"מס על פיקדונות בקפריסין? מכה אנושה ליסודות המערכת הבנקאית"
כך לדברי ג'ורג' ויסיליו, לשעבר נשיא קפריסין ואחד ממנהיגיה המוערכים ביותר, בראיון ל"גרדיאן"; מתח ביקורת חריפה על מנהיגי גוש היורו שכשלו בהערכותיהם
ג'ורג' וסיליו, נשיא קפריסין לשעבר, מזהיר כי המערכת האירופית כולה תיפגע אם לא יינקטו צעדים שימנעו את קריסת המדינה. וסיליו (82), שנחשב לאחר המנהיגים המוערכים ביותר של המדינה, נתפס כעת, גם על ידי יריביו, כקול ההיגיון. "קפריסין אינה רק אי של שמש. פיתחנו סקטור שירותים ייחודי, שהיה מבוסס על האמון במערכת הבנקאות", אמר וסיליו, שכיהן כנשיא בין 1988 ל-1993 בראיון ל"גרדיאן" הבריטי, "אם האמון יאבד, לא יוותר דבר. כל מה שנוצר ייהרס, ויהיו לכך השלכות חמורות".
- "זהו רגע היסטורי. אנחנו עדים לגסיסתו האטית של הפרויקט האירופי"
- חברות ישראליות יחויבו לדווח לרשות ני"ע על חשיפה לקפריסין
- קפריסין: הפרלמנט ידון בהטלת מס של פחות מ-1% על הפיקדונות בבנקים
לפיכך הוא מזהיר כי תהיה זו טעות להתייחס למצב בקפריסין כאל התפתחות חסרת משמעות, וכאילו קריסתה הכלכלית לא תורגש מחוץ לאי. לדבריו, "המנהיגים העולמיים לא צריכים להתייחס לקפריסין כאל אי קטן, שלא חשוב אם הבנקים שלו יקרסו".
וסיליו, שהיה מהתומכים הבולטים בהצטרפותה של קפריסין לגוש היורו, הוא גם הראשון שמצהיר שעזיבת המטבע המשותף תהיה הרת אסון למדינה. עם זאת, הוא מציין כי ההחלטה להטיל מס על פיקדונות בניסיון להציל את מדינת הים התיכון מקריסה כלכלית היוותה "מכה אנושה ליסודות המערכת הבנקאית". ולפיכך, כעת חשוב ביותר שהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, שעמדו מאחורי ההחלטה הזו, יעבירו את המסר הנכון. "הדבר החשוב ביותר כעת הוא להבטיח שקפריסין תקבל את הסיוע, אך חשוב מכל, יש להשיב את האמון של הזרים ומחזיקי הפיקדונות במערכת הבנקאית", הדגיש, "אם מקבלים החלטה שמערערת על האמון הזה, יש לתקן אותה".
"שיעור האבטלה יטפס מעל 50%"
וסיליו לא חסך ביקורת על שרי האוצר של גוש היורו, שלדבריו נכשלו בצורה מדהימה בחיזוי העתיד. "לעתים קרובות כשבכירים נפגשים מאחורי דלתיים סגורות ותחת לחץ רב, הם מתעמקים במחשבונים שלהם ואינם חושבים מה יהיו ההשלכות של ההחלטות שלהם", אמר וסיליו בראיון, "במקרה הזה, מדובר בהחלטה להטיל מס חסר תקדים או תספורת על האנשים הפשוטים ועל העסקים. אם מחר כתוצאה מכך סקטור השירותים יקרוס, שיעור האבטלה יטפס מעל ל-50% ובלי הרבה תקווה לשיפור".
עוד הוסיף כי המצב נובע מהפסדים של קרוב ל-5 מיליארד יורו, שהבנקים ספגו בין לילה בשל פריסת החובות היווניים. "הם נתנו את כל כספי החילוץ ליוון, ספרד, אירלנד ופורטוגל, בתקווה לעזור למדינות הללו להתחיל להתאושש. אך במקרה של קפריסין הם טוענים שיש גבול, והם נוקטים בצעד שמערער את האמון במערכת הבנקאית ובסקטור השירותים", הוא מאשים, "בהחלטה הזו הם מבטיחים את קריסת קפריסין...אירוע, שבמידה שיתרחש, יהיה בעל השלכות עצומות על המערכת האירופית כולה".