$
כלכלה ומדיניות

צעד קטן קדימה: סין זוחלת לקראת רפורמה כלכלית

מושב התכנון המפלגתי שהבטיח שינוי לכלכלת סין הוליד הבטחות מעורפלות לשינוי מבני, עם הצהרה על חיזוק שלטון החוק ותפקידי השוק

רחל בית אריה 21:2812.11.13

בבייג'ינג הסתיימה היום (ג') פגישת העבודה של ההנהגה הכלכלית של סין, פגישה שרבים מקווים כי תהיה יריית הפתיחה לרפורמות מקיפות במדינה, בהצהרות שבינתיים נראות כנושאות מעט מאוד תוכן ממשי.

 

 

 

מי שהיו אופטימיים לגבי הכלכלה המאטה של סין ולגבי יכולתו של הנשיא שי ג'ינפינג להוביל רפורמה משמעותית התאכזבו מעט מההצהרות הבלתי מחייבות שיצאו מהפגישה.

 

קושי למגזר העסקי

 

"מושב התכנון השלישי", כשמה הרשמי של הפגישה, הסתיים בהתחייבות "להמשיך להעמיק את הרפורמות באופן שיטתי", דרך צוות עבודה שיוקם במיוחד, ו"להמשיך להביא לשלמות" את הכלכלה הסינית - הצהרות שלא ברור לאיזו מדיניות מעשית יובילו.

 

הבטחה אחת שקיוו לה יצאה מהפגישה: "סין תבטיח עצמאות שיפוטית על פי החוק", נכתב בהצהרת הסיכום. הכפיפות של בתי המשפט לבעלי הכוח בכל אזור ולמערכת הפוליטית כולה גורמת לכעס הולך וגדל בציבור, ומטרידה גם את המגזר העסקי, בגלל שוק שבו קשה להגן משפטית על אינטרסים כלכליים.

 

 

 

התקשורת הרשמית בסין, שהיא למעשה שופר של השלטון, הציגה את מושב התכנון שהובילו שי וראש הממשלה לי קצ'יאנג, כרגע מקביל בחשיבותו למושב שהתקיים ב־1978. במושב זה הכריז המנהיג דאז דנג שיאופינג על מעבר מהכלכלה המתוכננת של עידן מאו לכלכלת שוק, ושינה בכך את ההיסטוריה של סין.

 

"השוק ימלא תפקיד מכריע בהקצאת המשאבים", נאמר בהודעת הסיכום של המפגש, שהתקיים תחת אבטחה כבדה במלון ששייך לצבא סין במרכז בייג'ינג.

 

בסיכום מושב דומה שקיימה ממשלתו של ג'יאנג דזמין ב־1993 נכתב ש"השוק צריך להיות האמצעי הבסיסי להקצאת משאבים בכלכלה הסינית". למשקיפים שקוראים בתשומת לב את השפה הבירוקרטית המפותלת יש כאן רמז לשדרוג אפשרי של מעמד השוק בכלכלה לעומת התכנון המרכזי.

 

 

בורסת שנגחאי. האם יהיה שינוי במעמד שוק ההון? בורסת שנגחאי. האם יהיה שינוי במעמד שוק ההון? צילום: בלומברג

 

בעקבות מושב התכנון לפני 20 שנה בוצעו רפורמות גדולות בבנקים הסיניים שהפכו אותם למסחריים, ואלפי מפעלים בבעלות המדינה הופרטו. כמו כן נכתב עתה בהודעת הסיכום: "ההתפתחות של המגזר הלא ציבורי תזכה לעידוד, מה שיקדם יצירתיות, אך בו־בזמן תישמר הדומיננטיות של המגזר הציבורי".

 

הרדיו הממלכתי של סין דיווח גם על "הקלה במדיניות כלפי השקעות" כחלק מהאג'נדה, אך לא פירט. באופן מסורתי, מושב התכנון השלישי של ממשלה חדשה לקראת סוף השנה הראשונה בתפקיד, ולאחר שההנהגה ביססה את מעמדה, משמש כקרש קפיצה לשינויים.

 

שוק מגוון יותר

 

כך היה ב־1978 וב־1993, אך זה עשור בערך נראה כי למרות צמיחה פנומנלית, השלב הבא ברפורמות בסין, שאמור לכלול מעבר של המעצמה מכלכלה מבוססת ייצור לשוק מתוחכם ומגוון יותר, תקוע בגלל אינטרסים סותרים.

לסינים רבים וכן למשקיפים על סין יש ציפיות גדולות לרפורמה, בצל כלכלה שהחלה להאט אחרי דהרה של 30 שנה. הסינים מוטרדים מאוד ממה שנראה כאחיזה חזקה מדי של כמה תאגידים ממשלתיים גדולים בכלכלה כולה, מה שמעכב שינויים מבניים. הפקעת אדמות והידרדרות מצבם של האיכרים כתוצאה מכך הן עדיין בעיות מרכזיות במדינה. "סין תקדם רפורמת אדמות ותיתן לאיכרים יותר זכויות על הקרקע שלהם", נאמר בנייר ההחלטה, ללא פירוט של היקף הזכויות או של הדרך לבצע את הרפורמה.

 

הדגש במסמך, שהוקרא אמש במלואו בטלוויזיה הממלכתית של סין, על תפקידם של מוסדות ועל שלטון החוק, מסמן אפשרות של רפורמה מבנית בממשלת סין ואולי גם של חיזוק בתי המשפט. מי שמבקשים לראות שינוי דמוקרטי עשויים להיות מעודדים מאזכור חטוף של "זכויות אדם" בטקסט. לעומת זאת, בסוף המושב יצאה גם הודעה על הקמת ועדה לביטחון המדינה, עדות לחיזוק נוסף של גופי הביטחון הסיניים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x