רפורמות בסין: תקל עוד על כניסת משקיעים זרים - ואת מדיניות הילודה
המפלגה הקומוניסטית הכריזה על שורת רפורמות חסרות תקדים; בין השאר, תתאפשר בעלות פרטית על בנקים, יבוטלו ההגבלות על קבלת תושבות בערים הקטנות - וייסגרו מחנות העבודה שבהם הנהיגו עד כה את מדיניות ה"חינוך מחדש"
סין פרסמה היום רשימה של רפורמות האמורות להביא לשינויים נרחבים במרקם הכלכלי והחברתי במדינה. הרפורמות - שחלקן דלף לתקשורת בשבועות האחרונים - נועדו לייצר מקורות חדשים לצמיחה של כלכלת המדינה.
- צעד קטן קדימה: סין זוחלת לקראת רפורמה כלכלית
- חג הרווקים הסיני הפך ליום הקניות המקוון הגדול בעולם
- הענק הסיני מתרחב: ההשקעה בנכסים גלובליים קפצה לשיא היסטורי
לפי המסמך שפרסמה המפלגה הקומוניסטית לאחר מפגש בן ארבעה ימים שערכו בכיריה, סין תפתח עוד יותר את שווקיה למשקיעים זרים ופרטיים, ותאפשר בעלות פרטית על בנקים. בנוסף תבטל המדינה את ההגבלות על קבלת תושבות בערים הקטנות, תערוך אינטגרציה של מערכות הביטוח הלאומי של האוכלוסייה הכפרית והעירונית, ותקדם מס סביבתי.
כמו כן הרשויות ימתנו את מדיניות הילד האחד, הכופה על משפחות רבות להביא לעולם צאצא יחיד. בנוסף יבוטלו מחנות העבודה שבהם הנהיגו עד כה את מדיניות ה"חינוך מחדש".
המסמך אושר כאמור במפגש מנהיגי המפלגה ובתזכיר ראשוני בעניין הם הבטיחו תוצאות "החלטיות" עד 2020.
"מדיניות הילד האחד" הונהגה עד כה באזורים העירוניים של המדינה. באזורים הכפריים הורשו בני זוג ללדת ילד נוסף, אם זכו בבת בכורה. כעת, זוגות יורשו ללדת שני ילדים אם אחד מההורים היה בן ילד יחיד במשפחתו. עד כה ניתנה הזכות הזו לזוגות עירוניים רק אם שניהם היו ילדים יחידים.
לפני כשנה קרא צוות חשיבה שהקימה ממשלת סין לבטל מיד את מדיניות הילד האחד לא יאוחר מ-2015. "סין שילמה מחיר פוליטי וחברתי גדול בשל המדיניות שהביאה למשבר חברתי, הוצאות ממשלתיות גבוהות שהובילו באופן עקיף לחוסר איזון מגדרי בטווח הארוך", ציטטה סוכנות הידיעות הסינית מתוך הדו"ח של צוות החשיבה הממשלתי.
מדיניות הילד האחד הביאה לעלייה חדה במספר "הבנות החסרות" במדינה, כך על פי מחקרים שבוצעו בעולם ובין היתר באוניברסיטה העברית בירושלים. המדיניות השנויה במחלוקת הביאה לכך שהורים רבים מעדיפים שילדם היחיד יהיה בן וחלקם אף מרחיקים לכת לכדי הפלה של בנות.
נתונים רשמיים של המדינה מ-2005 הראו כי מדי שנה נולדים כמיליון בנים יותר מבנות. בקרב ילידי 1985 עד 2005, יש כ-25 מיליון גברים יותר מנשים.
"זו התקדמות"
ה"חינוך מחדש" נוסד על ידי המפלגה הקומוניסטית במטרה להעניש את מתנגדיה או את מי שחשודים בכך, אך בשנים האחרונות הפכו המחנות שבהם הונהגה המדיניות לאמצעי שבעזרתו מתחשבנות הרשויות עם אזרחים שמאתגרים אותן בענייני זכויות על הקרקע או שחיתות.
פו ז'יקיאנג, עו"ד שייצג רבים מנפגעי מחנות העבודה שתבעו פיצויים על פגיעה בהם, בירך על הבשורה וסיפר: "הנהיגו בהם שיטות בלתי חוקיות שפגעו בזכויות אדם, בחופש הדיבור. זו התקדמות".
קית' באומן, אנליסט אקוויטי בהארגריווס לאנסדאון, אמר: "אמנם נדרשים הערכות ופרטים נוספים, אך על פניו נראה כי שינויי המדיניות יהוו צעד משמעותי בכיוון הנכון. יש לקבל בברכה כל פעולה היכולה לסייע לכלכלת סין, ומתוך כך לעזור באיזונה מחדש של הכלכלה הגלובלית".
מעצבי הכלכלה הסינית נאלצו עד כה להדוף לחצים רבים שהופעלו עליהם במטרה להחליף את המודל המבוסס על יצוא מוגבר. בהודעה בעניין הרפורמות נמסר כי כעת יוסרו מחסומים רבים שהוצבו בפני חברות פרטיות, בשווקים שנשלטים על ידי החברות הממשלתיות. זאת, אף שאושרו מחדש תקנות שמבססות את בעלותה של הממשלה על התעשייה, שהיא הלב הפועם של הכלכלה הסינית.