רוחאני בדאבוס: "איראן רוצה שת"פ כלכלי עם כל העולם, אך לא עם ישראל"
באחד הנאומים המרכזיים של הכנס הכלכלי העולמי, ניסה נשיא איראן שוב לכבוש לבבות. "אנחנו לא רוצים נשק גרעיני", הבטיח והכריז "לאיראן יש פוטנציאל להיות בין 10 הכלכלות המובילות בעולם"
מופע של רוחאני הגיע לשוויץ: בנאום לבבי שנועד לגייס את דעת הקהל העולמית, קרא לפני הצהריים (יום ה') נשיא איראן חסן רוחאני לקהילה הבינלאומית לשוב ולאמץ את איראן אל חיקה, ואמר כי הוא רוצה להביא לנורמליזציה ביחסים בין טהרן למדינות אירופה. רוחאני אמר בנאומו כי הסנקציות שהוטלו על איראן "רק מחריפות" את חוסר היציבות במקום ליצור שלום, והוסיף: "אני מצהיר חד-משמעית כי לנשק גרעיני אין מקום באסטרטגיית הביטחון שלנו. אין לנו תוכניות במישור הזה".
רוחאני הצהיר, כי איראן מחפשת שיתוף פעולה כלכלי ומדיני עם כל מדינות העולם אך הדגיש כי זאת רק עם מדינות שאיראן מכירה בהן, תוך שהוא שולח רמז עבה לישראל.
- סקר עולמי: 44% מהמנכ"לים סבורים שהכלכלה תשתפר ב-2014
- סקר לקראת ועידת דאבוס: צניחה גלובלית באמון בממשלות
- ראש הממשלה בדרך לדאבוס: יתמקד במובילות הטכנולוגית של ישראל
"אני כאן כדי להעביר את מסר הידידות, השלום ושיתוף הפעולה של העם האיראני", אמר רוחאני בפתח נאומו. "השקפת עולמי היא כזו הנשענת על מתינות שקולה - המבוססת על האיסלאם. זו הסיבה לכך שנכנסתי לפוליטיקה האיראנית. זה היה סוד ההצלחה של איראן לאורך ההיסטוריה".
"שש השנים האחרונות לימדו אותנו ששום מדינה אינה יכולה לשגשג לבדה", אמר הנשיא האיראני, "אף מדינה אינה יכולה להתייחס לדומיננטיות שלה כקבועה, וכולנו מקושרים באמצעות הגלובליזציה. אם לא נבחר קפטנים חכמים, הסופה תפגע בכולנו". רוחאני אמר כי הקוראן מלמד שרק המערכות הללו יסייעו לבני האדם לשרוד.
"המפתח לשלום במזרח התיכון הוא צמיחה כלכלית", אמר רוחאני, והזהיר את הנוכחים כי "כלכלה ללא מוסר" תגרום נזק גדול לאנושות בטווח הארוך. רוחאני אמר כי הוא מתכוון לחדש את קשרי המסחר עם כל שכנותיה של איראן ולהביא לנורמליזציה ביחסים עם אירופה.
נשיא איראן אמר כי המפתח בדרך לניצחון על הטרור הוא פיתוח כלכלי: "ביטחון במזרח התיכון לא ניתן להשיג על-ידי התעלמות מאנשיו - אנחנו חייבים ליצור תקווה בקרב הצעירים במזרח התיכון. אם אנחנו רוצים שכולם יתרמו לביטחון, כולם צריכים להרגיש בטוחים. אם שחקנים מסוימים מנודים מהקהילה הבינלאומית מסיבה כלשהי, כולם יסבלו. חשוב שכל המדינות יהיו מעורבות". רוחאני הוסיף, כי "לאיראן יש פוטנציאל להיות בין 10 הכלכלות המובילות בעולם". לדבריו, איראן תשתמש במדיניות חוץ אקטיבית על מנת להאיץ את הצמיחה.
במשלחת הישראלית לדאבוס הביעו חשש מהאפשרות שרוחאני יהפוך ל"כוכב" הכינוס בשוויץ. באופן נדיר יצאו לכינוס הן ראש הממשלה בנימין נתניהו והן נשיא המדינה שמעון פרס. אליהם מתלוות שרת המשפטים ציפי לבני, הממונה על המשא ומתן עם הפלסטינים, ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג.
בחירתו של רוחאני לנשיא איראן בשנה שעברה הפיחה תקווה במערב שהוא יסטה ממדיניות הגרעין המתריסה שנקטה טהרן בשנים האחרונות, אף שהסמכות לכך נמצאת רק בידי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אף קיים עם רוחאני שיחת טלפון ראשונה בין נשיא אמריקני לנשיא איראני זה יותר מ-30 שנה.
אלא שראש הממשלה נתניהו מזהיר כל העת כי רוחאני הוא "זאב בעור של כבש", וכי הוא מהווה עלה תאנה לאיראן הממשיכה לשעוט לעבר הפצצה. ממשלת ישראל בראשותו הביעה שאט נפש גם מהסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות, ושאמור להשעות את פיתוח תוכנית הגרעין האיראנית לחצי שנה - בתמורה להקלה בסנקציות. בישראל מזהירים כי ההסכם נותן לאיראן מרחב נשימה דווקא כשהסנקציות היו קרובות להכריע אותה, בעוד בתמורה טהרן אינה זונחת את תוכנית הגרעין אלא רק משעה אותו.