$
אירועי ספורט

אמנסטי: "המורשת של המונדיאל ב-2022 תהיה של סבל אנושי"

למרות חמש שנים של ביקורת בלתי פוסקת, דו"ח של ארגון זכויות האדם מאשים את פיפ"א והרשויות בקטאר באדישות כלפי ההתעללות השיטתית ו"הטיפול הנוראי" בעובדים זרים שבונים את המתקנים שיארחו את מונדיאל 2022

אוריאל דסקל 14:4231.03.16
למרות חמש שנים של ביקורת בלתי פוסקת, פיפ"א והרשויות בקטאר הואשמו באדישות כלפי ההתעללות השיטתית ו"הטיפול הנוראי" בעובדים זרים שבונים את המתקנים שיארחו את מונדיאל 2022. כך על פי דו"ח חדש של אמנסטי אינטרנשונל.

 

 

אצטדיון כדורגל בקטאר. מספר העובדים בפרויקטים הקשורים למונדיאל גדל מ-2,000 ל-4,000 בשנה האחרונה וצפוי לגדול בשנתיים הקרובות ליותר מ-36 אלף. אצטדיון כדורגל בקטאר. מספר העובדים בפרויקטים הקשורים למונדיאל גדל מ-2,000 ל-4,000 בשנה האחרונה וצפוי לגדול בשנתיים הקרובות ליותר מ-36 אלף. צילום: רויטרס

 

ארגון זכויות האדם ערך ראיונות 132 עם עובדים באצטדיון הלאומי חאליפה בדוחא ועוד עם 102 עובדים שבונים את קומפלקס הספורט של אספייר. כולם דיווחו על הפרת זכויות אדם כזו או אחרת כנגדם.

 

זאת לאחר שהוועדה המארגנת של קטאר דרשה לעמוד בסטנדרטים מינימלים בפרויקטים של המונדיאל - וזאת בעקבות ביקורות ותחקירים שנעשו בנושא.

 

לפי אמנסטי, עובדים בפרויקטיים עדיין חיים בתת תנאים. רבים מהם צריכים לשלם סכום אדיר ל"מתווכים" שהביאו אותם לעבודה, לחלקם הוחרם השכר, לרובם הוא עוכב ולרבים נלקחו הדרכונים. חלק אף דיווחו על כך שמתייחסים אליהם כ"עבדים" של ממש ומכריחים אותם לעבוד.

 

אמנסטי ניהלה את הראיונות במספר ביקורים שערכה בקטאר מאז פברואר 2015.

 

מספר העובדים בפרויקטים הקשורים למונדיאל גדל מ-2,000 ל-4,000 בשנה האחרונה וצפוי לגדול בשנתיים הקרובות ליותר מ-36 אלף.

 

למרות שהקטארים ופיפ"א, כביכול, עשו מאמצים לשפר את מצב העובדים, לפי אמנסטי, פיפ"א והרשויות בקטאר התייחסו לנשוא באדישות.

 

"החיים כאן הם כמו בית כלא" אמר אחד מהעובדים בקטאר לאמנסטי. "העבודה קשה מאוד, אנחנו עובדים הרבה שעות ביום, בשמש החמה. וכשהתלוננתי המנהל עבודה אמר לי: 'אם אתה רוצה להתלונן, אתה יכול - אבל יהיו לכך השלכות. אם אתה רוצה לקבל כסף, תשתוק'. הכריחו אותי להישאר בקטאר ואני ממשיך לעבוד".

 

"המשך ההתעללות בעובדים היא כתם על הכדורגל העולמי. על שחקנים, על אוהדים. אצטדיון לאליפות העולם הוא מקום לחלומות אבל בשביל חלק מהעובדים זה סיוט מתמשך" אמר מזכ"ל אמנסטי, סאליל שטי. "העובדים רוצים את הזכויות שלהם. לקבל את השכר בזמן, לעזוב את המדינה אם הם רוצים ולקבל כבוד מינימלי".

 

הדו"ח מותח ביקורת חריפה על פיפ"א שכשלה בלהפעיל לחץ על הרשויות בקטאר ועל כך ש"לא נעשתה שום פעולה משמעותית כדי לטפל בנושא".

 

מגורי עובדים בקטאר. "המשך ההתעללות בעובדים היא כתם על הכדורגל העולמי. מגורי עובדים בקטאר. "המשך ההתעללות בעובדים היא כתם על הכדורגל העולמי. צילום: איי אף פי

 

עובדים קשה יותר על השגת חסויות מקטאר

 

הארגון מוכה השחיתויות הבטיח בשנה שעברה "לעשות בדיקתת נאותות בעניין זכויות האדם במדינות שמעוניינות לארח את המונדיאל" ואף קבע שוועדה מיוחדת שבראשה פרופסור ג'ון רוגי מהארוורד תכתוב עבור פיפ"א דו"חות בקשר לזכויות האדם אך רק לאחרונה הודיע הנשיא החדש, ג'יאני אינפנטינו כי הזכות לארח את המונידאל לא תילקח מקטאר.

 

יותר מזה, אינפנטינו מרכז את מירב המאמצים שלו כרגע בניסיונות להפוך את המונדיאל לטורניר בן 40 קבוצות, עם יותר נבחרות מאסיה. כמו כן, יותר משאבים מרוכזים בהשגת חסויות מקטאר מאשר שינוי מצב העובדים בקטאר.

 

"למרות חמש שנים של הבטחות, פיפ"א כשלה כמעט לחלוטין בניסייונות לשנות את המציאות בקטאר. המונדיאל יבנה על הפרות בוטות של זכויות אדם".

 

פיפ"א הגיבה לדו"ח של אמנסטי בעוד שקטאר לא. "פיפ"א לא יכולה ואין לה אחריות לפתור בעיות חברתיות במדינה המארחת של המונדיאל, אבל עשתה פעולות כדי שכל מפעילות אזורי אירוח המונדאיל יכבדו זכויות אדם", נמסר מראש "הקיימות" של פיפ"א, פדריקו אדיאצ'י. "הדיאלוג בקשר לשיפורים על רווחת העובדים הוא תהליך".

 

האו"ם הוציא דו"ח לאחרונה שמראה כי מצב העובדים אמנם השתפר במעט אך קטאר לא עשתה שינויים מהותיים בדרכי העבודה שלה. האו"ם העניק שנה לקטאר לשפר את התנאים ולסיים את הפגיעה בזכויות אדם. אם לא תעשה זאת, האו"ם וארגון זכויות העובדים העולמי (ILO) יתחילו חקירה רשמית של מצב זכויות האדם בקטאר.

 

קטאר התעלמה מדו"חות של אמנסטי, האו"ם ועמותות עצמאיות. כמו גם תחקירים עיתונאיים.

 

הדו"ח של אמנסטי מסכם: "המורשת של המונדיאל ב-2022 תהיה של סבל אנושי".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x