נשיא מקסיקו לשעבר: "באמריקה הלטינית דורשים שגשוג"
ד"ר ארנסטו סדיו אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי אחד הלקחים הגדולים מהמשבר האחרון הוא שאסור לכלכלות אמריקה הלטינית להיכלא ב"מלכודת הצמיחה הבינונית"
"מי שטוען שההפגנות בברזיל הן יריית הפתיחה לאיזשהו 'אביב טרופי' של מחאה באמריקה הלטינית טועה", אמר ל"כלכליסט" ד"ר ארנסטו סדיו, שכיהן כנשיא מקסיקו בשנים 1994–2000 וכיום הוא פרופ' לכלכלה וראש המרכז ללימודי גלובליזציה באוניברסיטת ייל.
לדבריו, "הפגנות הסטודנטים בצ'ילה התחילו כבר לפני שנתיים, אבל הדמוקרטיה ממשיכה לתפקד שם היטב והכלכלה צומחת יפה".
סדיו, שביקר בשבוע שעבר בישראל לרגל ועידת הנשיא, מסביר כי
"גם הפגנות הסטודנטים בצרפת בשנות השישים בצרפת היו אחרי כמה שנים טובות מאוד מבחינה כלכלית. דווקא כשהמצב טוב, אנשים דורשים יותר, הם דורשים שהמערכת תשתפר עוד יותר".
הוא מסביר כי "לאנשים במדינות אמריקה הלטינית יש היום שאיפות הרבה יותר גבוהות משהיו להם לפני עשר שנים וזה לגיטימי לחלוטין. מצב שיכול היה להיות מאוד משביע רצון עבור רוב התושבים לפני עשור היום כבר לא מספק אותם. הם רוצים יותר שגשוג, יותר הזדמנויות, וזכותם לדרוש זאת מהממשלות".
סנדיו, שמכהן גם בדירקטוריון של סיטיגרופ, מסביר ש"אי אפשר לפתור את כל הבעיות ביום אחד. לכלכלה הברזילאית, בדומה לכלכלה המקסיקנית, יש בעיות מבניות שדורשות רפורמות שקשה מאוד להעביר מבחינה פוליטית. אני מקווה שההפגנות שמתרחשות היום בברזיל יפעילו על הממשלה את הלחץ הדרוש כדי להיות החלטית יותר, כדי שהכלכלה תוכל לצמוח יותר ולתת מענה טוב יותר לתושבים".
לטענתו של סדיו, אחד הלקחים הגדולים מהמשבר האחרון הוא שאסור לכלכלות אמריקה הלטינית להיכלא במה שמכונה "מלכודת הצמיחה הבינונית". לדבריו, "צמיחה של 3%–4% לא מספיקה כדי לענות לצרכים של כל שכבות האוכלוסייה, הן צריכות לצמוח בכ־6%, אבל לשם כך הממשלות צריכות להגדיל את ההשקעות ולכוון אותן יותר לתשתיות ופחות להוצאות שוטפות. הכלכלות צריכות להיות פתוחות יותר, לבצע רפורמות פיסקאליות ולשפר את איכות החינוך".