$
המזרח התיכון

הייגל: ארה"ב מקרבת משחתות לסוריה

שר ההגנה האמריקאי אישר את הדיווחים כי הורה לקרב את המשחתות לחופי סוריה "כדי לספק לנשיא אובמה אופציות שונות לתקיפה"

יצחק בן חורין, ynet 09:1424.08.13

וושינגטון. "משרד ההגנה חייב לספק לנשיא אובמה אופציות שונות לתקיפה" - כך אמר הלילה (שבת) שר ההגנה האמריקני, צ'אק הייגל, שהודיע כי הפנטגון הורה למשחתות של חיל הים האמריקני המשייטות בים התיכון לנוע מזרחה, קרוב יותר לסוריה. בעקבות ההערכה הראשונית במערב לפיה נשיא סוריה בשאר אסד תקף בנשק כימי בפרברי דמשק ראש המטות המשולבים, גנרל מרטין דמפסי, יציג היום את האופציות לתקיפה בסוריה בישיבה מיוחדת של הצמרת הביטחונית של ארצות הברית בבית הלבן.

 

מוקדם יותר דיווחו רשתות הטלוויזיה האמריקניות CBS ו-NBC כי הפנטגון נערך לאפשרות שחיל הים האמריקני יתקוף מטרות בסוריה באמצעות טילי שיוט ועל ההוראה למשחתות האמריקניות להתקרב לחופי סוריה. כעבור שעות ספורות שר ההגנה הייגל אישר את הדיווחים בשיחה עם כתבים בדרכו למלזיה. לפי הדיווחים בארצות הברית, הפנטגון כבר ביטל את עגינתה של משחתת אחת בנמל נאפולי, כדי שהיא תצטרף למשחתת נוספת באזור, והשתיים ינועו למרחק תקיפה מסוריה. שתי המשחתות נושאות על סיפונן טילי שיוט מסוג "טומהוק".

 

שיגור טילי שיוט ממשחתות אמריקניות בים התיכון נראה כאופציה המועדפת על הפנטגון, מכיוון שאינה מסכנת טייסים אמריקנים. היא אמנם לא תביא להפלת משטר נשיא סוריה בשאר אסד, אבל תשגר אליו מסר אזהרה חמור. המטרות הפוטנציאליות לפי רשת CBS הן בונקרים של מפקדי הצבא הסורי ומשגרים מהם נורו טילים הנושאים נשק כימי. גורמים בפנטגון אמרו לרשת NBC שאין בעיה לשגר מסר לאסד, אבל הפעולות להפלתו הן כבר סיפור אחר.

 

סוריה סוריה

 

רשת NBC דיווחה כי נשיא ארה"ב ברק אובמה נוטה להחליט לחיוב בנוגע לתקיפה בסוריה. למעשה, המחלוקת בין יועציו הבכירים של הנשיא כבר אינה על הצורך להגיב, אלא על אופי התגובה האמריקנית. הנשיא אובמה הבהיר כי אינו מעוניין לשגר חיילים אמריקנים לאדמת סוריה ואינו רוצה להכריז על איסור טיסה בשמי סוריה, צעד שעלול לסבך את ארה"ב במדינה זו לתקופה בלתי מוגבלת. בעיראק אכפו האמריקנים משטר של איסור טיסה במשך 12 שנה עד לפלישה האמריקנית ב-2003. לכן, מה שעומד על הפרק זו תקיפה מצומצמת, כנראה של טילי שיוט שישוגרו ממשחתות לעבר המפקדות של המשטר וכני השיגור של הטילים הכימיים.

 

במקביל, ממשיכים גורמים מדיניים בארה"ב ללחוץ על הממשל האמריקני להתערב בסוריה. יועצת הנשיא לביטחון לאומי סוזן רייס צייצה הלילה בחשבון הטוויטר שלה על הטבח בפרברי דמשק כי זה "נראה כהתקפה כימית". סוזן רייס וראש מטה הבית הלבן, דניס מקדונה, תומכים בפעולה נגד סוריה. ראש המטות המשולבים, הגנרל מרטין דמפסי, הביע התנגדות. מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, שתמך בהפגנת זהירות בהתערבות כלשהי בסוריה, שינה את עמדתו בעקבות הצילומים האחרונים שהגיעו מסוריה והוא תומך בפעולת ענישה.

 

גורמי ממשל אמרו אתמול כי המודיעין האמריקני זיהה בימים האחרונים פעילות באתרי הנשק הכימי בסוריה כהכנה לקראת ההתקפה לכאורה שבוצעה ביום רביעי שבה נהרגו יותר מאלף איש. סוכנויות המודיעין האמריקניות נוטות להסכים שסוריה עשתה שימוש בנשק כימי וכך גובר הלחץ על הנשיא אובמה לפעול.

 

רשת ABC דיווחה כי בנוסף לאפשרות שארצות הברית תתערב בסוריה באמצעות שיגור טילי שיוט, היא שוקלת לחמש את האופוזיציה הסורית, דבר שעליו הוחלט בעקבות החשדות לתקיפות קודמות של אזרחים בנשק כימי על ידי המשטר הסורי,

אך הוא לא ייצא אל הפועל מחשש שכוחות קיצוניים של הג'יהאד העולמי יניחו יד על הנשק ועל הציוד האמריקני.

 

גם רוב הציבור האמריקני אינו רוצה שארצות הברית שבעת המלחמות מעבר לים תתערב בסוריה, אבל נוכח המתרחש במדינה יהיה קשה לנשיא אובמה לעמוד מהצד ולא לפעול.

 

הנשיא אובמה נוטה להגיב, אבל הוא ממתין לעדות מוצקה לשימוש בנשק כימי בסוריה. העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי סוכנויות הביון האמריקניות פועלות בתוך סוריה לאסוף דגימות וראיות שיוכיחו במהרה כי המשטר הסורי השתמש בנשק כימי נגד אזרחיו. על פי הדיווח, הסוכנויות הקימו בחצי השנה האחרונה רשת מודיעין ענפה בשטח סוריה, שממלאת תפקיד קריטי באיסוף המידע ובמציאת ההוכחה המשפטית להתקפה כימית על ידי המשטר הסורי בהיקף נרחב, שתאפשר לנשיא אובמה להורות על תקיפה.

 

כמו כן, עוזרי הנשיא אובמה לומדים בינתיים את הנסיבות בהן יצאו כוחות נאט"ו למתקפה בקוסובו, כבסיס חוקי אפשרי לתקיפה בסוריה בלי מנדט מהאו"ם. ה"ניו יורק טיימס" כתב כי קוסובו היא תקדים מעניין עבור אובמה, משום שגם שם נהרגו אזרחים ורוסיה התנגדה להחלטה של האו"ם. בשנת 1999 ניצל הנשיא ביל קלינטון את התמיכה של נאט"ו ובנימוק של הגנה על אוכלוסייה חשופה הוביל תקיפות אוויריות שם במשך 78 ימים.

 

הממשל בודק גם את אפשרויות השלכות הלוואי הבלתי רצויות של תקיפה  בסוריה, כמו ערעור היציבות בלבנון וזרימה גדולה עוד יותר של פליטים לטורקיה ולירדן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x