הערכות במצרים: השלב הבא - ביטול הסכם סחר עם ארה"ב וישראל
גורמים עסקיים במצרים סבורים כי אחרי הבחירות תבקש המדינה לבטל או לשנות את ההסכם, שבמסגרתו מוצרי טקסטיל מצריים הכוללים רכיבים מישראל זוכים להטבות מס בשוק האמריקאי; השבוע בוטל הסכם הגז
המהנדס אבו אלעלא אבו נגא, חבר מועצת המנהלים של האיחוד המצרי לארגוני המשקיעים, מעריך כי הממשל האמריקאי לא ינסה להפעיל לחץ על מצרים באמצעות הסכם ה-QIZ לאחר ביטול הסכם הגז עם ישראל.
אבו נגא ציין כי מצרים תעלה את נושא הפחתת אחוז המרכיב הישראלי במוצר המשותף, אולם הוא ציין כי זה יקרה רק לאחר הבחירות לנשיאות במצרים. לפי אבו נגא, מצרים חייבת בתקופה זו לבחון מחדש "את כל ההסכמים הכלכליים המזיקים לכלכלה המצרית", וזאת בתקופה שבה מצרים סובלת מגירעונות. לטענתו, גם במקרה שיבוטל הסכם QIZ הנזק לייצוא המצרי לא יהיה גדול מאחר שקיימות חלופות.
הסכם QIZ נחתם בשנת 2005 כחלק מהרצון של הממשל האמריקאי לחזק את הסכם השלום בין הצדדים. הסכם דומה נחתם בין ישראל לבין ירדן. ההערכה היא כי כ-500 מפעלים מצריים זוכים להקלות בשוק האמריקאי כתוצאה מהסכם זה. בשנה שעברה הגיע שווי הייצוא של מפעלי ה-QIZ ל-1.2 מיליארד דולר.
כזכור, מצרים ביטלה השבוע את הסכם הזרמת הגז הטבעי לישראל. לטענת גורמים במדינה, ההסכם בוטל כיוון שלא התקבלו תשלומים מחברת EMG, שהיתה אחראית על העברת הגז לישראל.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il