פוטין ופורושנקו שוחחו בטלפון: "להעניק להפסקת האש אופי יציב"
האיחוד האירופי אישר את סבב הסנקציות המקיף ביותר עד כה על רוסיה - והן צפויות להיכנס לתוקף בשבוע הבא
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא אוקראינה פטרו פורושנקו שוחחו בטלפון בעקבות הפסקת האש במזרח אוקראינה עליה הוסכם בין הצדדים אתמול. מלשכתו של פורושנקו נמסר כי הם דנו בדרכים "להעניק להפסקת האש אופי יציב".
- תקנות הסייבר של נאט"ו: פוטין מת מצחוק
- מחאה מקורית ברוסיה: "אובמה, אין כניסה לדיוטי פרי"
- אירופה באולטימטום של שבוע לרוסיה: רגיעה או עוד סנקציות
בתוך כך, האיחוד האירופי אישר אתמול את סבב הסנקציות המקיף ביותר עד כה נגד רוסיה, במהלך שמדגיש את הספקות לכך שהפסקת האש באוקראינה תחזיק מעמד. מדובר בהרחבת הענישה על חברות רוסיות והקפאת הנכסים של חברות ואישים רוסיים,וכן צמצום הסחר עם המדינה. ממשרד החוץ הרוסי נמסר כי אם הסנקציות אכן ייושמו "כמובן שתהיה תגובה מצדנו".
שעות ספורות לאחר שהממשלה האוקראינית הגיעה להסכמה עם הבדלנים הרוסיים לעצור אתמול את הלחימה החל בשעה שש בערב, שעון מקומי, שגרירי האיחוד האירופי בבריסל ניסחו את הסבב השני של עונשים כלכליים נגד רוסיה, בשל פעולותיה באוקראינה. לדבריו של בכיר באיחוד, שביקש להישאר בעילום שם, הסנקציות כוללות איסור על כמה חברות ביטחון ואנרגיה ממשלתיות לגייס הון באיחוד האירופי.
הסנקציות הנוספות עוד צריכות לזכות בתמיכה הרשמית של ממשלות 28 המדינות החברות באיחוד האירופי. האישור הזה אמור להתקבל ביום שני הקרוב, ולמחרת הסנקציות יתפרסמו בכתב העת הרשמי של האיחוד וייכנסו לתוקף יום לאחר מכן.
"הפסקת אש היא חדשות טובות, תוכנית שלום תהיה חדשות אפילו טובות יותר, אבל הסנקציות יוצאות לדרך", אמר אתמול ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון במסיבת עיתונאים בסיום פסגת נאט"ו שנערכה בוויילס. הוא הוסיף כי ניתן יהיה לבטל את הצעדים "אם יושגו אבני דרך ראויות".
האיחוד האירופי פועל בשיתוף פעולה עם ארה"ב בכל הקשור להגברת העונשים המוטלים על רוסיה, זאת בניסיון להפעיל לחץ על הנשיא ולדימיר פוטין כדי שיפסיק לתמוך במורדים הפרו-רוסיים במזרח אוקראינה. התמיכה של פוטין בשילוב סיפוח חצי האי קרים ערערו על הסדר הביטחוני באירופה.
חבילת הסנקציות הראשונית שהוטלה בשלהי יולי
מנעה מחמישה בנקים ממשלתיים למכור מניות ואג"ח באירופה, הגבילה את הייצוא של ציוד עבור תעשיית הנפט, אסרה על חתימה על הסכמים חדשים למכור נשק לרוסיה ומנעה ייצוא של ציוד אזרחי לצרכים צבאיים. לפי המקור באיחוד האירופי, החבילה החדשה מקצרת את תקופת הפרעון של אג"ח שיכולות למכור החברות הרוסיות שנענשו באיחוד ל-30 יום מ-90 יום, אוסרת על בנקים אירופיים להציע הלוואות מאוגדות לחברות הרוסיות שנענשו, מרחיבה את ההגבלות על מכירת ציוד לצרכים צבאיים וכן את ההגבלות על ייצוא טכנולוגיות לתעשיית הנפט. באיחוד האירופי מתכוונים גם להרחיב ב-24 את רשימת האישים והחברות שהנכסים שלהם באירופה יוקפאו ותיאסר כניסתם למדינות האיחוד. גם ארה"ב הטילה בחודשים האחרונים סנקציות על רוסיה.
"החבילה החדשה תגביר את היעילות של האמצעים שכבר ננקטו", הגיב נשיא האיחוד האירופי הרמן ואן רומפוי. "היא תאכוף את העיקרון שהסנקציות של האיחוד האירופי מיועדות לקדם שינוי בהתנהלות של רוסיה באוקראינה".