$
המזרח התיכון

נכשל ניסיון נוסף לפוצץ את צינור הגז ממצרים לישראל; האספקה ירדה ב-50% למשך שעה

כעת האספקה כרגיל. חודש וחצי לאחר שהופסקה העברת הגז לישראל ממצרים בעקבות פיצוץ בסיני, ניסו חמושים לפגוע בצינור הגז. כך אמר גורם מצרי. בשל תקלה המטען לא התפוצץ

דורון פסקין וליאור גוטמן 14:5427.03.11

ניסיון לפגוע בצינור הגז ממצרים לישראל: בפעם השנייה בתוך חודשיים ניסו חמושים לפגוע בצינור הגז הטבעי בסיני, ממצרים לישראל ולירדן. מטען חבלה שהוצמד לצינור לא התפוצץ והוא נוטרל על-ידי חיילים מצרים. אספקת הגז ממצרים ירדה למשך שעה ב-50% בעקבות ניסיון הפיגוע, אולם נכון לעכשיו אין בעיה של אספקה.

 

לפי הדיווחים, שישה חמושים פרצו היום (א') לתחנה הנמצאת בכפר סביל ליד אלעריש, ניטרלו את השומר והצמידו מטען נפץ לצינור. מסיבה לא ברורה המטען לא התפוצץ. 

 

כוחת ביטחון מצריים שהגיעו למקום פתחו בחקירה. נבדק הקשר לפיגוע הקודם שאירע בצינור הגז באלעריש ב-5 בפברואר.

  

מקבוצת

מרחב נמסר: "אספקת הגז ממצרים לישראל לא הופסקה. בשל הנסיון לפגיעה הבוקר בצינור המצרי, הופסקה ההזרמה בצינור הפנים מצרי שהביאה לירידת לחץ, מאחר ובצינור לישראל היה גז נוצרה רק הקטנה זמנית של הכמות. הכמויות כעת חוזרות לכמות המקורית. היתה ירידה בכמות לפרק זמן קצר, שכבר הסתיים".

  

רק לפני כשבועיים חודשה הספקת הגז ממצרים לישראל, לאחר שהופסקה עקב פיגוע חבלני בצינור ההולכה שבדרום סיני, בבוקר ה-5 בפברואר. אז הפיצוץ היה בצינור המוביל את הגז לירדן, אך גם העברת הגז לישראל הופסקה.

  

מאחר שהגז המצרי חסר למשק הישראלי במשך 39 יום, יוצא שהעלות העודפת מגיעה ל־234 מיליון שקל. מקור העלות נעוץ בשימוש החורג בפחם, בסולר ובמזוט שביצעה חברת החשמל כדי לעמוד בביקוש לחשמל.

  

מצרים מספקת לישראל גז בשיעור הולך וגדל של כ-40% מאספקת הגז של המדינה. שאר האספקה מגיעה ממאגר ים תטיס שסמוך לאשדוד, הנמצא בבעלות ישראלית ואמריקנית. הגז מגיע כיום לחלק מתחנות הכוח של חברת החשמל ואמור בשנים הקרובות להגיע גם לתחנות נוספות של החברה וגם למספר תחנות פרטיות הקמות בימים אלה.

 

חקירת שר הנפט - לקראת סיום

 

בתוך כך מדווחים העיתונים במצרים כי חקירת שר הנפט הקודם, סאמח פהמי, בדבר ייצוא הגז לישראל עומדת בפני סיום. פהמי נחקר במשך כ-60 שעות והקו שהציג היה עקבי – פעולה על פי החלטות הממשלה.

 

לפי הדיווחים, פהמי הציג במהלך החקירה מסמכים רבים המגבים אותו כי פעל לפי החוק כשאישר את הייצוא לישראל. בין השאר הביא פהמי מסמך המראה כי ייצוא הגז לישראל הוא חלק מנספחי הסכם השלום. בנוסף, הקמת EMG והשותפות של ממשלת מצרים בה (10%) אושרה בישיבת ממשלה.

 

בחקירתו ציין פהמי כי מחיר הגז לישראל היה קשור למחיר הנפט בעולם. שינוי במחירי הנפט גרר עדכון במחירי הגז לישראל. על חלקה של EMG אמר פהמי כי היא קיבלה עמלה על הובלת הגז בכדי לכסות את "הוצאות ההשקעה הכרוכות בהובלת הגז".

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x