איטליה תגביר את האכיפה על חברות זרות המעלימות מס
רשויות המס האיטלקיות הודיעו כי יגבילו ל־1,000 יורו עסקאות בינלאומיות במזומן כדי להקל את המעקב אחר הכסף, ויגבירו את ביקורות המס על חברות מאיטליה המשתמשות במדינות זרות כדי לחמוק מתשלום מס. יעד הביקורות המרכזי: בתי האופנה
איטליה נחשבת לאחת המדינות שבהן בעיית העלמות המס על ידי תאגידים ויחידים נחשבת לחמורה ביותר מבין הכלכלות המפותחות. התואר המפוקפק הזה הביא אותה לצאת לאחרונה בשורת צעדים חסרי תקדים בניסיון לחפש מקורות הכנסה נוספים ולצמצם את החוב האימתני שלה העומד על 2 טריליון יורו.
- איפה הכסף: ממשלות באירופה חוקרות את גוגל ואמזון בחשד ל"תרגילי מס"
- דורון ארבלי: "ההפסד מהעלמת מסים נע בין 8 ל-9 מיליארד שקל בשנה"
- בתוך חודשיים: עשירי צרפת הבריחו 53 מיליארד יורו
לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", איטליה הגבילה כל תשלום במזומן של חברה או אדם מאיטליה לחו"ל ל־1,000 יורו כדי לעקוב ביתר יעילות אחר עסקאות, תוך הגברת המעקב אחר אנשים שמדווחים על הכנסות נמוכות אך רוכשים יאכטות. המטרה היא לצמצם את היקף העלמות המס המסתכמות לפי הערכות המדינה בכ־120 מיליארד יורו בשנה.
את הזרקור הבוהק ביותר מפנות רשויות המס האיטלקיות לכיוונן של חברות (בינלאומיות ומקומיות כאחת) הפועלות באיטליה אך מפנות חלק מהכנסותיהן לחו"ל ומפחיתות בכך את שיעור המס שהן צריכות לשלם במולדתן. רק בשנה שעברה הגדילה המדינה את הכנסותיה ממסים ב־600 מיליון דולר, לאחר שרשויותיה איתרו שני מקרים של העלמות מס של חברות הפועלות באיטליה והסתירו את כספן בשוויץ. איטליה גבתה בשנה שעברה 17 מיליארד יורו מחברות זרות הפועלות בשטחה ולכאורה לא משלמות מסים בהתאם לחוקים. עם החברות שנחקרו לאחרונה על ידי הרשויות באיטליה ניתן למנות את ענקית האינטרנט גוגל, את יצרנית המשקפיים האיטלקית לוקסאוטיקה ואת בית האופנה דולצ'ה וגבאנה, החשוד שהעביר הכנסות ללוקסמבורג מבלי לדווח עליהן. דומניקו דולצ'ה וסטפאנו גבאנה, בעלי המותג, הכחישו את הטענות המיוחסות להם.
דולצ'ה וגבאנה אינו המקרה הראשון שבו בית אופנה עומד במרכזה של פרשת העלמות מס באיטליה: במקרה מתוקשר ביותר חוקרות רשויות המס האיטלקיות תשעה מבני משפחת מארצוטו, שושלת יצרני טקסטיל מפורסמת מצפון המדינה, על העלמת המס על הכנסות בשווי מצטבר של 65 מיליון יורו ממכירת בית האופנה ולנטינו ב־2007 באמצעות שימוש בחברת אחזקות היושבת בלוקסמבורג.
"הוול סטריט ג'ורנל", שחשף את פרשת משפחת מארצוטו, טוען כי הרשויות האיטלקיות טוענות שעל המשפחה היה לשלם את המס לאיטלקים משום שהעסקה נרקמה ויצאה לפועל באיטליה, ולכן הטענה שלפיה אין צורך בתשלום מס משום שהוא בוצע באמצעות חברה לוקסמבורגית (הנחשבת למדינה המרכזית שבאמצעותה מעלימים האיטלקים מס) אינה תקפה.
אשר לגוגל, בחודש שעבר הודיעה משטרת המסים האיטלקית כי היא בוחנת פרקטיקות, שבמסגרתן משתמשת גוגל האיטלקית במטה האירי שלה כדי להעלים מסים על הכנסותיה באיטליה. בגוגל הכחישו כל טענה לעיוות דין המסים באיטליה.