כלכלת בריטניה מתאוששת ומצבו הפוליטי של דיוויד קמרון משתפר
כשבאופק בחירות ב-2015, מצבו של ראש הממשלה הבריטי משתפר לאחר שני רבעונים רצופים של צמיחה ולאחר שהצליח לצמצם בשליש את הגירעון התקציבי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה
ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון עשוי להיות קרוב להשגת אחד הנצחונות המשמעותיים ביותר בקדנציה שלו: התאוששות כלכלית יציבה לפני הבחירות של 2015.
- השוואה עולמית: 126 משכורות לדירה בישראל, פי 2 מבריטניה
- בריטניה: אוניברסיטאות מקדמות עצמן דרך קבוצות כדורגל
- בריטניה תשלם מיליון ליש"ט למי "שיפתור את הבעיה הגדולה של זמננו"
סוכנות החדשות רויטרס מדווחת כי שני רבעונים רצופים של צמיחה שינו את תמונת הפוליטיקה הבריטית: אם רק לפני שישה חודשים המחוקקים במפלגתו של קמרון הזהירו אותו כי כישלון לחלץ את בריטניה מהקפאון הכלכלי אליו נקלעה, יעלה לו בבחירות. אז כעת הקולות הללו השתתקו.
קמרון הצליח לקצץ בשליש את הגירעון התקציבי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, וכעת הוא בדרכו להפוך את בריטניה לכלכלה בעלת שיעור הצמיחה הגבוה ביותר השנה בקרב מדינות האיחוד האירופי.
השבוע נחשף כי כלכלת בריטניה צמחה ברבעון השני ב-0.6%, זאת לאחר צמיחה של 0.3% ברבעון הראשון, כך שבקצב הנוכחי הכלכלה צפויה להתרחב השנה ב-1.4% לפחות. זה יהיה שיעור הצמיחה השנתי הגדול ביותר מאז 2010, השנה שבה ניצח קמרון בבחירות והחליף בתפקיד את גורדון בראון מהלייבור. חלק מהמשקיעים אמנם מעריכים כי המדיניות של קמרון למעשה אחראית לכך שההתאוששות רק עכשיו יוצאת לפועל, אך עדיין ההערכה הרווחת היא שהממשלה בכל זאת תרוויח מהמצב.
"ההתאששות הייתה יכולה להתרחש קודם לכן עם סיוע ממשלתי נרחב יותר, בעיקר בהוצאות לתשתיות", אמר לרויטרס טרבור גריתהם מחברת ההשקעות פידליטי. "אך הבוחרים לרוב לא מסתכלים בצורה זו על התמונה... בפועל, החוזק של הכלכלה בזמן הבחירות הוא שקובע". לפיכך, במידה וקמרון יוכל לשמור על ההתאוששות עד הבחירות הבאות, הסיכויים שלו לנצח רק הולכים וגדלים.
הלייבור בעמדה לא נוחה
הצמיחה מותירה את מפלגת הלייבור שבאופוזיציה, ואת מנהיגה אד מיליבנד בעמדה לא נוחה. המאמצים של המפלגה לשכנע את הבוחרים כי ביכולתה לנהל את הכלכלה, לא צלחו עד כה: סקר של העיתון הגרדיאן מצא כי התמיכה בניהול הכלכלי של המפלגה השמרנית זינק ביוני לרמה של 40% מ-28%. במקביל, התמיכה הכוללת בלייבור עומדת על 35%, שמעניקה לה יתרון זעום של 3 נקודות אחוז על פני השמרנים. עם זאת, בסקר שנערך בפברואר, הלייבור הובילו ב-12 נקודות האחוז.
בהתאם, מיליבנד שינה את האסטרטגיה וכעת הוא מציב בראש המדיניות הכלכלית שלו את נושא יוקר המחיה, בטענה שהמחירים החל מחשמל ועד לתעריפי הנסיעה ברכבות רק עולים. הוא מתכוון לתקוף את קמרון עם הסיסמה: They're out of touch. You're out of pocket