שרי גוש היורו: פורטוגל מחוייבת לבצע רפורמות נוקשות על מנת לקבל סיוע
לאחר שהפכה השבוע למדינה השלישית המבקשת סיוע מהאיחוד האירופי וקרן המטבע, נדרשת כעת פורטוגל לבצע קיצוץ תקציבי גורף ולהפריט חברות לאומיות על מנת לזכות בסיוע עד אמצע מאי
שרי החוץ של גוש היורו אמרו היום (ו') לפורטוגל כי עליה להפעיל רפורמות כלכליות חדשות מרחיקות לכת יותר מאלה שהוצעו על ידי הממשלה היוצאת במדינה, אם ברצונה לקבל סיוע מהאיחוד האירופי וקרן המטבע. לטענת השרים, על המדינה לבצע קיצוץ תקציבי גדול יותר ולהפריט חברות לאומיות בתמורה
פורטוגל התקפלה אל מול לחצים חזקים מהשוק הכלכלה ועמיתותיה האירופיות השבוע והפכה למדינה השלישית בגוש היורו, אחרי יוון ואירלנד, אשר הגישה בקשה לסיוע כספי מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.
שרי חוץ מ-17 מדינות המטבע נפגשו היום בבודפשט על מנת לדון במשבר החובות אשר מעיק על הגוש זה יותר משנה, עם פורטוגל כנושא השיחה המרכזי.
"חבילת הסיוע מוכרחה להיות נוקשה מאד, אחרת לא הגיוני להבטיח לאף אחד הלוואה", אמר שר החוץ של פינלנד לעיתונאים.
"החבילה חייבת להיות נוקשה ומפורטת יותר מזו שהפרלמנט הצביע נגדה", אמרה שרת החוץ של צרפת והוסיפה כי היא מצפה מפורטוגל להציע צעדים אשר ישיבו את הביטחון בכלכלתה, שהיא אחת הכלכלות הכי פחות תחרותיות באזור המטבע.
ראש ממשלת פורטוגל, ג'וזה סוקרטש, פרש מתפקידו בחודש שעבר לאחר שהפרלמנט במדינתו דחה סבב חדש של ריסון תקציבי שמטרתו הייתה לסייע למדינה להגיע ליעדי צמצום הגירעון שלה ב-2011. סוקרטש ימשיך להחזיק בסמכויותיו עד קיומן של בחירות חדשות ב-5 ביוני.
מפלגת האופוזיציה המרכזית של פורטוגל תמכה בבקשה לסיוע, אך המשא ומתן לגבי תוכנית שינויים כלכלית - תנאי הכרחי לקבלת עזרה - יהיה ככל הנראה קשה לפתרון ולהשגת הסכמה בין-מפלגתית.
"אנחנו זקוקים למחויבות מהמדינה, לא רק למחויבות מהממשלה", אמר שר האוצר הפורטוגזי, פרננדו טשיירה דוס סנטוס. "אני חושב שאנו צריכים להתחייב להגיע להסכם כמה שיותר מהר", הוסיף.
ליסבון צפויה לבקש בין 80 ל-85 מיליארד יורו כסיוע, סכום דומה לזה שביקשה אירלנד אך נמוך יותר מהחבילה בסך 110 מיליארד יורו שהוצעה ליוון לפני כשנה.