$
יואב בורנשטיין
כמעט ג'נטלמן איור יואב כמעט ג

שנת השמיטה הגדולה

הרגולטור הבריטי הורה לוונגה, חברה מצליחה להלוואות לטווח קצר, למחוק חובות בסך 220 מיליון ליש"ט של לווים שמעולם לא היו אמורים לעמוד בתנאי הסף לקבלת הלוואה. בוונגה מודים: טעינו, לא וידאנו את יכולת התשלום של הלקוחות

יואב בורנשטיין 11:0413.10.14

מדובר בעסקה יוצאת דופן. שלוש בובות של פנסיונרים מעודכנים מסבירות בפרסומת בטלוויזיה ש"בוונגה אתה מחליט כמה אתה רוצה ללוות, אנחנו מראים לך את העלות הכוללת מראש, ואז אנחנו מקבלים את התשלום המלא בתאריך שסוכם".

 

פשוט, קל וידידותי - זו התדמית שוונגה (Wonga), חברה להלוואות לטווח קצר ונותנת החסות לקבוצת הכדורגל של ניוקאסל, מנסה למכור לציבור הבריטי בשנים האחרונות.

 

מכונת כסף

 

וונגה היא ענקית בתחומה ונחשבה במשך שנים למכונת כסף. היא הוקמה על ידי שני יהודים מדרום אפריקה, ארול דמלין וג'ונטי הורביץ. לפני שעבר ללונדון, דמלין עלה לישראל והשתלב בעולם העסקי בארץ. החברה שהקים עם הורביץ ב־2006 התחילה כסטארט־אפ למתן הלוואות מהירות לכמה ימים או מקסימום חודש בתוך כמה דקות. ההחלטה אם להעניק הלוואה ללא ביטחונות מסתמכת על שימוש באלפי "נקודות מידע" שהחברה יכולה לדלות על המשתמש ממקורות שונים.

 

מה שהיא איננה מציינת בפרסומות, אך כן מציינת באתר האינטרנט כפי שהחוק מחייב, הוא שהריבית על ההלוואות קצרות הטווח האלה יכולה להגיע למאות ולאלפי אחוזים בחישוב שנתי. אדם שלוקח הלוואה כזאת באמצעות חברת האשראי שלו, למשל, משלם הרבה פחות.

 

סכום הכסף שניתן ללוות באמצעות וונגה הוא קטן יחסית (עד 400 ליש"ט), וקהל היעד שלה הוא בדרך כלל אלה שמצבם הכלכלי לא טוב ומעוניינים ללוות כסף עבור הוצאה חד־פעמית. בפועל, חלק מהלקוחות משתמשים בהלוואות לטווח קצר כדי לממן את ההוצאות השוטפות של משק הבית.

 

הפגנה נגד וונגה בלונדון בחודש מאי הפגנה נגד וונגה בלונדון בחודש מאי צילום: Flickr

 

בשבוע שעבר מסרה וונגה הודעה שבישרה על תום עידן "מכונת הכסף". החברה הגיעה להסכם עם הרגולטור הפיננסי (FCA) על כך שתמחק חובות בסך 220 מיליון ליש"ט של אנשים שאיחרו בתשלום ביותר מ־30 יום. משמעות המהלך היא שמיטת חובות לכ־330 אלף בני אדם שלוו כסף מוונגה ונכנסו למעגל של חובות שאינם יכולים להחזיר. עוד כ־45 אלף בני אדם שנמצאים בפיגור של פחות מ־30 יום לא ישלמו לוונגה ריבית.

 

חברות על הכוונת

 

לפי החלטת ה־FCA, וונגה לא נקטה צעדים הולמים לבדיקת היכולת של הלקוחות להחזיר את ההלוואה, ולכן עליה להחזיר את הכסף. ולא רק הרגולטור אומר זאת. גם יו"ר וונגה עצמו, אנדי הייסט, מסכים עמו: "היינו זקוקים לשינוי בדחיפות", הוא הודה בראיון ל"טלגרף" לאחר ההחלטה, "היינו צריכים לבחון מחדש את האופן שבו אנחנו מלווים כסף. למרבה הצער לא התמקדנו ביכולת לשלם".

 

הייסט הוצנח לוונגה בקיץ האחרון אחרי עזיבתם של מייסדי החברה ושל ניל וואס, שכיהן כמנכ"ל. היו"ר החדש הגיע מתחום הביטוח, ובעבר כיהן כמנכ"ל חברת הביטוח הבינלאומית RSA. הייסט הבין שהחברה חייבת להתמודד עם התדמית הציבורית שלה כמי שמדרדרת את בני מעמד הפועלים למעגל אינסופי של חובות. "אנחנו נוקטים פעולות לטפל בכישלונות העבר", אמר, "ועושים שינויים אמיתיים כדי לוודא שאנחנו מלווים ללקוחות הנכונים".

 

המאמץ לשנות את ההתנהגות של וונגה הוא רק ההתחלה. מבין חברות ההלוואות לטווח קצר, וונגה דווקא נחשבה לפחות גרועה בהן. אולם בבריטניה פועלת בשנים האחרונות שורה ארוכה של חברות הלוואות לטווח קצר שמבטיחות כסף ביד - ומיד וגובות עליו ריביות בלתי סבירות. כעת החברות האלה נמצאות על הכוונת של הרשויות, שהודיעו בשבוע שעבר על כוונתן להפוך את התעשייה הזאת לשקופה יותר. שנת השמיטה הגיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x