למה רצוי לחשוב פעמיים לפני שקונים ביטקוין
מגזין "פורבס" מונה 4 סיבות מדוע רצוי לשקול היטב לפני שמשקיעים במטבע הווירטואלי. להבדיל מרכישת מוצרים פיננסיים מסורתיים, לרוכשי הביטקוין אין שום הגנה בחוק, כמו כן מדובר בהיקף מוגבל של עסקאות שהמערכת יכול לבצע ועוד
הלילה חצה המטבע הווירטואלי הביטקוין את רף 145 הדולר, ולמרות שבינתיים נחלש מעט, מתחילת 2013 הוא השלים זינוק של כ-500%.
- כרטיס אשראי לביטקוין: שני צדדים למטבע הווירטואלי
- הפריצה של ביטקוין
- המטבע הוירטואלי שמאיים על הסדר המוניטרי בעולם
לגבי רעיון הביטקוין יש כאלה שמבינים מה עומד מאחורי המטבע הווירטואלי ומתלהבים מהאפשרויות שהוא טומן בחובו, ולעומתם כאלה שאינם מבינים כלל ומתנגדים לרעיון. בדרך כלל הביקורת שלהם שטחית ומוטעית.
ובכל זאת, מתברר כי למטבע כמה חולשות. במגזין פורבס ריכזו ארבע סיבות מדוע רצוי לחשוב פעמיים לפני שקונים ביטקוין.
הפסדים: הצרכן בדרך כלל מוגן חוקית כשהוא משקיע במוצרים פיננסיים מסורתיים, לדוגמה אם בנק פושט את הרגל החוקים מגבילים את ההפסדים שנגרמים ללקוחות. אולם הביטקווין אינו כולל רשת ביטחון מסוג זה.
הפיקוח נלחם בהלבנת הון: פרוטוקול הביטקוין הפגין התנגדות מוחצת לרגולציה ממשלתית, עובדה שגרמה לכך שהמטבע הפך פופולרי בקרב העוסקים בפעילויות מפוקפקות כמו סחר בסמים והימורים. בשלב מסוים, רשויות האכיפה יסיקו כי הביטקוין הוא מכונה הלבנת הון רחבת היקף, ובהתאם יחפשו דרכים לחסום אותו. ביום בו הרשויות יכריזו על הרגולציות החדשות, שווי המטבע קרוב לוודאי שיצנח.
היקף מוגבל של עסקאות: פרוטוקול הביטקוין מחייב שכל מחשב המחובר לרשת הביטקוין יוריד כל אחת מהעסקאות בו. ככל שהפופולאריות של הביטקוין גדלה, ניהול רשימת הלקוחות ה"מלאה" שלו דורשת יותר ויותר משאבים. כדי למנוע איבוד שליטה, הפרוטוקול מגביל את גודל יחידת הבסיס של כל עסקה למגה בייט אחד. מכיוון שיחידה נוצרת בממוצע אחת לעשר דקות, נוצרת מגבלה חמורה על מספר העסקאות שהרשת יכולה לעבד בכל שעה. בשלב זה,
הרשת פועלת הרבה מתחת למגבלה שלה. אולם אם כלכלת הביטקוין תמשיך לצמוח במהירות, קרוב לוודאי שבשנים הקרובות הרשת תגיע לקצה גבול יכולתה והביטקוין לא יוכל להיות תחליף לכרטיסי האשראי.
היעדר שימושיות: האם לביטקוין שימושים מסחריים קונבנציונאליים יותר מאשר סמים והימורים? התומכים מפנים לאתר כמו BitcoinStore, שטוען כי בחודש שעבר רשם מכירות בגובה חצי מיליון דולר. אולם קשה לראות כיצד הכנסה צנועה זו יכולה להצדיק את השווי הנוכחי של הביטקוינים הפעילים, שעקף את המיליארד דולר.
כלכלת הביטקוין אמנם עשויה לזנק בשנים הקרובות והמשקיעים שרכשו אותו מצפים לכך, אך גם אם הם צודקים, בכל מקרה תהיה מגבלה מסוימת לצמיחה. במידה והיא לא תעמוד בציפיות הספקולנטים, שווי המטבע יצנח.