זינוק בביקוש העולמי יביא השנה למחסור בפאנלים סולאריים
הפאנלים לא יתייקרו בזכות ירידה תדירה בעלויות הייצור. היצרניות הגדולות עשויות לגייס כספים להתרחבות בגל הנפקות ציבוריות
08:4121.08.14
הביקוש הגואה לפאנלים סולאריים הביא לכך שהשנה צפוי מחסור בהם, לראשונה מאז 2006.
קראו עוד בכלכליסט:
- עד 2030 תגיע לשמש
- ענקית ירוקה: גוגל השקיעה מיליארד דולר באנרגיה מתחדשת
- תיקון עולם: טביעת כדורגל אקולוגית
הצפה של השוק בשנים האחרונות שהביאה לירידה חדה במחירים, וכן הסרת חסמים על יבוא פאנלים מסין דחפו את מחיריהם כלפי מטה, והפכו את ייצור האנרגיה הסולארית לתחרותית במיוחד.
לפי הערכות, היקף ההתקנה של פאנלים סולאריים יגדל השנה ב־29%.
המרוויחות העיקריות מהמחסור הצפוי בפאנלים הן היצרניות הסיניות הגדולות דוגמת יינגלי גרין אנרג'י וטרינה סולר. עם זאת, בשל הביקוש הגבוה והקושי לענות עליו, מי שעלולים להיפגע הם דווקא הלקוחות הקטנים יותר כמו משקי בית שמעוניינים בהתקנת פאנל, שכן החברות הגדולות יתמקדו ככל הנראה בייצור פאנלים לחוות ייצור חשמל מסחריות.
אנג'לו זינו, אנליסט בחברת Capital IQ, אמר לבלומברג שככל שיתגבר המחסור בפאנלים, היצרניות ייתנו העדפה ללקוחות עם הזמנות גדולות. "מיזמי תשתית גדולים יהיו היעד המרכזי של היצרניות, ולכן נראה שהמחסור יורגש בעיקר אצל הלקוחות הפרטיים ולא המסחריים".
המחסור הצפוי בפאנלים מעיד על קצב הצמיחה המהיר של שוק האנרגיה הסולארית העולמי.
לפי הערכות של חטיבת מחקר אנרגיות מתחדשות בבלומברג, השנה יותקנו בעולם פאנלים שיוכלו לייצר 52 ג'יגה־ואט חשמל, ואילו בשנה הבאה צפוי השוק להוסיף פאנלים בהיקף ייצור של 61 ג'יגה־ואט. לשם השוואה, ב־2013 הוסיף השוק יכולת ייצור של 40 ג'יגה־ואט.
לוק גראר, סגן נשיא יצרנית הפאנלים הנורבגית REC Solar, מעריך שהביקוש וההיצע בשוק נמצאים כיום "כמעט במצב של איזון", כאשר גראר התייחס בהערכתו ליכולת הייצור של "המפעלים הגדולים והמשמעותיים".
הפעם האחרונה שבה היה היצע מצומצם של פאנלים סולאריים היתה ב־2006, אז התעשייה הצעירה הוסיפה פאנלים עם יכולת ייצור של 1.5 ג'יגה־ואט. בשנה שלאחר מכן יצרניות הפאנלים הסיניות גייסו 1.8 מיליארד דולר בהנפקות ציבוריות בוול סטריט, ואותם הם השקיעו בהרחבת יכולת הייצור. בכך, הפכו היצרניות הסיניות לדומיננטיות בשוק, זאת על חשבון היצרניות הגרמניות, האמריקאיות והיפניות. בסך הכל גייסו יצרניות פאנלים סולאריים סיניות 5 מיליארד דולר בהנפקת מניות בין 2005 ל־2010.
חווה סולארית (ארכיון)
אף שחלק מהיצרניות כבר מרחיבות את יכולת הייצור שלהן כדי לנסות להתמודד עם הביקושים, ישנן יצרניות שמודות כי לא יוכלו לעמוד בעומס. טום וורנר, מנכ"ל חברת סאן־פאוור מקליפורניה, אמר לבלומברג ש"נכון להגיד שהאספקה שלנו נמצאת בחסר". וורנר סיפר שמפעלי החברה עובדים בתפוקה מלאה, והיא מתכננת להקים מפעל חדש שיחל לפעול ב־2017 ויוכל לייצר פאנלים שיספיקו להפקת 700 מגה־וואט בשנה.
בניגוד למצבים דומים בענפים אחרים, נראה שהמחסור בהיצע לא יעלה את המחירים של הפאנלים. הסיבה לכך היא הירידה התדירה בעלויות הייצור. כך למשל, מחירו של פאנל סולארי בארה"ב עומד עכשיו על 76 סנט לוואט, בהשוואה ל־2.01 דולר לוואט ב־2010. רק בשנה שעברה ירד מחיר הפאנלים ב־12%.