$
כלכלה ומדיניות

האיחוד האירופי: "התאוששות ספרד היא סיפור הצלחה"

ראש מנגנון היציבות האירופית שיבח את הרפורמה שערכה הממשלה במגזר הבנקאי בספרד, שלא השתמש בכל כספי הסיוע שהוקצו לו. למרות ההצהרות החיוביות, שיעור ההלוואות הרעילות בבנקים בשיא של 50 שנה ורמת האבטלה עודנה מדאיגה

סוכנויות הידיעות 23:3801.01.14

העובדה כי ספרד לא נזקקה לכל הכספים שהקצה לה מנגנון היציבות האירופי (ESM), גוף הסיוע של האיחוד האירופי למדינות שנפגעו במשבר, הביאה את מנהלה לכנות אתמול את המדינה "סיפור הצלחה".

 

לפי דיווח ב"דיילי טלגרף" הבריטי, מנהל ה־ESM קלאוס רגלינג אמר כי "ספרד הוכיחה יעילות בשיקומו וארגונו מחדש של מגזר הבנקאות שלה, שנמצא כיום על קרקע יציבה". רנגלינג ציין גם: "למרות האתגרים שבדרך אני בטוח שהתמיכה של ESM והשינויים המבניים שנערכו בכלכלה הספרדית יאפשרו לה להשיג יציבות וצמיחה בת־קיימא". רגלינג אמר את הדברים לרגל סיום תוכנית הסיוע של ESM לספרד.

 

ספרד, בניגוד למדינות אחרות בגוש היורו דוגמת אירלנד, יוון ופורטוגל, סירבה לקבל חבילת חילוץ מקיפה לשיקום כלכלתה שנפגעה במשבר. במקום זאת היא גיבשה הסכם עם האיחוד האירופי, שבמסגרתו התחייבה לבצע שינויים מבניים עמוקים במגזר הבנקאות שלה במימון ESM.

 

 

בתחילה הקצה ה־ESM 100 מיליארד יורו לקרן הספרדית לשיקום המגזר הבנקאי (FROB), הגוף שממשלת ספרד הקימה כדי להוציא אל הפועל את ההסכם עם האיחוד האירופי והחל לפעול באוגוסט 2012. אלא שלאחר הערכה מחודשת של FROB עצמה נראה היה שהכספים שהבנקים יזדקקו להם יסתכמו בכ־55 מיליארד יורו. עם התקדמות תהליך השיקום התברר כי גם ההערכה הזאת היתה גבוהה מדי, ובסופו של דבר השתמשו הבנקים ב־41.3 מיליארד יורו בלבד.

 

"המאמצים של ממשלת ספרד ומוכנות אזרחיה לקבל את הקושי הזמני למען התאוששות בת־קיימא הם דוגמה ומופת", שיבח רגלינג, "ההצלחה הספרדית מראה שהאסטרטגיה של הענקת הלוואות זמניות בתנאים מחמירים, עובדת היטב", התגאה.

 

למרות החדשות הטובות כלכלת ספרד עדיין לא עלתה על המסלול הבטוח להתאוששות. שיעור ההלוואות הרעילות בבנקים הספרדיים הגיע באוקטובר לשיא של 50 שנה ועמד על 13%. היקף האבטלה לא מצטמצם חרף ניסיונות הממשלה להילחם בה, וברבעון השלישי של 2013 הוא הגיע ל־26%. שר הכלכלה הספרדי לואיס דה גינדוס ניסה לזרוע מעט אופטימיות אתמול כשאמר בראיון שהוא "משוכנע שקצב יצירת המשרות במדינה יעלה משמעותית במהלך 2014".

 

לואיס דה גינדוס לואיס דה גינדוס צילום: רויטרס

 

הבעיה ביצירת משרות חדשות בספרד נובעת בחלקה מהקשיים של הבנקים, שהביאו לכך שהחסמים העומדים בפני העסקים הקטנים והבינוניים בקבלת הלוואות עדיין גבוהים בהשוואה למדינות אחרות בגוש היורו.

 

בעיה אחרת היא שלמרות מכירת הנכסים המסיבית של הבנקים הספרדיים במסגרת הבראתם, רובם עדיין קשורים מאד לשוק הנדל"ן. לפי הערכות של גולדמן זאקס, הבנקים הספרדיים הגדולים מחזיקים במכשירים פיננסיים הקשורים להלוואות בשוק הנדל"ן, ששוויים 159.4 מיליארד יורו. בספטמבר אשתקד יצאה ספרד לראשונה מהמיתון השני שנקלעה אליו מאז פרוץ המשבר ב־2008. מיתון זה נמשך מאז הרבעון השני של 2011, וכלכלת המדינה חזרה לצמיחה צנועה של 0.1%. מנגד מזהירים כלכלנים מפני סכנה של דפלציה שעלולה להעמיק עוד יותר את בעיית האבטלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x