אירופה במשבר
קפריסין: "פשרה תושג כבר הלילה - או לכל המאוחר בבוקר שבת"
הפרלמנט בקפריסין מצביע הלילה על שורת חוקים חדשים במטרה לגייס כספים המהווים תנאי לקבלת חילוץ בינלאומי. אושר חוק שייתן סמכות לממשלה להטיל מגבלות על משיכת כספים מחסכונות; "זה לא הולך להיות טוב, אבל זה מה שצריך לעשות"
הפרלמנט בקפריסין אישר הלילה חוק שנותן לו סמכויות להטיל פיקוח על הון הבנקים. משמעות הדבר היא שאזרחי קפריסין ניצבים בפני מגבלות בנוגע לכמה כסף הם יכולים למשוך מחסכונותיהם בבנק ומגבלות בנוגע ליכולתם להעביר כספים. הפרלמנט צפוי להצביע על 7 חוקים נוספים במהלך הלילה.
קודם לכן אמר כריסטופר פיזרידס, חתן פרס נובל לכלכלה שמייעץ לממשלה הקפריסאית שהוא בטוח כי פשרה תושג כבר הלילה - או לכל המאוחר מחר בבוקר. "זה לא הולך להיות טוב, אבל זה מה שצריך לעשות" - אמר הכלכלן לערוץ 4 במדינה.
- "הם אמרו לי שהחשבונות מוקפאים ואנחנו לא יכולים למשוך כספים"
- "זהו רגע היסטורי. אנחנו עדים לגסיסתו האטית של הפרויקט האירופי"
- פוטין בתגובה לקפריסין: "ההחלטה על מיסוי החוסכים מסוכנת ולא הוגנת"
"השעות הקרובות יקבעו את העתיד של קפריסין" - כך אמר מוקדם יותר בצהריים דובר הממשלה; זאת, על רקע ההצבעה הצפויה בערב בפרלמנט על שורת חוקים חדשים, שנועדו לגייס את הכספים המהווים תנאי לקבלת חבילת חילוץ של 10 מיליארד יורו מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע.
כוח משימה בריטי
לפי דיווחים בגרדיאן הבריטי, הפסגה שתוכננה בין האיחוד האירופי ליפן בשבוע הבא נדחתה, כך שבכירי הארגון, וביניהם מנואל בארוסו, יוכלו להיות פנויים לסייע לסיום את המשבר של קפריסין. בהצהרת האיחוד האירופי נמסר: "המאמצים השוטפים כדי למצוא פיתרון למצב הכלכלי של קפריסין דורשים מאיתנו להיות בבריסל, אנו מודים לראש ממשלת יפן על הבנתו". שרי האוצר של גוש היורו ייפגשו ביום ראשון בבריסל. תוכניתה של קפריסין אמורה להיות מוכנה עד אז. בתוך כך, בריטניה שיגרה כוח משימה של עובדי ציבור בכירים לקפריסין כדי לייעץ לאי המוכה על איך להציל את מערכת הבנקאות שלה מסף קריסה.
בתוך כך, כמעט שעתיים לאחר שהחלו הדיונים בקפריסין, הממשלה טרם הגיעה להסכם שמספק את הפרלמנט, את קרן המטבע ואת הבנק האירופי המרכזי. לפי הדיווחים האחרונים, הערב תיערך הצבעה על תשעה חוקים. מסתמן שהצבעה על מיסוי פיקדונות תידחה לשבת. מסתמן כי בעלי פיקדונות של יותר מ-100 אלף יורו בבנק יהיו הנפגעים העיקריים מתוכנית הממשלה בקפריסין. מקור מפלגתי אמר לרויטרס הערב כי מפקידים כאלו יוכלו לעמוד במס שגבוה מ-10%. לדבריו, שתי מפלגות הציעו תספורת של 15% על פיקדונות גדולים.
מפגינים שרפו דגל האיחוד האירופי
מוקדם יותר הערב אישרה קפריסין באופן רשמי שהיא שוקלת שוב למסות חלק מהפיקדונות הבנקאיים. שר האוצר הקפריסאי מיכאל סאריס אמר הערב (ו') לכתבים כשחזר ממוסקבה: "אני חושב שזה (התוכנית) באופן ברור על השולחן, שזה משהו שצריך לדון בו כדי לראות אם היטל על פיקדונות מסוג כלשהו ... יכול לתרום להשלים את החבילה". לאחר מכן מפגינים מחוץ לפרלמנט בניקוסיה כתבו לא על דגל האיחוד האירופי ואז שרפו אותו, כך לפי עדים למאורע בדיווח של הגרדיאן הבריטי.
ברקע לדיונים המכריעים בקפריסין, הבורסות באירופה ננעלו הערב במגמה מעורבת - מדד פוטסי בלונדון עלה ב-0.1%, דאקס בגרמניה נלש ב-0.3%, מדד קאק בפריז איבד 0.1% מערכו והבורסה במילנו התחזקה ב-0.6%.
שר האוצר אישר מוקדם יותר כי התוכנית להטלת מס על פקדונות גדולים חזרה לסדר היום - וככל הנראה תועלה להצבעה. בגרמניה מתחו היום ביקורת על אופן הטיפול של הפרלמנט בקפריסין בהצעת החילוץ. מייקל פוקס, מנהיג פרלמנטרי מהקואליציה של מרקל, אמר. "אני לא חושב שזה מתאים לשחק פוקר בעניין זה, במיוחד כאשר אתה חושב שיש סיכון ששני בנקים יהיו מצב של חדלות פירעון ביום שני הבא".
קפריסין נמצאת במרוץ נגד הזמן, לאחר שהבנק המרכזי של אירופה קבע את יום שני הקרוב כתאריך יעד למציאת מקור למימון הנדרש - בסך 5.8 מיליארד יורו. אם לא יימצאו הכספים הדרושים, הבנק המרכזי האירופי יפסיק את ההזרמות לבנקים בקפריסין - והם עלולים לקרוס.
השיחות עם רוסיה נכשלו
מוקדם יותר היום פורסם כי נכשלו השיחות בין קפריסין לרוסיה בנוגע למתן סיוע. שר האוצר של רוסיה, אנטון סילואנוב, שנפגש עם עמיתו הקפריסאי מיכאל סאריס, אמר כי משקיעים רוסים לא גילו עניין בעתודות הגז במאגרים הימיים של קפריסין. סאריס ביקש סיוע של 6.5 מיליארד דולר בתמורה לאג"ח בסקטור הגז ובתחומים נוספים במדינה.
יו"ר הנציבות האירופית, חוזה מנואל בארוסו, הנמצא במוסקבה השבוע, אמר שהוא "מאוד מודאג" מההתפתחויות האחרונות בקפריסין. עם זאת לדבריו, "כבר פתרנו בעיות קשות מאלו בעבר, ואני מקווה שניתן יהיה למצוא פתרון גם הפעם".
מוקדם יותר השבוע דחה הפרלמנט בקפריסין הצעה להטיל מס על פיקדונות בנק, שנועדה לגייס 5.8 מיליארד יורו (7.5 מיליארד דולר). הצעה זו הייתה תנאי שהציבו שרי האוצר של גוש היורו להעברת חילוץ למדינה. כאמור, בשל דחיית ההצעה, קובעי המדיניות במדינה צריכים למצוא עד יום שני פשרה שתמנע את קריסת הבנקים.