צוות הסקאוטים שלו מביא דו"חות על ההתנהגות שלהם בקבוצות הקודמות וגם בודקים לעומק את חשבונות הטוויטר והפייסבוק שלהם. "אני לא מאמין בלהביא שחקן טוב שאין לי איך להתאים אותו לקבוצה. בשביל לנצח משחקים לא צריך רק טכניקה גבוהה, צריך אישיות. ובשביל לזכות בדברים צריך שחקנים שיודעים להתמודד עם אכזבות".
"המיוחד האנגלי"
זה רק אחד מהסודות שהפכו את בורנמות' לאחת מהקבוצות המתקדמות ביותר מבחינה טקטית בכדורגל האנגלי בשנים האחרונות. כדורגל מגובש, חיובי, לחץ גבוה, טקטיקות גמישות, מסירות קצרות, תנועה מאומנת ואינטלגנטית בהתקפה ויכולות התאמה מרשימות למצב מסוים. קבוצה שכבר עכשיו אפשר לסמן כאחת מהקבוצות המעניינות ביותר בפרמיירליג. קבוצה שהמאמן שלה כבר הוגדר על ידי גארי לינקר, לשעבר חלוץ נבחרת אנגליה וכיום איש תקשורת מוביל, כ"המיוחד האנגלי". "המיוחד" יש רק אחד כרגע – אלוף אנגליה, ז'וזה מוריניו. האו יצטרך להוכיח שהוא יותר ממאמן של ליגות נמוכות. "נהיה טיפשים אם ננסה לשחק נגד צ'לסי וקבוצות כאלו כדורגל התקפי", אומר האו. "אבל לא נשנה את הדרך שלנו. נשאר קבוצה התקפית. ניתחנו את כל המועדונים שעלו ונשארו, ואיך שהם עבדו. אין דרך אחד שעובדת אבל הכי חשוב זה שנשאר צמודים לעקרונות שלנו. לא נביא שחקן יקר רק בגלל שהוא יקר. כמו כן, הכי התחברנו לסוונסי ולשיטת המשחק שלה יותר מכל עולה אחרת. אני מקווה שנוכל לחקות אותה ולהפוך לחלק בלתי נפרד מהפרמיירליג".
כמו סוונסי, גם בורנמות' הייתה על סף פשיטת רגל לפני שהצילו אותה אוהדים שהשקיעו בה את כספם. בניגוד לסוונסי, לבורנמות' יש בעלים אוליגרך רוסי - אליו נגיע מאוחר יותר. הקבוצה עלתה 3 ליגות ב־6 שנים והיא תשחק בפרמיירליג בפעם הראשונה בהיסטוריה בת 116 השנים שלה. לא רע עבור קבוצה שבילתה בכל ההיסטוריה שלה רק 3 שנים מעל הליגה השלישית. והיא עשתה את זה עם אליפות הליגה הראשונה (צ'מפיונשיפ) ביום האחרון של העונה, כשאף קבוצה לא כובשת יותר ממנה או סופגת פחות ממנה - גם לא ווטפורד של סלביסה יוקאנוביץ'. כמו כן, אף קבוצה לא מסרה יותר מסירות ממנה, אף קבוצה לא נהנתה מיותר זמן על הכדור ממנה, אף קבוצה לא בעטה יותר ממנה למסגרת, אף קבוצה לא שמרה על יותר שערים נקיים ממנה. בקיצור, הקבוצה הכי טובה.
זה ילד זה?
על פי הערכות האו רק מתחיל את דרכו בליגה הבכירה באנגליה. הוא רק בן 37 אבל כבר אימן יותר מ־300 משחקים וכבר הציג כמה חידושים חשובים לכדורגל האנגלי. האו, שסיים את הקריירה שלו כבלם בגיל 29 והתחיל את הקריירה שלו כמאמן בגיל 32 בבורנמות' (עבר לברנלי לתקופה קצרה ומוצלחת בדיעבד מאחר שבנה את הקבוצה שעלתה לליגה הבכירה), למד את חשיבות האישיות כשאת אימוניו הראשונים עשה מול שחקנים שלא קיבלו שכר כבר כמה שבועות. "הם היו נהדרים. הם חיו על שכר מינימום אבל בגלל שהיו להם משפחות הם נשארו בקבוצה ונתנו את כל מה שאפשר כדי להישאר בליגה השלישית. זו היתה אחת הקבוצות הכי טובות שאימנתי בגלל שכולם היו חיוביים".
בורנמות' היתה בתחתית הליגה השלישית כשהאו קיבל את הקבוצה באמצע העונה. הם נשארו בליגה ובשנה שאחרי עלו לליגה השנייה - וזאת למרות שאסור היה להם לבצע שינויים בסגל בגלל חובות. "זה גרם לי להבין שהסוד הוא לא להביא שחקנים חדשים אלא לגרום לשחקנים שיש לך להיות טובים יותר, לעבוד טוב יותר יחד".
