הסכם חסות ראשון לפיפ"א אחרי פרשות השחיתות: עם האיש העשיר בסין
דליאן וונדה, בבעלות וונג ג'יאנלין, תצטרף לספונסריות הנוכחיות: אדידס, קוקה-קולה, גזפרום, ויזה ויונדאי, שיחד העבירו לארגון 180 מיליון דולר
12:2520.03.16
חברת דליאן וונדה הסינית תשקיע מאות מיליוני דולרים בפיפ"א, ותהפוך בכך לספונסרית המרכזית הראשונה של הארגון מאז פרצה שערוריית השחיתות, שהובילה גם להדחתו של הנשיא הוותיק ספ בלאטר.
קראו עוד בכלכליסט:
- פיפ"א הפסידה 122 מיליון דולר ב-2015
- פיפ"א מודה בפעם הראשונה: נקנו קולות בהצבעות לאירוח המונדיאלים
- בחירות בפיפ"א: אותה גברת אפילו לא בשינוי אדרת
וונדה. וונג החל להשקיע באגרסיביות בכדורגל מאז הנשיא שי ג'ינפינג הפך בשנה שעברה את הספורט לעדיפות צילום: רויטרס
החברה, שבבעלות וונג ג'יאנלין, האדם העשיר ביותר בסין, תצטרף לספונסריות הנוכחיות: אדידס, קוקה-קולה, גזפרום, ויזה ויונדאי, שביחד שילמו לארגון 180 מיליון דולר בשנה שעברה. בדומה לסינים עשירים אחרים, וונג החל להשקיע באגרסיביות בכדורגל מאז הנשיא שי ג'ינפינג הפך בשנה שעברה את הספורט לעדיפות לאומית.
בנוסף לרכישת אחזקה של 20% באתלטיקו מדריד, וונדה רכשה גם את אינפרונט ספורטס אנד מדיה, חברת שיווק ספורט ששווי העסקים שלה עם פיפ"א עומד על מיליוני דולרים. אינפרונט מנוהלת על ידי פיליפ באלטר, אחיינו של ספ, שהכניס את וונג למעגל של בלאטר בדיוק כאשר בנות ברית פיננסיות רבות נסוגו.
בלאטר הצעיר היה במטה פיפ"א בציריך ביום שישי, שם חתם וונג על החוזה במשרדו של הנשיא החדש ג'יאני אינפנטינו. אולם, אף נציג של החברה הסינית לא השתתף במסיבת העיתונאים על העסקה, שהיא ככל הנראה עסקת הספונסרשיפ הגדולה ביותר של פיפ"א. אינפנטינו מסר שכל בדיקות הנאותות בוצעו כדי להבטיח שאין ניגוד אינטרסים. "תחת הנסיבות חשוב אף יותר לעשות את הדבר הנכון", מסר.
הקשרים המבוססים של וונג לפיפ"א, מצביעים על כך שהעבודה על העסקה שבתוקף עד 2030 נמשכה מספר חודשים, הרבה לפני שאינפנטינו נבחר בפברואר ואושרה שורה של רפורמות במנהל. ההשקעה הזו היא ככל הנראה חלק מהשאיפות של סין להיבחר לראשונה כמארחת של מונדיאל ב-2030. "ככל שיש יותר מדינות שיכולות להתחרות על זכות האירוח, כך טוב יותר", אמר אינפנטינו בתגובה לשאלה מכתב של הטלוויזיה הממשלתית של סין אם העסקה משפרת את הסיכוי שהמדינה תזכה לארח את האירוע.
תזרים המזומנים הוא מבורך: פיפ"א מסרה ביום חמישי שהעלויות המקושרות לשערורייה, כולל עלויות משפטיות, הובילו להפסד של 122 מיליון דולר ב-2015, זו השנה הראשונה שהארגון מדווח על הפסד מאז 2002.
מצבה הפיננסי של פיפ"א צפוי להשתפר בשבועות הקרובים, שכן אינפנטינו טוען כי ישנן עסקאות נוספות באופק. ביום רביעי עדכנה פיפ"א את יעד ההכנסות למחזור ארבע השנים, שמסתיים במונדיאל ב-2018 ברוסיה, ל-5.6 מיליארד דולר מ-5 מיליארד דולר. בנוסף הארגון, שהתובע הכללי בארה"ב הגדיר כקרבן בכל הפרשה הזו, דורש פיצוי של 28 מיליון דולר מהנאשמים.
ביום חמישי נודע עוד כי הרשויות בשוויץ פתחו בחקירה נגד ג'רום ואלקה, המזכ"ל הוותיק שהושעה מכדורגל ביחד עם בלאטר בחשד לשחיתות.