שוק העברות דיגיטלי: טכנולוגיות מתוחכמות יהפכו את הכדורגל ליותר יעיל
שוק העברות השחקנים נעשה מחושב יותר בזכות סטטיסטיקות מתקדמות והבנה עמוקה יותר שלהן
כדורגלן מבלה את רוב משחק הכדורגל ללא הכדור ברגליו. כ-80% מהפעולות שלו עם הכדור הן מסירה - בדרך כלל בנגיעה ראשונה או שנייה. כשמרדדים את הזמן של שחקן על כדור, אז מדובר בעניין של כמה דקות בודדות. לעיתים רבות, כמה שניות. רוב המשחק הוא משוחק ללא הכדור. השחקנים עדיין צריכים לנוע במגרש ביחס לתנועה של הכדור, של היריבים, של חבריהם לקבוצה ועל סמך יכולת הניבוי והחיזוי שלהם, ואולם, את רוב הכדורגלנים לא רוכשים בזכות הצטיינות בפעולות הללו - המשמעותיות יותר להצלחת הקבוצה. יותר מזה, שחקן נמדד על פי סטטיסטיקות כגון מספר תאקלים, החזקה בכדור, אחוז השלמת מסירות, בישולים, שערים וכו'. דברים שמצד אחד קלים למדידה, ומצד שני תלויים לחלוטין באיכות היריבה או יריבות שמולך.
- פרנקי הולך קדימה
- כך הברקזיט ישנה את הסגלים של הקבוצות בפרמיירליג
- כמה כסף צריך בשביל להרים קבוצת צמרת באירופה?
אז איך פותרים את הבעיה הזו? זו שאלה שסטטיסטיקאים, מתמטיקאים ואנשי כדורגל מתקלים עם טכנולוגיה מתוחכמת ומתקדמת. למשל, דיאגרמת Voronoi שפותחה על ידי מתמטיקאים, מראה את ההשפעה של כל שחקן על החלל שמסביבו. איך הוא פותח לעצמו זווית לשער, איך הוא מייצר סביבו חלל, איך הוא מנצל את החלל סביבו. זה כלי מצוין לראות איך שחקן מתפקד ברוב הזמן של על המגרש.
ואיך מנרמלים את רמת הליגה בבדיקת הסטטיסטיקות הפשוטות? בשביל זה יש את PIRLO - שזה קיצור של Predictive Intelligence Research and Learning Outputs - מנוע אנליטי שמשתמש באינפורמציה על 150 אלף שחקנים ברחבי העולם ופותח על ידי חברת הסטטיסטיקות המתקדמות 21st Club. כן, והמנוע על שם אנדראה פירלו - הקשר האגדי של נבחרת איטליה, יובנטוס ומילאן.
"אם מישהו עושה חמישה תאקלים במשחק בליגה הראשונה בהולנד, מה זה אומר אם רוצים להחתים אותו בצ'מפיונשיפ באנגליה?" סביר עומאר צ'אודורי, אחד מהסטטיסטיקאים של 21st, אמר לפורבס. "קשה מאוד להבין קונטקסט בכדורגל וצריך להבין איך סטטיסטיקות מהולנד מתורגמות לצ'מפיונשיפ או לפרמיירליג. עדיין לא פוצחה הנוסחה הזה אבל יש הרבה מחקר".
אחד מהדברים שה-PIRLO עושה כדי למצוא קונטקסט נכון לשחקן עשה רסמוס אנקרסן, אחד מהמקימים של 21st Club במיידטלנד הדנית, שם מתפקד כמנהל ספורטיבי. באופן בסיסי, מעלים את הנתונים של כל השחקנים מכל הליגות לרשימה אחת והמודל קובע איזה שחקן מצליח לרשום מספרים טובים באופן משמעותי מאשר בעלי תפקיד דומה לשלו באותה הליגה ובהשוואה לעשרות ליגות אחרות. כלומר, וזו דוגמה, אם קשר עושה משחק בהולנד מוסר 3 מסירות מפתח במשחק בממוצע ולפתע פתאום מופיע שחקן שמוסר 5 מסירות מפתח במשחק בממוצע, המודל והאלגוריתם עשוי לחשב שהוא שחקן שימסור 3 מסירות מפתח במשחק בפרמיירליג - משמע, הוא יכול להיות משמעותי גם בליגה בכירה יותר מאשר ההולנדי. זהו מודל שמבוסס על מודל של בלוגר, סאנדר אייסמה (Sander IJtsma), שמכין "מדד כוח" לכל הקבוצות.
החישובים הגבוהים הללו עדיין לא קורים באופן נרחב בכל הכדורגל, אבל עם הנתונים הללו קבוצות מעטות מנסות לעשות "מאניבול" - כלומר למצוא את השחקנים שהשוק לא מעריך כמו שצריך - כדי לרכושם בזול ולהרוויח שחקן מתאים לקבוצתם בלי להשקיע יותר מדי בהבאתו. אך כמו תמיד בכדורגל, כמעט בלתי אפשרי להשוות את היעילות היחסית בשוק הספורט האמריקאי לסיטואציה בכדורגל העולמי, שקובע את מחירי השחקנים לא בהכרח לפי ביצועי השחקן אלא לפי תדמית הליגה או הקבוצה המוכרת, תדמית הליגה או הקבוצה הקונה, לאום השחקן ועוד הרבה דברים שכלל לא קשורים למשחק עצמו.
קבוצות פרמיירליג, למשל, משלמות כמעט תמיד "פרמיום" על שחקנים. משהו שבסקר השכר השנתי האחרון של sportingintelligence.com הדגישו. למשל, ג'ירונה קבוצה שמציגה מספרים דומים לאלו של ווסטהאם - ואולם השכר הממוצע של שחקן סגל בווסטהאם הוא 3.2 מיליון ליש"ט בשנה ושל ג'ירונה הוא 700 אלף ליש"ט בשנה. הפרמיירליג, בעצם, משלמת פי 4 יותר על אותם מספרים. מנהלים ספורטיביים ברחבי הליגה גם מודים שאם שחקן שווה 6-7 מיליון יורו מבחינתם, ברגע שקבוצה אנגלית מגישה הצעה עליו - הם יכפילו בשניים עד ארבע את הדרישה. זה קורה בעיקר בגלל שלפרמיירליג יש הרבה יותר כסף מכל ליגה אחרת. סתם לדוגמה, ברנלי הרוויחה 120 מיליון ליש"ט בשנה שעברה מזכויות שידור. זה בערך 50 מיליון יורו יותר מאשר כל הליגה ההולנדית מקבלת בשנה. כך שהפערים מולידים את המחירים.
ואולם, האם הכדורגל כולו הופך ליעיל יותר בשוק העברות השחקנים? בהתחשב בכך שהעסק מתחיל לצמוח ויותר קבוצות מסתמכות על נתונים ומדע כדי לקבל החלטות, אז נראה שהעתיד אכן יהיה הרבה יותר יעיל מאי פעם.