איך הוא עושה את זה? כל אימון הוא אימון חדש, למשל. "שחקנים שונאים לעשות את אותו הדבר פעם אחר פעם", הוא מסביר. "אז אין לנו תרגילים קבועים. אנחנו מייצרים תרגילים חדשים לכל אימון. יש משהו במשחק שאנחנו צריכים לעבוד עליו, אז אנחנו עושים הנדסה הפוכה ומגלים איך פותרים אותו באימון, בתרגיל שאנחנו מייצרים. האימון תמיד צריך להיות רלבנטי במובן הזה".
את הפידבק על כל אימון הוא נותן באופן אישי לכל שחקן ולא לפני כל השחקנים. כל אימון מצולם ומנותח וכל הערה מקוטלגת בתיקיות שנמצאות במשרדו. "הפידבק תמיד נעשה באחד על אחד. ככה תמיד אפשר להיות כנים ואמיתיים לחלוטין. זה כנראה לוקח לי הכי הרבה זמן אבל זה אחד מהדברים הכי חשובים שצריך לעשות". את התיקיות מכנה האו כ"דבר הכי חשוב עבורי". "אני כותב ושומר כל אימון מאז שנכנסתי לאימון. מדי פעם אני מסתכל על האימונים כדי לקבל השראה ולהיזכר מה עשיתי במצבים מסוימים".
צוות העוזרים הנאמן מסייע להאו בניהול ובמציאת אימונים חדשים. אחד מאותם עוזרים הוא ג'ייסון טינדאל, ששיחק לצידו של האו בהגנת בורנמות' בשנות ה־2,000 המוקדמות. "אני סומך עליו בעיניים עצומות", הוא מסביר. האו גם מבקש משחקניו ללמוד מטעויות ובכלל, ללמוד. "אני מעודד את השחקנים שלי ללמוד דברים. לקחת קורסים בכלכלה או בשפה. זה משהו שחשוב להם. משהו שעוזר להם לחשוב באופן שונה. אני אוהב שהשחקנים שלי הם אנשים חושבים, ושהם אפילו מנסים לחשוב יותר טוב ממני. זה נהדר. אני אוהב ששואלים אותי שאלות קשות".
מקסים. באמת מקסים
האו, שבין השאר למד מטוני פוליס (מאמן ווסט ברומיץ') והארי רדנאפ (מאמן טוטנהאם לשעבר), דחה לא מעט הצעות מקבוצות גדולות יותר כדי להישאר בקבוצה – כולל מסאות'המפטון מהפרמיירליג. אבל הוא נשאר והפך לגלגל השיניים החשוב ביותר במכונה שבנה מקסים דמין (Maxim Demin). הטייקון הרוסי עשה את כספו בתעשיית הפטרוכימיכלים וב־2011 רכש 50% מהקבוצה עבור 850 אלף ליש"ט. מדוע דווקא בורנמות'? כי הוא קנה וילה באזור ו"התאהב". אחרי שנתיים רכש את כל הקבוצה. הוא ממש לא בליגה של רומן אברמוביץ' ושווה, על פי הערכות, כ־200 מיליון ליש"ט. הוא גם לא השקיע בקבוצה כמו שאברמוביץ' השקיע בצ'לסי. על פי הערכות דמין השקיע יותר מ־25 מיליון ליש"ט בקבוצה – ברכישת שחקנים ושיפוץ האצטדיון, שעדיין יהיה הקטן ביותר בפרמיירליג (12,000 מקומות). זה כסף קטן ביחס ל־130 מיליון ליש"ט לפחות שייכנסו לקופת בורנמות' מהרפתקה בפרמיירליג (גם אם תישאר רק עונה אחת בליגה).
למרות שדמין השקיע לא מעט בקבוצה, ההסכמה באנגליה היא שהאימון של האו איפשר את העלייה המרשימה בליגה. האו, מן הסתם, מסכים. "75% מקבוצות הצ'מפיונשיפ השקיעו יותר מאיתנו ברכישת שחקנים", אמר האו. "מדברים עלינו כמבזבזים גדולים רק בגלל שאנחנו מצליחים. העובדות הן שהוצאנו בשוק העברות השחקנים בדיוק כמו שהכנסנו. ושנה לפני מכרנו את מלך השערים שלנו".
גם לקראת הפרמיירליג הקבוצה לא השקיעה סכום גדול מדי ברכישות. אמנם הגיעו שבעה שחקנים חדשים אבל חוץ משניים מהם, כל היתר הגיעו בהעברות חופשיות או השאלות ואחד מהם שיחק בעונה שעברה עם הקבוצה כמושאל. "יהיה נחמד שידברנו עלינו כקבוצה ענייה עכשיו", אמר האו. "צריך לדבר על כדורגל ולתת קרדיט על מה שהקבוצה הזאת עשתה".