הרחבה כמותית בעירבון מוגבל: מאחורי הקלעים של צעדי דראגי
נשיא הבנק האירופי המרכזי הוריד שוב את הריבית והודיע על רכישה של אג"ח מגובות נכסים, אך נמנע מהכרזה על רכישת אג"ח ממשלתיות. הצהרה על הרחבה כמותית מלאה תלויה בנכונות ממשלות גוש היורו להאיץ רפורמות מבניות שיתמכו בה
נשיא הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי הכריז ביום חמישי על הפחתה של הריבית בגוש היורו לשפל של 0.05% ועל הפחתה נוספת של הריבית השלילית על פיקדונות הבנקים מ־0.1%- ל־0.2%-. דראגי הכריז גם שבאוקטובר יחל הבנק לרכוש אג"ח מגובות נכסים במגזר הפרטי. מטרת־העל של הצעדים היא מניעת הידרדרות של כלכלת גוש היורו לקיפאון ממושך של המחירים, המשכורות והיקף התמ"ג.
הצעדים האלה התקבלו בהפתעה מסוימת, אך יותר משהם היו מפתיעים הם היו מחושבים וזהירים - עדות למצב הסבוך שבו נגזר על דראגי לפעול.
איתות לבנקים
הורדת הריבית נועדה, בין השאר, לעצור את הייסוף של היורו, שמכביד על התחרותיות של כלכלת הגוש. העמקת הריבית השלילית על פיקדונות הבנקים נועדה לדרבנם להזרים את רזרבות ההון שלהם אל השווקים ולא להפקיד אותן, באמצעות גביית מחיר כבד יותר עבור דגירה על הכסף.
הפחתת הריביות היא חיזוק צעד שנקט הבנק האירופי המרכזי כבר ביוני, אז הוא הנהיג לראשונה ריבית שלילית על פיקדונות הבנקים. אלא שהפעם דראגי הבהיר שזו הפעם האחרונה שהבנק יפעיל צעד מסוג זה, וכך שלח איתות לבנקים בגוש שלא תהיה להם הזדמנות טובה יותר לנצל את תוכניות המימון שהוא מציע להם, שגובשו לראשונה ב־2008 כדי למנוע מחנק אשראי בגוש.
הצעד המשמעותי יותר שדראגי הכריז עליו הוא תוכנית רכישת אג"ח מבוססות נכסים (ABS). הוא לא נקב בהיקף הרכישות שהבנק האירופי מתכוון לבצע, אבל ציין שהכוונה היא להחזיר את שווי הנכסים של הבנק, כ־2 טריליון יורו, לרמה של 2012, כ־2.7 טריליון יורו. מכאן ניתן להסיק שהבנק מתכוון להשקיע בתוכנית כ־700 מיליארד יורו.
ואולם, הצעד הזה מוגבל מאוד מכמה סיבות, וחרף הכתרתו בתואר הרחבה כמותית עדיין יש הבדלים משמעותיים בינו לבין תוכניות ההרחבה הכמותית המסיביות שהפעיל הפדרל ריזרב כדי לחלץ את המשק האמריקאי מהמשבר שהחל ב־2008. בין היתר, הבנק האירופי המרכזי הטיל מגבלות על האגרות שהוא מתכוון לרכוש והבהיר שיכוון את פעולתו רק לאג"ח פרטיות בסיכון נמוך יחסית, כאלה שמגובות בנכסים חיוניים.
מריו דראגי צילום: בלומברג הגרמנים התנגדו
לארגז הכלים של הבנק האירופי, אם כך, יש תחתית שהוא סימן בבירור, אשר עלולה שלא להספיק להשגת המטרות שהציב דראגי. הבחירה של דראגי בתוכנית מוגבלת לרכישת אג"ח פרטיות נובעת בעיקר מההתנגדות החריפה של גרמניה לרכישת אג"ח ממשלתיות של מדינות גוש היורו על ידי הבנק כדי להזרים נזילות לשווקים. צעד כזה, טוענים בגרמניה, יקל על מדינות בגוש להתחמק מביצוע הרפורמות המבניות שברלין דורשת מהן. למעשה, גם המהלך הנוכחי של דראגי גרר ביקורת מצדה של גרמניה. בסוכנות הידיעות בלומברג דיווחו כי נשיא הבנק המרכזי הגרמני ינס ויידמן ניסה למנוע את אישור התוכנית של דראגי, והגדיר אותה בעבר כ"בעייתית".
הסבירות לצעדי הרחבה נוספים של הבנק האירופי המרכזי בעתיד אינה ברורה, ונראה שהיא תלויה בעיקר בצעדים של הממשלות, כמו האצת הרפורמות המבניות. דראגי הבהיר שהתוכנית שהציג לא היתה מקובלת על כל חברי הוועד המנהל של הבנק האירופי. בנאומו בכנס הבנקים המרכזיים בג'קסון הול שבארה"ב לפני כשבועיים הוא הבהיר ש"עסקת חליפין" בדמות תמריצים מוניטריים בתמורה להרחבה תקציבית ורפורמות מבניות היא תרחיש בסבירות נמוכה. ואולם, בשטח נראה שהתוכנית שהציג ביום חמישי היא בדיוק הצעה לעסקה כזו, וכעת הוא ממתין ששותפיו למשא ומתן, הפוליטיקאים שבבירות אירופה, יציגו את ההצעה שלהם.