$
כלכלה ומדיניות

אירופה באולטימטום של שבוע לרוסיה: רגיעה או עוד סנקציות

האירופים הציבו את האולטימטום כתגובה להמשך ההתערבות הצבאית של רוסיה במזרח אוקראינה. השבוע תיערך בוויילס ועידת מדינות נאט"ו, על רקע אזהרת נשיא אוקראינה כי ארצו נמצאת על סף "נקודת האל־חזור" בסכסוך עם רוסיה

שירות כלכליסט 22:4831.08.14

האיחוד האירופי הזהיר היום את רוסיה מפני המשך התערבות צבאית באוקראינה.  

בפתח פגישת 28 מנהיגי מדינות האיחוד בבריסל, אמר נשיא המועצה האירופית הרמן ון רומפיי כי אם לא תסיג רוסיה את הכוחות ששלחה למזרח אוקראינה בתוך שבוע, אירופה תכביד את נטל הסנקציות הכלכליות המופעלות נגד מוסקבה. "אם רוסיה תמשיך בקו התוקפני, אנחנו ננקוט צעדים משמעותיים נוספים", אמר ון רומפיי.

 

האולטימטום שהציבה אירופה לרוסיה בא על רקע התבטאויות של נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו בסוף השבוע, שאמר כי ארצו נמצאת על סף "מלחמה בהיקף מלא" עם רוסיה. "אנחנו נמצאים בסמוך לנקודת האל־חזור", הדגיש פורושנקו במסיבת עיתונאים.

 

השבוע עתיד פורושנקו להיוועד עם נשיא ארה"ב ברק אובמה בכנס מדינות נאט"ו שייערך בוויילס, ולבקש ממנו סיוע מעשי בהתמודדות עם הכוחות הבדלניים. פורושנקו לא פירט אם הוא מתכוון לבקש התערבות צבאית של מדינות נאט"ו בנעשה באוקראינה.

 

מנגד מכחישה מוסקבה כי חיילים רוסים לוקחים חלק בלחימה בין צבא אוקראינה לכוחות הבדלניים במזרח המדינה, ואף ציינה כי החיילים הרוסים שנפלו בשבי הצבא האוקראיני לפני כשבוע היו באזור הלחימה "בטעות". נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר אתמול בראיון לטלוויזיה הרוסית כי יש לקיים דיון על "מתן מעמד מדיני" למזרח אוקראינה, והאשים את האיחוד האירופי ב"תמיכה בהפיכה" באוקראינה.

 

ארה"ב והאיחוד האירופי כבר מפעילות סנקציות כבדות על רוסיה, ונראה שצעדים נוספים נגד מוסקבה יהיו המשך של המגבלות שכבר הוטלו. ואולם, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ללא ספק הדמות החזקה ביותר באיחוד האירופי, לוחצת להרחבת מאגר המטרות של הסנקציות האירופיות.

 

גרנוט ארלר, הממונה על היחסים בין גרמניה לרוסיה בממשלה בברלין, אמר בראיון לטלוויזיה הגרמנית כי "על המערב לפעול עכשיו כדי לשמור על כוח ההרתעה שלו". בהתאם לקו שמכתיבה גרמניה, נראה שהידוק של הסנקציות ימנע מקשת רחבה של חברות רוסיות גישה למוסדות פיננסיים מערביים. היומון הגרמני "די וולט" דיווח כי המועצה האירופית עשויה גם לאסור על יבוא של מוצרי יוקרה תוצרת רוסיה דוגמת קוויאר, וודקה ויהלומים.

 

אפשרות אחרת ופחות סבירה היא שאירופה תחליט להשתמש בצעדים חריפים יותר ולמנוע מרוסיה גישה לשוק איגרות החוב העולמי, להלוואות ממוסדות פיננסיים בינלאומיים דוגמת הבנק העולמי, ולאיסור יצוא של ציוד טכנולוגי מתקדם המשמש בתעשיית האנרגיה הרוסית.

 

ואולם, דיפלומטים אירופים תופסים צעדים מסוג זה כאפשרות שבה יש להשתמש כמוצא אחרון, ועל כן נראה שהם יעדיפו להשתמש בצעדים כואבים פחות. 

 

פוסטרים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסנט פטרסבורג פוסטרים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסנט פטרסבורג צילום: רויטרס

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x