$
כלכלה ומדיניות

סין מסמנת את בעיותיה הדחופות: חובות מקומיים ותפוקת יתר במפעלים

כך עולה מהצהרת ההנהגת המפלגה הקומוניסטית בנוגע לסדרי העדיפויות לניהול הכלכלה בטווח הקצר; עם זאת, לא ברור עד כמה היא תוכל לעמוד ביעדים אלה

סוכנויות הידיעות 14:3314.12.13

מנהיגי סין הודיעו כי ינסו למצוא פתרונות לנקודות החולשה הכלכליות העיקריות של המדינה על ידי כך שירסנו את הצמיחה של החובות המקומיים ויפחיתו את תפוקת היתר במפעלים, זאת בעודם מנסים לשמור על יעד הצמיחה שנקבע ל-2014.

 

 

 

ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי בהצהרה שפורסמה בסיומם של ארבעה ימי פגישות, מנהיגי המפלגה הקומוניסטית פירטו את סדרי העדיפויות שלהם לניהול הכלכלה בטווח הקצר. ההצהרה כללה גם פירוט מסויים לגבי האופן בו הם מתכוונים לעמוד ביעדים הללו. אולם לפי חלק מהאנליסטים, בעוד שההצהרה משקפת את סדרי העדיפויות של ההנהגה הבכירה לניהול הכלכלה, אך לא בהכרח את היכולת שלה לעמוד בהם. ההצהרה התייחסה בעיקרה לחובות של הממשלות המקומיות, שנחשב לנושא המטריד את קובעי המדיניות, ולבעיית תפוקת היתר בסקטורי מפתח כמו פלדה, זכוכית ובטון.

 

 

פועלות בסין פועלות בסין

 

"הם אולי אומרים את מה שצריך בכל הקשור לנושא החובות, אך קשה לדעת אם הם יעמדו בדברים, זאת בשל ההתפתחות המהירה של הלוואות צללים", הגיב לעיתון הכלכלן טאו וונג מ-UBS. מדובר בהלוואות שמוענקות לא מטעם מוסדות פיננסיים אלא ממלווים לא רשמיים.

 

קריסה כמו באירופה, אסיה ואמריקה הלטינית?

 

מאז 2008, החובות המקומיים התנפחו מרמה של 128% ל- 216% מהתמ"ג. סוכנות דירוג האשראי פיץ' מזהירה כי הם עשויים אף לטפס לרמה של 271% עד 2017 אם לא יחול שינוי. הכלכלנים מציינים כי התנהלות דומה במדינות באירופה, באסיה ובאמריקה הלטינית הסתיימו בקריסות, אם כי מעטים חוזים משבר מיידי בסין.

 

העלייה החדה בחובות התרחשה בעוד סין החלה להיאבק בשנים 2009 ו-2010 במשבר הפיננסי העולמי, והבנקים הגבירו את המימון לפרויקטי תשתיות, נדל"ן ותעשייה. עם זאת, הצמיחה באשראי המשיכה על אף ההתאוששות העולמית, זאת מכיוון שבנקאות הצללים המשיכה לחלק הלוואות במקום הבנקים המסורתיים.

 

בהצהרה המסכמת את כנס העבודה הכלכלי, שבו נפגשו המנהיגים הבכירים, נטען כי בפני מקבלי ההחלטות בסין עומדת "המשימה המרכזית" להבטחת צמיחה יציבה לנוכח מכשולים כלכליים. הכנס נערך כחודש לאחר כינוס מנהיגי המפלגה הקומוניסטית, שהציב את היסודות לרפורמות ארוכות טווח. ביום שישי, מסרו המנהיגים כי הם מתכוונים לשמור "על הרוח" של כינוס המפלגה, אך ההתמקדות שלהם היא בפתרון בעיות דחופות יותר.

 

הממשלות המקומיות נחשבות לגורם המרכזי מאחורי העלייה בשיעור החובות. הן לוות בכבדות כדי לממן פרויקטי תשתיות ונדל"ן, שלרוב שקועים בחובות. בהצהרה מצוין כי פתרון בעיות החוב של הרשויות המקומיות "היא משימת כלכלית חשובה", ולפיכך בבייג'ינג "יפקחו מקרוב אחר ההליכים באמצעותם הממשלות מגייסות חוב". מההצהרה עולה כי הממשלה המרכזית אינה מתכננת חילוץ רחב היקף, שכן נכתב כי "כל רשות ממשלתית תהיה אחראית לחוב שלה".

 

חשש לחוסר יציבות חברתית

 

סיבה נוספת לצמיחה בחובות נובעת מהלוואות שלוקחות חברות, רובן חברות ממשלתיות, זאת על אף ייצור עודף בתעשיות כמו פלדה, רכיבי אנרגיה סולרית וספנות. בשנים האחרונות, בעוד הכלכלה חווה האטה, חברות רבות מגלות שאין מספיק ביקוש להמשיך ולהחזיק בכל קווי הייצור או העובדים המועסקים. אולם בתמיכת הממשלות המקומיות, במרבית המקרים החברות לוות על מנת להימנע מגלי פיטורים.

 

 

הנשיא שי ג'ינפינג הנשיא שי ג'ינפינג צילום: בלומברג

 

כעת המנהיגים התחייבו "לפתור את בעיית ייצור היתר", התחייבות שהמנהיגים הבטיחו בעבר אך לא עמדו בה. אולם להערכתו של וונג מ-UBS המנהיגים נשמעים נחושים יותר הפעם, שכן הוסיפו כי בכוונתם להתמקד גם "על מציאת תעסוקה חלופית לעובדים שיפוטרו מהתעשיות שסובלות מתפוקת יתר". בבייג'ינג לרוב מעדיפים לעשות ככל האפשר כדי להימנע מפיטורים, מתוך חשש שיובילו לחוסר יציבות חברתית.

 

עם זאת, ההצהרה אינה חושפת איזו רמת סיכונים בייג'ינג מוכנה לקחת על עצמה על מנת להתמודד עם בעיות החובות ותפוקת היתר. ההצהרה מכריזה שיש צורך בצמיחה "יציבה". אולם האטה במתן אשראי קרוב לוודאי שתוביל להאטה גם בצמיחת התמ"ג.

 

הכלכלנים מחפשים סימנים לכך שסין תעמוד ביעד צמיחה של 7.5% שהציבה לשנה הבאה, יעד זהה לזה שהציבה עבור השנה הנוכחית. במידה שיורד היעד לצמיחה של 7%, יהיה בכך כדי לסמן שהמנהיגים מתכוונים לפעול בנחישות כדי לפתור את הבעיות המבניות. אולם ההצהרה הייתה מנוסחת בצורה כללית מכדי להסיק מסקנות חותכות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x