תנו לילדים לשחק. במיוחד אם הם חלוצים
הדו"ח האחרון של גוף מחקר הכדורגל האירופי CIES מצביע שחלוצים צעירים זקוקים בממוצע למספר הדקות הרב ביותר כדי להשתפר
מקסים פלקוצ'נקו, הקשר בן ה-20 של הפועל חיפה, הפתיע לטובה בסוף השבוע עם הופעת בכורה נאה בניצחון על הפועל עכו שכללה בישול ושער. פלקוצ'נקו, שם מוכר לאוהדי הפועל חיפה בגלל הצטיינותו בליגת הנוער, יצטרך עוד דקות משחק כדי להגיע לרמה גבוהה יותר - וזה מוכח מחקרית. עם זאת, כנראה שהחלוצים בגילו יצטרכו יותר דקות ממנו בהרכב הראשון כדי להגיע לרמה הגבוהה ביותר.
- מחקר: פוקר פוגע בביצועים של כדורגלנים על המגרש
- מחקר: לנבחרת צרפת יש הכי הרבה "ווינרים"
- בכדורגל משתלם להיות חברתי וקהילתי
הדו"ח החודשי האחרון של גוף מחקר הכדורגל האירופי CIES כולל נתונים סטטיסטיים המצביעים על כך שבממוצע, דרושות לחלוצים צעירים יותר הופעות במשחקים על מנת להשתפר. זאת בהשוואה לקשרים צעירים, ואף יותר בהשוואה לשוערים.
"השתתפות במספר רב של משחקים במהלך השנים הראשונות של קריירה מקצועית הוא תנאי חיוני כדי להצליח להתחרות ברמה הגבוהה של הליגות ברחבי העולם", נכתב בדו"ח. על פי מערכת הנתונים שבה השתמשו המחברים, "השחקנים כיום בחמש הליגות הבכירות באירופה שיחקו בממוצע ב-93.9 משחקים בליגות המקומיות מאז תחילת הקריירה המקצועית שלהם ועד לסמסטר לאחר יום הולדתם ה-23. המספר הממוצע של משחקים הוא 11.1 לפני גיל 19, 26.8 לפני גיל 20, 46.9 לפני גיל 21, 69.7 לפני גיל 22 וכאמור 93.9 לפני גיל 23. משחקים של קבוצת המילואים (B-team) נכללו גם כן".
למרבה העניין החוקרים מצאו "שבקרב שחקנים בגילאי 23 ומעלה, שנמצאים כעת תחת חוזה בקבוצה באחת מחמש הליגות הבכירות באירופה, 5.4% בלבד תמיד שיחקו בקבוצות שהשתתפו בליגות הללו בין תחילת הקריירה שלהם והסמסטר לאחר יום הולדתם ה-23".
ניתוח הנתונים לפי עמדה על המגרש מצא כי "אחוז שחקני הכדורגל שתמיד שיחקו בליגות הבכירות הוא נמוך במיוחד בקרב השוערים (3.3%). עבור עמדות אחרות, הנתון נע בין 5%-6%. גם אם כוללים שחקנים ששיחקו בקבוצות המילואים, האחוז של השחקנים שהעבירו את כל הקריירה שלהם בליגות התחרותיות ביותר הוא נמוך - בין 11.6%-18.7% לקשרים".
המחברים טוענים כי התפקיד של הליגות האחרות מחוץ לחמש הגדולות "מצביע על כך שמקסום של הסביבה שבה מקדמים את הכישרונות הולך יד ביד עם השתתפות וברית אסטרטגית בין קבוצות ברמות שונות".
המחברים הציגו את הרעיון של "יחידות הון ניסיון", שמתייחס למשחקים ששיחקו בליגות הבוגרות עד לגיל 23. אם כי לא ברור מהדו"ח כיצד ואיך הניסיון בליגות השונות שוקלל בחישוב, אף שנרמז שהניסיון בליגות הבכירות של פורטוגל וברזיל קיבל משקל זהה.
בכל מקרה, על ידי חישוב מספר ההופעות, המחברים מנסים לזהות את השחקנים "עם השווי הגבוה ביותר עבור יחידות ההון ניסיון לכל עמדה ולפי שנת הלידה" והוסיפו כי בין השחקנים שנבדקו "יהיו כמה שקרוב לוודאי ישאירו את החותם שלהם על ההיסטוריה של הכדורגל".
הדו"ח, שנקרא "גילוי כוכבים צעירים", מציג את הרעיון של "יחידות הון ניסיון" (experience capital), המתבסס על מספר המשחקים שהשחקנים משתתפים בהם. מחבריו אף העלו את הרעיון הנועז לפיו ייתכן שמועדונים ירצו להחליף או לשנות בעתיד את תהליך גילוי הכישרונות הרגיל על ידי העסקת חוקרים של CIES שיזהו את הכישרונות הצעירים בהתבסס על מספר המשחקים ששיחקו בהם. עוד הוסיפו,שהשיטה מספקת את הבסיס להקמת מערכת יעילה לזיהוי כישרונות, שתאפשר לקבוצות "לגבור על התחרות גם אם אין להן את מבנה הגיוס המלא".
בקרב חמש הליגות זיהו המחברים 60 שחקנים מבטיחים, כולל הארי קיין ופול פוגבה. מחוץ לליגות הגדולות, הם מציינים 25 שחקנים מבטיחים נוספים, שצברו ניסיון במועדונים השונים. בין השמות שהוזכרו יש את מתיאס גינטר ויוליאן ויגל מבורוסיה דורטמונד, אדריאן ראביו ומרקיניוס מפריז סן ז'רמן, ראחים סטרלינג ממנצ'סטר סיטי, מבאייה ניאנג ממילאן, רומלו לוקאקו מאברטון, אנתוני מרסיאל ממנצ'סטר יונייטד ועוד.
צוות החוקרים של CIES ציין כי הוא "עומד לרשותן של הקבוצות המעוניינות ללמוד עוד על היישום הפרקטי של מערכת זיהוי כישרונות מסוג זה". לפי CIES, אלו השחקנים הצעירים שצפויים להפוך לשחקני נבחרת מובילים בשנים הקרובות: יולין ברנדט (לברקוזן), ג'ורדן אייב (ליברפול), אלסיו רומאגנולי (מילאן), תומאס למר (מונאקו) ועוד.
הדו"ח המלא כאן.
הרשימה המלאה כאן: