איך נשיא סין מקדם רפורמות? הולך לאכול במסעדת דמפלינגס
רשת מסעדות דיווחה על זינוק במספר היזמים המבקשים לפתוח סניפים שלה, אחרי שהנשיא נצפה סועד שם. הנשיא שי עצמו הדגיש את מחויבותו לרפורמות בברכה לעם הסיני לשנה החדשה ומנסה למצב את עצמו כמנהיג עממי ומחובר לציבור שמבטיח שינוי
נשיא סין שי ג'ינפינג גרם סנסציה בשבת כשנצפה אוכל כיסוני בשר חזיר במסעדה עממית בבייג'ינג, ובתוך ימים המסעדה הוצפה לא רק בסועדים אלא בבקשות לפתוח סניפים נוספים שלה מצד יזמים זריזים שמזהים את הפוטנציאל העסקי.
העיתון "יומון הצעירים של בייג'ינג", שמסונף למפלגה הקומוניסטית, דיווח אתמול (ד') שרשת צ'ינגפנג, שמתמחה בדמפלינגס מאודים, חווה נסיקה במספר המבקשים לפתוח סניפים, למרות מחיר לא נמוך. כל מפעיל סניף משלם לרשת 52 אלף דולר כדי להצטרף, נוסף להשקעה בסניף עצמו.
- הסינים עומדים לכבוש גם את מפת התיירות העולמית
- תחזית: כלכלת סין תעבור את זו של ארה"ב רק ב-2028
- סין מסמנת את בעיותיה הדחופות: חובות מקומיים ותפוקת יתר במפעלים
המראה של נשיא הרפובליקה העממית משלם בעצמו במזללה עממית וזולל מאכל שעולה רק 21 יואן (3.5 דולר) עורר התרגשות רבה ברשתות החברתיות במדינת הענק, למרות ההערכות שמדובר בספונטניות מתוכננת היטב שנועדה למצב את שי כמנהיג מחובר לעם, אולי לקראת רפורמות שינסה לדחוף במהלך השנה.
שי עצמו חיזק אתמול את ההשערה הזו כשפנה לעמו בברכה מצולמת לשנה החדשה, ברכה ראשונה שלו כנשיא וראשונה שצולמה במה שנראה כמשרד הנשיא, כמעין חיקוי של הברכות של נשיא ארצות הברית מהחדר הסגלגל. הברכה, ששודרה ברדיו הממלכתי בערב השנה החדשה ווידיאו שלה שוחרר אתמול, נשאה מסר פוליטי ברור כששי אמר: "ב־2014 נמשיך להתקדם בצעדים חדשים בנתיב הרפורמה". הוא הוסיף כי המשימה החשובה ביותר שניצבת בפניו השנה היא "לפקח על הרפורמה הרחבה ביותר שעוברת המדינה מאז שנות התשעים". "אני מאמין שתהילה חדשה מחכה לעם הסיני", אמר.
שוק המניות הסיני סיים את השנה עם הביצועים הגרועים ביותר מבין כל השווקים באסיה. מדד שנגחאי קומפוזיט איבד 6.75% בין ינואר לדצמבר 2013, כך דיווח "הניו יורק טיימס".
סוכנות הידיעות הרשמית שינחואה דיווחה ביום שני כי שי העמיד את עצמו בראש צוות מצומצם שינהיג את הרפורמות, עוד איתות לרצינות כוונותיו לדחוף שינויים משמעותיים, ומבטיח ש־2014 תהיה שנה כלכלית ופוליטית סוערת בסין.
שי הבטיח בנאומו להפוך את סין ל"עשירה וחזקה" וליצור מדינה שבה "כל אחד יכול להגשים את חלומו". אבל סין נכנסת ל־2014 כאשר הצמיחה הכלכלית מתחילה להאט ובפינה ניצבות בעיות סביבתיות חמורות מאוד, וגם מתיחות רבה מול יפן ומול מדינות שכנות אחרות. נראה כי בפנייה אל העם, כמו בהופעה הפומבית המפתיעה שלו במסעדה עממית, שי מנסה לשדר מסר של עממיות לעם הסיני, בניגוד לתדמית המסתגרת והמנותקת מהציבור של המפלגה הקומוניסטית בעשורים האחרונים, ואולי מנסה גם לרתום את הציבור לצדו במאבקים שעוד נכונים לו אם יהיה רציני בניסיונו לשנות את סין.