התה הוא הקפה החדש?
לפי חברת המחקר יורומוניטור, לתעשיית התה פוטנציאל לעבור מהפך משמעותי בצריכה. האם בעתיד נשתה תה נמס וממותג בבית תה?
התה הוא ככל הנראה המשקה הנצרך ביותר בעולם במונחים של נפח, אך בכל הקשור למכירות קמעונאיות, הוא עדיין משתרך מאחורי הקפה והמשקאות המוגזים.
ב-2012, העולם צרך 290 מיליארד ליטרים של תה, אך הם היתרגמו ל-40.7 מיליארד דולר בלבד במכירות קמעונאיות, זאת בהשוואה למכירות של 75.5 מיליארד דולר שגרף הקפה ו-183 מיליארד דולר של המשקאות המוגזים, כך עולה מהנתונים שאספה חברת יורומוניטור.
עם זאת, חברת המחקר טוענת כי ייתכן שתעשיית התה על סף מהפך משמעותי בצריכה. במידה שההזדמנות הזו תנוצל כראוי, היא יכולה להסתכם בשגשוג זהה לטירוף הקפה שהשתלט בעשור האחרון, והוביל ליצירת מותגים כמו סטארבקס.
ביורומוניטור מציינים כי שינויים בהעדפות הצרכנים בשווקים המתעוררים, הם בין הגורמים לשינויים בביקוש לתה.
"הצרכנים עוברים מתה לא ארוז שנמכר בשווקים פתוחים, לתה ארוז וממותג שנמכר במרכזי קניות מודרניים יותר", נכתב בדו"ח. גורם נוסף הוא ההעדפה הולכת וגדלה לנוחות, שמוביל לכך ששותי התה ינטשו את הטעמים המסורתיים לטובת תה נמס וממותג.
הקפה בכל זאת ממשיך להוות את המודל לחיקוי. בשני העשורים האחרונים, תעשיית הקפה, בראשותה של מותגים כמו סטארבקס, הצליחה ליצור בהצלחה שוק של בתי קפה, ששוויו נאמד ב-41 מיליארד דולר", ציינו בדו"ח. מידע מקביל עבור התה אינו זמין, אך הפוטנציאל בהחלט קיים. "היתרון של התה טמון במגוון המוצע בסוגים ובטעמים. התה יכול לעמוד בפני עצמו או כתוספת לארוחה, וכן להיחשב החלופה בריאה יותר למשקאות הקלים", טוענים ביורומוניטור.
כמה שחקנים מרכזים כבר החלו בתהליך קידום התה, ביניהם סטארבקס שרכשה ב-2012 את קמעונאית התה האמריקאית Teavana. ביורומוניטור מעריכים כי זו תהיה תחילתה של מגמת פתיחת חללים המוקדשים לתה. לסיכום, טוענים בדו"ח "נותר רק לחכות ולראות כיצד, מתי ומי יגרוף את הרווחים".