$
בשולי החדשות

מהרכב של פורד ועד ה-iPod - עשר המצאות ששינו את פני האנושות

המכונית של היזם האמריקאי חוללה מהפכה בשוק הרכב הפרטי והשקתו של הנגן של אפל שינתה לחלוטין את הרגלי ההאזנה למוזיקה. אתר CNBC ערך רשימה של עשרת החידושים הגדולים ב-105 השנים האחרונות

שירות כלכליסט 22:5330.04.14

רק לפני שני עשורים הרעיון של לשמוע מוזיקה על משהו שאינו CD, קלטת או תקליט היה נראה כמו מדע בדיוני. אולם מאז זינקה הטכנולוגיה בדילוגי ענק ובתוך עשורים בודדים כמעט כל פן בחיינו השתנה - החל באופן שבו אנו שומעים מוזיקה וכלה באופי העבודה שלנו. אתר CNBC ערך רשימה של עשר ההמצאות הגדולות ב-105 השנים האחרונות.

1908: רכב ה-T Model של פורד

 

זהו כלי הרכב ששינה את תעשיית הרכב לעולמים. לראשונה בהיסטוריה יכלו אנשים מן השורה להרשות לעצמם רכב פרטי ועובדה זו שינתה את מפת התחבורה בארצות הברית. הרכב יכול היה לגמוע 25 קילומטרים על מכל דלק אחד והגיע למהירות מקסימלית של 72 קמ"ש.

 

פורד מודל T. שינתה לחלוטין את מפת התחבורה העולמית פורד מודל T. שינתה לחלוטין את מפת התחבורה העולמית

 

1928: גילוי הפניצילין על-ידי אלכסנדר פלמינג

 

לפני גילוי הפניצילין תבעו מגוון תחלואים קורבנות רבים. לעתים שריטה קלה יכלה לגרום למוות בשל זיהום. גילויו של פלמינג הוליד תחום חדש ברפואה - אנטיביוטיקה.

 

מגלה הפניצילין, אלכסנדר פלמינג. פורץ דרך בתחום הרפואה מגלה הפניצילין, אלכסנדר פלמינג. פורץ דרך בתחום הרפואה

 

1954: אנרגיה גרעינית

 

ב-1954 העיר אובנינסק בברית המועצות עשתה היסטוריה כאשר הפכה לעיר הראשונה בעולם עם מתקן ייצור חשמל גרעיני. מאז מעורר הנושא מחלוקות סוערות וכיום כ-16% מתפוקת החשמל הגלובלי נובעת מאנרגיה גרעינית.

 

תחנת כוח גרעינית. השימוש באנרגיה מעורר מחלוקת עד היום תחנת כוח גרעינית. השימוש באנרגיה מעורר מחלוקת עד היום צילום: שאטרסטוק

 

1961: יורי גגארין טס לחלל

 

ב-12 באפריל הקוסמונאוט הסובייטי יורי גגארין היה לאדם הראשון שהגיע לחלל החיצון. בטיסתו בחללית ווסטוק, שארכה 108 דקות, קרא גגארין "אני רואה את כדור הארץ - הוא יפהפה!". טיסתו של גגארין, שאירעה בשיאה של המלחמה הקרה, פתח עידן חדש של חקר החלל.

 

בול של הקוסמונאוט יורי גגארין. פתח עידן חדש בחקר החלל בול של הקוסמונאוט יורי גגארין. פתח עידן חדש בחקר החלל צילום: שאטרסטוק

 

1969: טיסת הבכורה של מטוס הקונקורד

 

מטוס הנוסעים העל-קולי הראשון בעולם נסק לשמים ובשנות פעילותו הגיע למהירויות שמעל ל-2,000 קמ"ש. טיסה בקונקורד מלונדון לניו יורק ארכה שלוש שעות בלבד. בשנת 2000 הוצא המטוס מכלל שימוש בשל עלויות תחזוקה ושימוש גבוהות מדי.

 

מטוס קונקורד. טיסה מלונדון לניו יורק בשלוש שעות בלבד מטוס קונקורד. טיסה מלונדון לניו יורק בשלוש שעות בלבד צילום: בלומברג

 

1979: הווקמן של סוני מגיע למדפים

 

השקתו של הנגן הנייד שינה לעולמים את האופן שבו צורכת האנושות מוזיקה. 200 מיליון נמכרו ברחבי העולם, והמכשיר הקטן הוציא את המוזיקה ממגבלות הבית. ב-2010 הפסיקה סוני לייצר את הווקמן על רקע עלייתן של הורדות האינטרנט.

 

ווקמן של סוני. הוציא את המוזיקה ממגבלות הבית ווקמן של סוני. הוציא את המוזיקה ממגבלות הבית

 

1989: סר טים ברנרס-לי המציא את האינטרנט

 

מעט המצאות שינו את פני האנושות כמו המצאתו של ברנרס-לי. המצאה זו הובילה למגוון חידושים מהפכניים כגון גוגל, פייסבוק ויוטיוב. בתחילת השנה חל יום ההולדת ה-25 של הרשת, וברנרס-לי אמר שבזמנו הרעיון נראה מטורף.

 

טים ברנרס-לי. נחשב בזמנו לרעיון מטורף טים ברנרס-לי. נחשב בזמנו לרעיון מטורף צילום: אי פי איי

 

1996: דולי הכבשה המשובטת

 

שיבוטה של דולי מדנ"א של כבשה בוגרת הוכרז כאחת מפריצות הדרך המדעיות החשובות בכל הזמנים. הרופא שהוביל את התהליך, ד"ר איאן וולמוט, אמר בזמנו כי זוהי פריצת דרך לחקר מחלות תורשתיות.

 

הכבשה דולי. פריצת דרך בחקר מחלות תורשתיות הכבשה דולי. פריצת דרך בחקר מחלות תורשתיות

 

2001: השקת ה-iPod

 

ה-iPod, בצירוף חנות המוזיקה המקוונת של אפל - iTunes, שינה את האופן שבו אנשים מאזינים למוזיקה. חידוש זה הוביל לדעיכתן המתמשכת של מכירות הדיסקים ולנסיקת הורדות המוזיקה מחנויות האינטרנט. כיום התעשייה מגלגלת כ-5.9 מיליארד דולר בשנה.

 

סטיב ג'ובס מציג את האייפוד. תעשייה שמגלגלת 5.9 מיליארד דולר בשנה סטיב ג'ובס מציג את האייפוד. תעשייה שמגלגלת 5.9 מיליארד דולר בשנה

 

2013: פרוטזות "ביוניות"

 

לאחר שאיבד את זרועו בתאונה, הפך אבו סורנסן לאדם הראשון המצליח לחוש במרקמים ובצורות. זאת באמצעות פרוטזה שחוברה לעצבים בחלקה העליון של זרועו. המוסד שייצר את החידוש - הפוליטכניון הפדראלי של לוזון והאקדמיה להשכלה גבוהה סנטה אנה באיטליה.

 

פרוטזה ביונית. מאפשרת לחוש במרקים ובצורות פרוטזה ביונית. מאפשרת לחוש במרקים ובצורות צילום: rslsteeper.com

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x