הלנת שכר היא הסרטן של הכדורגל הישראלי
קיים סיכוי של 11% ששחקן כדורגל יקבל הצעה למכור משחק. כשהשחקן הזה לא מקבל שכר בזמן - הסיכוי שיקבל ויסכים להצעה הזו גדל פי 3. זו הבעיה האמיתית של הכדורגל הישראלי
"ארגון השחקנים פנה היום למנהלת הליגות ולרשות לבקרת תקציבים וביקש לחלט ערבויות לטובת תשלום משכורות לשחקני הפועל אשקלון", מסרו היום (ב') מארגון השחקנים. "העמותה לא קיבלה אישור ניהול תקין ולכן לא יכולה לקבל כספים מגורמים שונים". הודעה נוספת מהיום: "ארגון השחקנים פנה היום למנהלת הליגות ולרשות לבקרת תקציבים וביקש לחלט ערבויות לטובת תשלום משכורות לשחקני הפועל סאדר ירושלים. ארגון השחקנים הכריז על סכסוך עבודה. היה ושכר השחקנים לא ישולם בתוך שבועיים יוכלו השחקנים לנקוט בצעדים ארגוניים".
אלו הודעות שחוזרות על עצמן כל כמה חודשים והפכו לנורמה של ממש בכדורגל הישראלי. בשנים האחרונות, הפועל תל אביב, הכח רמת גן, בני סכנין, מכבי נתניה, מכבי פתח תקווה, הפועל פתח תקווה, בית"ר ירושלים וכמעט כל קבוצה בליגות הנמוכות יותר - היו מעורבות בשלב מסויים, לתקופה מסוימת בפשע שנקרא "הלנת שכר". זאת למרות שב-2015 העבירו תיקונים בתקנון של ההתאחדות לכדורגל שהיו אמורים לאפשר הענשה חמורה על הפשע הזה. הענשה חמורה כגון איסור החתמת שחקנים.
בנוסף, החוקים של פיפ"א מאפשרים לקבוצות לאחר ב-90 יום בתשלום משכורות. אם שחקן לא מקבל את השכר לאחר מכן, הוא יכול לקבל שחרור מהקבוצה ורשאי לחתום בכל קבוצה ללא תשלום וללא פיצוי לקבוצה הקודמת. כאמור, החוקים לא ממש מונעים את התופעה, שפוגעת ביסודות של המשחק המקצועי.
לפי סקר של ארגון הכדורגלנים העולמי, FIFPro, יש סיכוי של 11% ששחקן כדורגל יקבל הצעה להטות משחק. שחקנים המרוויחים שכר נמוך יחסית או לא מקבלים שכר כמה חודשים - חשופים פי 2 או 3 לקבל פניות בעניין הטיית המשחק.
היו בטוחים שהכרישים של תעשיית ההימורים הלא חוקיים בישראל - שמגלגלת יותר מהטוטו ומהלוטו ביחד - יודעים טוב מאוד איזה שחקן לא מקבל שכר, מי צריך להחזיר משכנתא ומי בחובות לשוק האפור. וברגע ששחקן קיבל את הפנייה הזו וכבר מכר משחק - ועל פי מחקרים כ-350 משחקים בשנה נמכרים בליגות האירופיות, כולל ישראל - הוא "שייך" לאותם מוכרים עד פרישתו.
ווילסון ראג' פרומאל, "מאץ' פיקסר" מקצועי שנעצר וכתב ספר על הנושא, גילה כי הגופים שאחראים להטיית משחקים "משתמשים" באותם שחקנים, שהצליחו לגייס כבר. ברגע ש"גוייסת" כשחקן, סביר להניח שלא תעשה זאת רק פעם אחת. אתה תחזור על הפשע פעם אחר פעם - ולא משנה איפה אתה משחק או מתפקד על המגרש.
הטיית משחקים היא הסרטן של הכדורגל המקצועי וההשפעה של תעשיית הטיית המשחקים היא גם על אלו שבכלל לא אוהבים כדורגל ולא חושבים שיש להם קשר למשחק הזה. הימורים לא חוקיים מגלגלים כטריליון דולר בשנה ברחבי העולם. בכסף הזה משתמשים פושעים מקומיים וגלובליים כדי לממן פעילויות כגון התחמשות של גופי פשע וטרור, סחר בבני אדם, שוחד לנבחרי ציבור ועוד.
עולם הכדורגל בכלל ובישראל בפרט, צריך להיות מאוד מודאג מכך שהכדורגלנים המקצוענים לא מקבלים שכר. אבל האם מישהו ברשויות בכלל מתעניין? על פניו זה לא נראה ככה. ושרת הספורט, מירי רגב, וגלעד ארדן עובדים בימים אלו על יחידת משטרה (28 מיליון שקל כבר הועברו לטובת העניין על פי מקורות במשרד הספורט) שנועדה להילחם בעיקר באלימות האוהדים.
זו טעות גדולה. הבעיה האמיתית של הכדורגל הישראלי היא לא האלימות (המתונה ומתמתנת בכדורגל הישראלי) במגרשים, אלא ניהול קלוקל (שלא לדבר על בעלי קבוצות שהם עבריינים) שמוביל לשחקנים שלא מקבלים שכר, הטיית משחקים ואובדן האמון בענף.